Parlamentul Marii Britanii va lua in discutie un proiect de lege, care permite crearea de embrioni umani cu material genetic de la trei parinti: doua mame si un tata.

Prin aceasta tehnica va fi prevenita transmiterea la copii a unor boli genetice grave, in care sunt implicate mutatii genetice la nivelul ADN-ului mitocondriilor. Printre aceste boli se numara epilepsia, diabetul etc. "Mitocondriile sunt mostenite pe linie materna, iar mutatiile genetice de la nivelul mitocondriilor sunt transmise fatului impreuna cu citoplasma ovulului", arata cercetatorii de la Centrul de studiu al celulelor din Newcastle. Pentru a preveni transmiterea acestor mutatii, embrionii vor fi creati folosind ovulul mamei naturale, sperma partenerului ei si mitocondrii prelevate de la o femeie sanatoasa. In acest fel, copilul va mosteni genele parintilor, dar mitocondriile vor fi identice cu cele ale femeii donatoare.

Proiectul cercetatorilor de la Newcastle este aspru criticat de reprezentantii bisericii, care afirma ca aceasta tehnica vine in contradictie cu legea privind interzicerea clonarii umane, adoptata in 2001.