Presedintele Consiliului Judetean Botosani s-a zbatut pentru accesarea celui mai mare credit din istoria institutiei, iar o buna parte a banilor vor ajunge la firmele la care este actionar.Constantin Contac nu are de ce
sa-si faca griji: afacerile sale infloresc La propunerea lui Constantin Contac, consilierii judeteni au adoptat o hotarire privitoare la efectuarea unui imprumut bancar de aproximativ 18 milioane de euro in vederea reabilitarii drumurilor judetene. Licitatia pentru desemnarea constructorilor a fost organizata de serviciul de specialitate al Consiliului Judetean, iar trei din cele opt obiective au fost cistigate de asocierea dintre firmele Construct Com SRL Botosani si Drumuri si Poduri SA Suceava. Valoarea lucrarilor adjudecate de cele doua firme este de 22,4 milioane de lei, fara TVA, dintr-un total de 51,4 milioane de lei, in conditiile in care asocierea a dobindit primele doua obiective, ca lungime a drumurilor, scoase la licitatie de CJ. Societatea Construct Com SRL este abonata la lucrarile la drumurile judetene. Desi atit controalele efectuate de Curtea de Conturi, cit si un probatoriu al procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie au dovedit ca firma nu are decit in jur de 15 angajati si numai doua utilaje grele, aceasta a reusit mereu sa isi adjudece obiectivele scoase la licitatie de CJ sau Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP) din subordinea Consiliului.

Mai departe, pentru a onora contractele, firma inchiriaza aproape toate utilajele necesare si cumpara aproape toate materialele de la societatile controlate de seful CJ, care, printre altele, detin o statie de asfalt si balastiera. Firma este patronata de Ioan Andrici, fost coleg de liceu cu Constantin Contac, si a inceput sa cistige licitatiile dupa ce firmele unde seful CJ este actionar (Transporturi Auto, Con 2000) nu au mai putut incheia contracte directe cu DJDP sau CJ din cauza prevederilor legale referitoare la incompatibilitatile alesilor locali.Parcul auto al societatii Construct Com SRL
este destul de saracacios Cea de a doua societate, Drumuri si Poduri SA Suceava, este controlata de Consiliul Judetean Suceava. Presedintele CJ Suceava, Gavril Mirza, este totodata si liderul judetean al PSD, lucru valabil si in cazul sefului CJ Botosani, care conduce din 2004 filiala judeteana social-democrata. Firma in cauza a achizitionat si caietul de sarcini pentru activitatea de iarna la drumurile judetene pentru actualul sezon rece, insa ulterior nu a mai depus vreo oferta. Licitatia a fost cistigata tot de Construct Com. Cistigarea a noi licitatii de catre Construct Com, fie ele chiar si in asociere, a scandalizat o parte a liderilor politici si chiar ai CJ Botosani. „Noi am fost buni cit au fost stabilite prioritatile, cind am contactat banca, atunci cind am stat jumatate de zi in picioare la Comisia de avizare de la Ministerul de Finante. Dupa ce s-a facut si contractul si banii erau in cont, n-am mai fost buni. Eu nu am avut acces la caietul de sarcini, la nota de constatare a ofertelor si la hotarirea de adjudecare. Continutul caietului de sarcini a fost tot timpul unul foarte secret pentru toata lumea", a declarat Dorin Ciustea, vicepresedintele CJ Botosani. El i-a cerut lui Contac sa renunte la a mai pune mina pe lucrari prin intermediul „paravanului" Construct Com.

Seful CJ nu are insa de gind sa faca asa ceva. „Este lege! Sa conteste! Cine vrea sa conteste o poate face, legea permite contestatiile, permite judecarea, nu ma deranjeaza cu nimic", a afirmat Constantin Contac, care, ca de obicei, sustine ca totul este legal si nu are ce sa isi reproseze.

Contac, marele cistigator Constantin Contac este anchetat de DNA pentru spalare de bani si alte fapte, tocmai din cauza relatiilor de afaceri dintre firmele pe care acesta le controleaza si CJ - DJDP - Construct Com. Din probatoriul procurorilor reiese ca societatii Construct Com nu i-au revenit decit 0,43% din contracte, cu titlu de comision, pentru serviciile facute, grosul banilor mergind catre societatile lui Contac.

Mai multe despre afacerile lui Constantin Contac, pe www.cotidianul.ro/select