Familia regala de Savoia a cerut statului italian 260 de milioane de euro, plus dobinda, drept compensatie morala pentru cei 56 de ani de exil.

Victor Emmanuel de Savoia (70 de ani), nepot al lui Victor Emmanuel al III-lea, ultimul rege al Italiei din perioada 1900-1946, a cerut despagubiri de 170 de milioane de euro, iar fiul sau, Emmanuel Philibert (35 de ani), a solicitat statului italian plata a 90 de milioane de euro, potrivit agentiei italiene de stiri Ansa. Familia regala cere de asemenea restituirea bunurilor confiscate de statul italian dupa plecarea in exil fortat in 1946. Cererea a fost depusa de avocatii familiei regale la cabinetul presedintelui tarii, Giorgio Napolitano, si la cel al premierului Romano Prodi.

Mostenitorii familiei regale italiene au fost condamnati la exil in 1946 din cauza colaborarii regelui Victor Emmanuel al III-lea cu regimul fascist condus de Benito Mussolini. Stabiliti de 50 de ani in Elvetia, mostenitorii familiei regale au putut reveni in tara in baza unei legi adoptate in vara anului 2002.

Victor Emmanuel al III-lea, ultimul rege al Italiei, a semnat, in 1938, o serie de legi rasiale adoptate de regimul Benito Mussolini care au facilitat deportarea a 8.000 de evrei italieni dupa ocuparea tarii de catre Germania nazista in 1943.

Secretarul general al presedintiei Consiliului de Ministri, Carlo Malinconico, a declarat ca guvernul italian nu datoreaza nimic familiei regale de Savoia si ca va depune o plingere impotriva mostenitorilor pentru responsabilitatea lor in adoptarea legilor rasiale din Italia.