Brazii romanesti nu mai au cautare printre vanzatorii ambulanti din piete, iar pentru o gospodina, preparatele traditionale incep sa ramana, din cauza preturilor umflate la produse, o frumoasa amintire.

Grosul brazilor vor fi adusi anul
Brazii romanesti nu mai au cautare printre vanzatorii ambulanti din piete, iar pentru o gospodina, preparatele traditionale incep sa ramana, din cauza preturilor umflate la produse, o frumoasa amintire.

Grosul brazilor vor fi adusi anul acesta din Olanda si Danemarca. Potrivit directorului Directiei Silvice Harghita, Catalin Mutica, pentru acest Craciun vor fi recoltati in jur de 50.000- 60.000 de pomi de Craciun. „ In judetul Harghita vor fi taiati aproximativ 50.000 - 60.000 de brazi, in majoritate molizi, din care circa 2.000 de bucati de pe teritoriul padurilor de stat“, a afirmat Catalin Mutica. Desi 208.000 ha din teritoriul judetului Harghita este suprafata impadurita, de cativa ani incoace inginerul silvic Simo Ferenc, din Odorheiu Secuiesc, a recurs la importarea brazilor de Craciun din Danemarca. Acesta ne-a declarat ca in acest an pretul pomilor de Craciun importati va fi mai mare cu aproximativ 30% la nivel european, pret stabilit de marii producatori, cum ar fi Germania, Suedia sau Danemarca. S-a decis importul brazilor de Craciun, soiul brazi de Caucaz, deoarece calitatea acestora este net superioara brazi lor autohtoni. In acest an, pretul brazilor va fi intre 60 si 90 lei, in functie de inaltime.

Controalele privind recoltarea brazilor se intetesc
Reprezentantii Directiei Generale de Control Silvic, politistii si jandarmii au pornit deja controalele privind taierea, transportarea si comercializarea pomilor de Craciun. Bradutii cu provenienta legala se identifica individual prin aplicarea sigiliilor-crotalii. Transportarea si comercializarea pomilor de Craciun se fac doar pe baza avizului de insotire, in care se consemneaza provenienta si documentele de provenienta. Operatorii economici care efectueaza recoltarea, transportul si comercializarea pomilor de Craciun trebuie sa indeplineasca conditiile stabilite de lege privind identitatea, inregistrarea obiectului de activitate de comercializare a masei lemnoase la Registrul Comertului si existenta registrului unic de evidenta a masei lemnoase.

Brazii olandezi vor 'sparge>> pietele iesene


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.