"Astazi am prezentat un alt caz de autonomie functionala si de succes, cel al Insulelor Aland din Finlanda", a declarat ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, potrivit Deutsche Welle. Format din peste 6000 de insule si situat la jumatate
"Astazi am prezentat un alt caz de autonomie functionala si de succes, cel al Insulelor Aland din Finlanda", a declarat ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, potrivit Deutsche Welle. Format din peste 6000 de insule si situat la jumatatea distantei dintre Suedia si Finlanda, arhipelagul Aland dispune de statutul de provincie autonoma si demilitarizata a Finlandei, avand drept limba oficiala suedeza. In 1917, cei aproximativ 27.000 de locuitori ai arhipelagului au cerut sa se alature Suediei, demersul lor fiind insa blocat de Liga Natiunilor, care a decis ca insulele sa ramana in cadrul teritoriului finlandez. Premierul desemnat al provinciei Kosovo, Hashim Thaci, a declarat, marti, ca este dispus sa se consulte cu SUA si UE inainte de a proclama independenta Kosovo de Serbia, dupa data de 10 decembrie, cand sunt programate sa se incheie negocierile cu Belgradul.
Emisarul rus in dosarul Kosovo a acuzat SUA ca traiesc intr-o "pseudorealitate" deoarece apreciaza ca independenta provinciei este un fapt implinit. "Noi evaluam situatia din punctul de vedere al dreptului international si nu a unei pseudorealitati", a declarat Aleksandr Botsan-Harcenko pentru Izvestia, subliniind ca independenta provinciei va pune "cruce suveranitatii Serbiei", situatie care va genera o stare de instabilitate in Balcani si va crea un "precedent" pentru alte regiuni separatiste din lume. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.