Corneliu Coposu a afiliat PNT, in clandestinitate, la Internationala Crestin Democrata. In 1990, PNT, actualizat ca PNTCD, a intrat si in organizatia europeana, UECD, la care s-a afiliat si UDMR. Pe atunci, PD si PSD nu existau. Erau FSN.
Dupa scindarea FSN, au rezultat PD(FSN) si PDSR, devenit PSD. Diferenta era doar de aparenta, amandoua fiind formate din ultimele esaloane ale aparatului comunist. Ambele partide au intrat in Internationala Socialista prin acelasi mecanism, aplicat succesiv, anume altoirea cu PSDR (condus de regretatul Sergiu Cunescu), partidul social-democrat traditional din Romania, de care au profitat ca sa se afilieze pe plan european si international. PD(FSN) a candidat impreuna cu PSDR, in alianta USD (Uniunea Social Democrata). Dar aliatii s-au separat dupa alegerile din 1996, pentru ca PD sabotase din rasputeri guvernarea 1997-2000, din care facuse parte alaturi de CDR, formata din PNTCD si PNL, si asociata cu UDMR. Ulterior, prin manevra strategica a liderului Adrian Nastase, PDSR a fuzionat prin absorbtie cu PSDR si i-a preluat numele, a substituit partidul social-democrat roman istoric, si astfel s-a legitimat pe deplin in Partidul Socialistilor Europeni si in Internationala Socialista.
Dupa o guvernare in care n-a facut decat sa submineze programul dreptei de reforma radicala, PD a intrat la limita in Parlament, riscand sa dispara. A fost salvat de PNL, in 2004, prin cooptarea in Alianta DA. Drept pentru care, dupa accederea la guvernare, PD a pornit ofensiva privind desfiintarea PNL. Si totodata de reorientare cu 180 de grade, de la stanga, la dreapta. O dreapta vopsita. Dupa ce Traian Basescu amorsase demolarea Guvernului Ciorbea si distrugerea PNTCD, partid-frate al PPE, injurand la vremea aceea PPE, PD a sarit in barca PPE, ca sa promoveze o impostura de dreapta. Si a inceput sa injure PSE. Traian Basescu, devenit presedintele tarii gratie sustinerii decisive din partea liberalilor, face totul ca sa distruga PNL, partid istoric, la fel cum a distrus PNTCD, pentru ca apoi PD sa substituie dreapta adevarata, in asa fel incat pe scena politica din Romania sa nu mai existe decat cele doua fete ale partidului comunist, initial deghizat in FSN, apoi scindat, strategic, in doua: PSD si PD.
Iar Partidul Popular European sustine acest demers imoral. PPE nu mai e ce-a fost nici macar cu numele. Si-a abjurat calificativul crestin-democrat, cum a facut si Internationala, care mai nou se numeste, neutru, Centrist-Democrata. Cu o doctrina artificiala, zisa "popularism", emanata pe filiera italo-porto-spaniola. Aceasta alterare a identitatii dreptei este motivul pentru care Partidul Conservator din Regatul Unit a fost pe punctul sa se retraga din PPE, in 2004, fapt care ar fi dus la schimbarea raportului de forte in favoarea socialistilor europeni. PPE a acceptat formatiuni fara definitie doctrinara, printre care si PD, de dragul dominatiei strict cantitative a PPE in Parlamentul European. Un alt criteriu fiind cotizatia substantiala. Un mic licurici cu mare tupeu a spus, la Cluj, in prezenta presedintelui Basescu, ca Romania, membra a UE, n-are loc in UE, pe motiv de coruptie. Licuriciul tupeist este secretarul general al PPE, Antonio LŰpez IstÝriz, ultimul indreptatit sa condamne coruptia. Prietenii stiu de ce. De la PD. P(artidul) P(rostitutiei) E(uropene).