In primele trei trimestre din 2006, bancile au raportat un profit net de 1,74 miliarde lei, iar pe tot anul trecut castigurile nete ale bancilor au insumat 2,20 miliarde lei. "Cresterea profitului s-a aplatizat, iar rentabilitatea capitalurilor si a
In primele trei trimestre din 2006, bancile au raportat un profit net de 1,74 miliarde lei, iar pe tot anul trecut castigurile nete ale bancilor au insumat 2,20 miliarde lei. "Cresterea profitului s-a aplatizat, iar rentabilitatea capitalurilor si a activelor au inceput sa se micsoreze. Cresc mai rapid capitalurile si activele fata de profituri. Bancile trebuie sa munceasca mai mult si sa faca profit din volum", a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, la un seminar economic organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.
Pe de alta parte, institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul General au acordat, in prima jumatate a acestui an, credite in valoare de 11,6 miliarde lei, respectiv 11% din soldul portofoliului de imprumuturi detinut de bancile comerciale, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Cele 38 de societati din Registru Special reprezinta 87% din activele si creditele IFN din Registrul General. Dinamica din trimestrul al treilea ne arata ca am avut dreptate cand am decis sa supraveghem aceste institutii", a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
In Registrul Special sunt inscrise 38 de IFN, din care o societate de credit de consum, 15 companii de leasing financiar, doua societati de garantare a creditului si 20 de companii cu activitati multiple de creditare. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.