Exporturile au crescut cu 50%
Investitiile pentru 2007 vor atinge 5 mil. euroCompania farmaceutica Actavis a raportat pentru primele noua luni afaceri de 84 milioane de euro, in crestere cu 21% fata de perioada similara a anului trecut. Din totalul veniturilor inregistrate de Actavis in Romania in aceste 9 luni, 75 de milioane euro reprezinta vanzarile pe piata interna, iar restul de 9 milioane euro au fost obtinute in urma vanzarilor la export. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile la export au crescut cu 50%. Ţarile in care s-au inregistrat cele mai bune rezultate sunt, in ordinea vanzarilor: Polonia, cu 3,5 milioane euro; Japonia, cu 1,6 milioane euro, iar pe locul trei Ungaria, Slovacia si Bulgaria, cu o valoare de aproximativ 1 milion euro fiecare. In 2007, investitiile companiei s-au concentrat pe achizitia de echipamente pentru productie, pe cercetarea de noi molecule generice si in extinderea retelei de distributie. Pana la sfarsitul anului se estimeaza ca valoarea investitiei sa se ridice la 5 milioane de euro.
Actavis Romania are inclusa in planul de dezvoltare pentru 2007 atingerea unei cote de piata de 2,5% pe piata producatorilor, cresterea vanzarilor pe piata de retail si patrunderea pe noi piete din UE si SUA cu produsele oncologice fabricate in Romania.Pana in 2010, compania va tripla productia de oncologiceProducatorul estimeaza ca, pana in anul 2010, capacitatea de productie pe oncologice ar putea sa ajunga la 6 pana la 8 milioane de unitati anual, prin constructia unei noi unitati de productie.
Lucrarile de constructie la noua unitate de productie se vor desfasura modular, in trei etape. Primul modul va avea o capacitate de productie de aproximativ 6-8 milioane de unitati anual, devenind operational in 2009-2010. Prin constructia celorlalte doua module, capacitatea de productie se va putea dubla sau chiar tripla. Cele doua noi module vor fi construite in termen de doi-trei ani de la finalizarea primului. Noua unitate de productie va fi destinata exclusiv medicamentelor oncologice, se mai arata in comunicat. In prezent, unitatea de productie existenta are o capacitate de productie de aproximativ 1,5 milioane de unitati anual. Potrivit oficialilor Actavis Romania, in 2008 eficienta capacitatii de productie va creste pana la 2,5-3 milioane de unitati prin introducerea unor noi masuri tehnologice si logistice (cum ar fi un program de lucru in schimburi multiple).
Pentru 2007, divizia din Romania a grupului Actavis estimeaza o crestere de 30-40% la exporturi, iar pentru urmatorii 2-3 ani, vanzarile la export sunt previzionate sa atinga 50% din cifra de afaceri.
Actavis a achizitionat anul trecut singurul producator de medicamente oncologice din Romania, Sindan, pentru 147,5 milioane de euro, iar la sfarsitul lunii aprilie 2007, Sindan a devenit oficial Actavis Romania. Raportul financiar al Actavis pentru primul trimestru al acestui an a aratat ca vanzarile de pe piata romaneasca reprezinta 4% din valoarea totala inregistrata de grupul islandez pentru aceeasi perioada, de 324 milioane euro.
Actavis este o companie multinationala specializata in dezvoltarea, productia si comercializarea produselor farmaceutice generice. Cu sediul central in Islanda, grupul dezvolta activitati in aproximativ 40 de tari si peste 11.000 de angajati la nivel global. Actavis a ajuns la o cifra de afaceri de circa 1,4 miliarde euro in 2006 si estimeaza o cifra de afaceri in 2007 de 1,6 miliarde euro. Capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 3 miliarde euro (3,8 miliarde USD) si compania este listata la Bursa de Valori din Islanda.