Guvernul a aprobat in luna septembrie strategia nationala in sectorul energetic pentru perioada 2007-2020, care prevede investitii de aproximativ 35 miliarde de euro in modernizarea unitatilor energetice si programe de protectie a mediului.
Licitarea capacitatii de transport in cadrul proiectului Nabucco ar putea incepe in primul trimestru al anului viitor, in prezent urmarindu-se finalizarea atragerii celui de-al saselea investitor, a declarat, ieri, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. El a precizat ca se va desfasura ca o licitatie simpla si s-ar putea termina in cateva saptamani, avand in vedere ca este vorba de un proiect cunoscut. Conducta, al carui cost de constructie este evaluat la sase miliarde de dolari, va transporta gaze din Asia Centrala catre Europa, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Lucrarile de constructie ar trebui sa inceapa in 2009, iar conducta ar putea intra in exploatare in 2012.
Ioan Rusu a declarat ca reprezentantii Transgaz si cei ai companiei ungare Mol vor relua, in acest an, discutiile referitoare la interconectarea retelelor de gaze pe ruta Arad-Szeged. Conducta, care ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 100 km, din care circa 60 km pe teritoriul Romaniei, ar putea fi utilizata si pentru gazoducutul Nabucco.
Compania de stat Transgaz Medias ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna februarie a anului viitor, la categoria I, a declarat, ieri, Dana Mirela Ionescu, directorul general Raiffeisen Capital Investment. Transgaz deruleaza, in perioada 26 noiembrie-7 decembrie, o oferta publica initiala in cadrul careia va vinde 1,177 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social, la un pret pe unitate de 191,92 de lei. Ministrul Economiei a declarat ca procentul de actiuni listat ar putea fi majorat fata de nivelul anuntat, dar nu a mentionat la cat.
Pe de alta parte, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt companiile cele mai pregatite pentru listarea la BVB. (G.M.)