Subiectul privind votul uninominal este mult mai prezent in aceasta campanie decat tema privind Parlamentul European. Traian Basescu se afla in aceasta saptamana intr-un turneu prin tara, pentru a promova votul uninominal.
Teoretic, partidele s
Subiectul privind votul uninominal este mult mai prezent in aceasta campanie decat tema privind Parlamentul European. Traian Basescu se afla in aceasta saptamana intr-un turneu prin tara, pentru a promova votul uninominal.
Teoretic, partidele se afla in campanie electorala pentru europarlamentare. Insa reprezentantii acestora, in loc sa dezbata teme legate de politica europeana si PE, vorbesc tot despre uninominal, ca reactie la afirmatiile sefului statului. Primul-ministru a intrat si el in acest curent si il acuza pe presedinte ca promoveaza un sistem de vot care va duce la instaurarea dictaturii minoritatii asupra majoritatii.Basescu: Şi partidele mici pot ajunge in ParlamentPresedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Pitesti, ca votul uninominal majoritar in doua tururi, propus de el, ofera posibilitatea PNŢCD si PIN sa fie reprezentate in Parlament, macar cu un candidat valoros, dintr-o circumscriptie sau dintr-un judet. "Votul uninominal majoritar in doua tururi poate slabi partidele mici daca nu isi vor putea atrage oameni valorosi.
Sistemul uninominal majoritar garanteaza prezenta partidelor mici, pentru ca nu presupune prag electoral", a spus Basescu, citat de Mediafax.
In opinia sa, grupurile parlamentare vor fi mult mai mici si mai putin influente, iar disparitia partidelor mici este mai posibila in sistemul de lista si in sistemul sustinut de Asociatia Pro Democratia, pentru ca acestea presupun praguri electorale.Tariceanu: "Este o incercare de pregatire a dictaturii""Sistemul electoral propus de presedintele Basescu duce la deformari periculoase, grave ale rezultatului alegerilor.
Este o incercare de pregatire a dictaturii minoritatii asupra majoritatii, ceea ce nu poate fi acceptat intr-o tara europeana", a declarat ieri premierul Tariceanu, la postul public de radio.
El si-a argumentat afirmatia prin doua exemple de sisteme electorale aplicate in Canada, in 1929, si in Franta, in urma cu cateva luni.
Prin sistemul electoral utilizat in Canada, identic celui propus de presedintele Traian Basescu, primul partid care a obtinut 41% din voturi nu a primit niciun mandat in Parlament, iar partidul clasat pe pozitia a doua, cu 18% din voturi, a avut majoritatea relativa a numarului de mandate, a sustinut Tariceanu.
Prin a doua varianta de sistem, aplicata in Franta in urma cu cateva luni, partidul presedintelui Sarkozy a castigat cu o majoritate relativa obtinand peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei opozitii foarte slabe, a aratat premierul. El a precizat ca proiectul de lege propus de Guvern se bazeaza pe sisteme aplicate in multe tari europene din Europa si respecta in totalitate proportionalitatea intre numarul de voturi si cel de mandate.Olteanu continua sa-i scrie sefului statuluiPresedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a adresat, ieri, sefului statului, cea de-a paisprezecea scrisoare in care ii cere sa promulge votul uninominal asumat de Guvern. Potrivit lui Olteanu, desi Basescu sustine ca trebuie eliminat pragul electoral pentru ca nu poate fi neglijata vointa celor 51% dintre cetateni care voteaza pentru un anumit candidat, chiar daca el reprezinta un partid mic, acesta nu precizeaza "nicaieri" de ce trebuie nesocotita, mai degraba, "vointa celor 49%, care nu voteaza cu candidatul castigator". Boc: Votul uninominal reprezinta a doua revolutie politica Presedintele PD, Emil Boc, are insa o alta explicatie. "De fiecare data, intr-un context politic dat, este nevoie de o schimbare, asa cum s-a intamplat in Italia sau Japonia. Şi in Romania, dupa 17 ani, trebuie sa treaca de la reprezentare proportionala la vot uninominal, pentru a schimba din temelii actuala clasa politica", a declarat Emil Boc.
Potrivit liderului democrat, "votul uninominal reprezinta cea de-a doua revolutie politica in Romania". "Revolutia responsabilizarii politicianului in fata cetateanului.
Prima revolutie a fost cea a trecerii de la comunism la democratie, cea de-a doua este responsabilizarea clasei politice in fata celor care detin puterea, adica a cetatenilor", a afirmat liderul democrat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.