Presedintele Traian Basescu  a contestat ieri la Curtea Cons­ti­tu­tionala proiectul de lege privind uni­no­minalul pe care Cabinetul Ta­ri­ceanu si-a asumat rasp
Presedintele Traian Basescu  a contestat ieri la Curtea Cons­ti­tu­tionala proiectul de lege privind uni­no­minalul pe care Cabinetul Ta­ri­ceanu si-a asumat raspunderea, reusind astfel sa mai amane timp de cel putin inca doua sap­tamani pro­mulgarea acestei legi, caci ras­pun­sul ­Curtii va fi primit abia pe 5 de­cembrie. "Parat" de catre pre­se­dinte a fost articolul 29 din legea asumata de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel national. "Am sesizat Curtea Constitutionala legat de articolul care introduce listele suplimentare la nivel na­tional, liste care se depun la BEC, iar apoi se afiseaza in cir­cums­crip­tiile locale. Aceasta modalitate contravine articolului 62 alineantul 1, care precizeaza ca, atat Camera Deputatilor, cat si Senatul se aleg in mod direct. Nu o sa voteze ni­meni pe liste afisate pe un perete, Gu­vernul si-a asumat raspunderea pentru o lege incompleta, care e in contradictie cu Constitutia. Vot pe perete nu exista, este o capcana pentru partid", a explicat Basescu la Timisoara, citat de Media­fax.   "DICTATURA DE CATI­FEA". Reprezentantii partidelor au apreciat la unison ca gestul pre­se­­dintelui era previzibil, in timp ce Ta­riceanu spune ca astfel iese la ivea­­la dorinta lui Basescu de a ins­tau­­ra o "dictatura de catifea". "Cred ca este regretabil acest lucru si imi pun un mare semn de intrebare in le­­ga­tura cu dorinta reala a pre­se­din­­telui. Cred ca tot mai mult se con­­tureaza urmatorul lucru: Ba­sescu do­reste in Romania un fel de re­gim de autoritate, pe care sa il exercite prin PD, deoarece prin sis­te­mul sau de vot ar obtine, in baza unei ma­jo­ri­tati relative din votul ce­tatenilor, ma­joritatea absoluta in Romania. Me­canismul propus de Basescu da unei minoritati pute­rea de decizie in defavoarea ma­jo­ri­­tatii", a spus Ta­riceanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.