De asemenea, reprezentantii Serviciului Roman de Informatii au depus la dosarul cauzei, la termenul de ieri, un document prin care Serviciul recunoaste faptul ca "s-a efectuat localizarea serverului Rompetrol", SRI nefacand vreo referire si la o even
De asemenea, reprezentantii Serviciului Roman de Informatii au depus la dosarul cauzei, la termenul de ieri, un document prin care Serviciul recunoaste faptul ca "s-a efectuat localizarea serverului Rompetrol", SRI nefacand vreo referire si la o eventuala accesare a acestuia. Totodata, instanta a precizat ca va face o adresa catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a comunica daca in perioada 2004 - 2005 au existat solicitari ale Ministerului Public de emitere a mandatelor de ascultare de catre judecatori, avand in vedere ca in 2003 s-au produs modificari legislative cu privire la competenta de a efectua interceptari. Reprezentantii omului de afaceri Dinu Patriciu sunt de parere ca solicitarile instantei sunt binevenite, precizand ca documentele care ar urma a fi depuse la dosarul cauzei pot rezolva si "alte elemente interesante". De asemenea, reprezentantii Serviciului Roman de Informatii au depus la dosarul cauzei, la termenul de ieri, un document prin care Serviciul recunoaste faptul ca "s-a efectuat localizarea serverului Rompetrol", SRI nefacand vreo referire si la o eventuala accesare a acestuia. In opinia aparatorului lui Dinu Patriciu, Ovidiu Budusan, localizarea serverului nu ar putea fi insa posibila fara accesarea acestuia. "Din punct de vedere tehnic, informatic si juridic, localizarea unui aparat in retea nu se poate face decat prin accesarea informatica si prin analizarea parametrilor tehnici de functionare, pentru ca altfel nu ai cum sa-ti dai seama daca el functioneaza ca server sau ca altceva", a spus avocatul. Reprezentantii omului de afaceri Dinu Patriciu si ai Rompetrol au cerut instantei administrarea unor probe de inscrisuri la care avocatul SRI, Valeriu Stoica, s-a opus. Magistratii au decis insa ca dupa depunerea acestor acte se va decide ele sunt utile cauzei. Urmatorul termen de judecata in acest dosar a fost stabilit pentru 11 decembrie.
La jumatatea lunii februarie a anului trecut, avocatii lui Dinu Patriciu au depus, la Tribunalul Bucuresti, o plangere impotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai multi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri. In plangere, avocatii au apreciat ca ascultarea posturilor telefonice s-a facut cu "incalcarea grava, repetata si iresponsabila a legii procedurale in vigoare, respectiv a Codului de procedura penala si a Legii sigurantei nationale". Avocatii Rompetrol au cerut daune morale si reputationale de un milion de dolari. In 11 mai, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca lui Dinu Patriciu i-a fost incalcat dreptul la viata intima, prevazut de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, motiv pentru care a obligat SRI la plata de daune morale de 50.000 de lei. SRI a atacat cu apel sentinta, acelasi demers facandu-l SC Rompetrol SA si Dinu Patriciu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.