Liderii confederatiilor sindicale reprezentative national au anuntat ca organizatiile pe care le conduc vor declansa actiuni de protest nefiind de acord cu bugetul de stat pe 2008 si cu salariul minim propus de Guvern. "Vom cere modificarea struct
Liderii confederatiilor sindicale reprezentative national au anuntat ca organizatiile pe care le conduc vor declansa actiuni de protest nefiind de acord cu bugetul de stat pe 2008 si cu salariul minim propus de Guvern. "Vom cere modificarea structurii bugetului de stat pentru anul viitor, in sensul realizarii protectiei sociale si a muncii decente, nereducand contributiile sociale la angajatori cu scopul transferarii lor catre lucratori", a spus Bogdan Hossu, presedintele Cartel ALFA.
Sindicalistii atentioneaza clasa politica asupra faptului ca proiectul Legii bugetului de stat pe 2008 si propunerea privind salariul minim pe economie nu vor permite Romaniei sa se integreze in UE si sa realizeze munca decenta pentru toti cetatenii. In opinia lor, proiectul de buget pentru anul viitor ii va obliga pe salariati sa suporte o crestere a fiscalitatii individuale, coroborata cu pierderea unor drepturi pentru care au cotizat ani de zile, in timp ce nivelul scazut de salarizare va incuraja in continuare accentuarea migratiei fortei de munca. "Prin reducerile succesive ale contributiilor sociale propuse de Guvern s-a dat peste cap raportul european, firesc de contributie - o treime angajat, doua treimi angajator. Guvernul propune reducerea cu 1,8 puncte procentuale a contributiei angajatorului la fondul de pensii al salariatului, iar in acelasi timp pilonul II de pensii (pensii administrate privat) implica, la randul sau, reducerea pensiei de stat proportional cu contributia, adica cu 24,5%. Experienta statelor vest-europene arata ca pilonul II de pensii aduce in plus la pensia lucratorului numai 15-18%, deci veniturile pentru viitorii pensionari (cumuland pilonul I si pilonul II de pensii) vor fi, in realitate, mai mici cu 6,5-9,5 puncte procentuale fata de pensiile asigurate astazi doar de pilonul I", a explicat Hossu. Proiectul de buget pentru 2008 mai propune reducerea cu 67% a contributiilor la fondul de somaj (contributia angajatului se va reduce de la 1% la 0,5 procente, iar contributia angajatorului se va reduce de la 2% la 0,5 procente). "Acest lucru, chiar si in conditiile largirii bazei de impunere, se face in detrimentul masurilor active de ocupare, in conditiile in care in Romania exista probleme grave, legate de somaj, care necesita rezolvare", a mai apreciat Hossu. Liderul sindical a completat ca, de asemenea, este aproape anihilat Fondul pentru accidente de munca si boli profesionale prin reducerea contributiilor de la 0,5% la 0,04 procente, fapt care "va arunca pe umerii angajatului" intreaga responsabilitate financiara pe care o implica un accident de munca.
Referitor la salariul minim, sindicalistii se declara indignati si de oferta Guvernului de doar 500 de lei, desi in 2005 se angajase in fata Parlamentului ca va stabili, pentru 2008, un nivel al salariului minim de 654 de lei. In replica, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat reinceperea negocierilor cu patronatele si sindicatele, recunoscand ca "suma de 500 de lei nu aduce fericirea".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.