Piata a scazut puternic ieri, dar pe lichiditate foarte mare
Chisu: "Volumele mari pe scaderi de preturi denota aparitia cumparatorilor"
Investitorii de portofoliu spera in schimbarea trenduluiScaderi importante de preturi si o lichiditate
Piata a scazut puternic ieri, dar pe lichiditate foarte mare
Chisu: "Volumele mari pe scaderi de preturi denota aparitia cumparatorilor"
Investitorii de portofoliu spera in schimbarea trenduluiScaderi importante de preturi si o lichiditate totala importanta. Asa s-a caracterizat sedinta bursiera de ieri. Conform brokerilor, acesti doi factori denota intrarea cumparatorilor in piata. Deprecierile constante din ultima perioada au adus valoarea nominala a actiunilor la un punct atractiv pentru investitori. Incepe sa se cumpere pentru ca inceputul anului se anunta a fi mai optimist si e firesc sa iei actiuni bune la bani putini.
"Scaderile destul de importante din sedinta de ieri au fost mai mult de natura conjuncturala, mai ales datorita deprecierilor de luni ale burselor americane si europene. Inca o data se demonstreaza ideea ca ne aliniem cu externul numai la perioadele de scaderi. Aceasta presiune este destul de mare, dar s-a facut o lichiditate importanta, pe baza unor transferuri de pachete importante la preturi foarte mici. Se observa intrarea la cumparare a investitorilor din piata pentru ca emitentii au preturi foarte atractive comparativ cu activele companiei. Exista si o parte pozitiva, aceea ca a fost lichiditate. Acest lucru inseamna, pe de o parte, ca exista un interes sporit din partea participantilor la piata de capital, si pe de alta parte, ar putea sa insemne si o intoarcere de trend. Şi de afara avem semnale destul de pozitive, Europa a fost "verde", dar, desi crizele de afara nu afecteaza direct tara noastra, schimba oarecum perceptia investitorilor straini fata de pietele emergente in aceasta perioada", a declarat pentru Curierul National Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Totalul general al Bursei de Valori Bucuresti a depasit pragul de 100 de milioane de lei, din care numai cota principala a avut 92 milioane, restul fiind pe Rasdaq. Topul celor mai importante volume a fost tinut de companiile petroliere si banci. Astfel, Rompetrol Rafinare a avut 21.29 milioane de lei ca rulaj, Petrom a fost al treilea emitent ca lichiditate cu 7,5 milioane lei, Banca Transilvania a ocupat al doilea loc in topul lichiditatii cu 8,8 milioane de lei.
In schimb, Mihai Chisu crede ca problema nu este conjuncturala, ci una de fond, cumuland toti factorii negativi care au influentat bursa in ultimele luni, de cand s-a instaurat acest trend descendent.
"Toate lucrurile care de ceva vreme vin sa apese conjunctural asupra bursei - deficitul de cont curent, deprecierea monedei nationale, ratingurile negative si toate celelalte probleme macroeconomice - continua sa se prefigureze in piata. Dublate si de conjunctura externa, de pierderile mari ale bancilor mari, am avut in piata scaderi mari, desi lichiditatea a fost destul de buna, in comparatie cu volumele de pana acum", ne-a explicat Chisu.Simionescu: Ma astept la cresteri importanteSfarsitul anului bursier se apropie, mai este aproximativ o luna. Previziunile brokerilor sunt optimiste, ei asteapta o schimbare de trend.
"Eu raman in continuare optimist, investitorii au portofolii pe profit si eu ma astept la cresteri importante pe piata de capital pana la sfarsitul acestui an. In primul rand, profiturile emitentilor sunt foarte bune si, in plus, nu cred ca nimeni va vrea sa cumpere la preturi mai mari la inceputul lui 2007. Sunt sigur ca vor intra din ce in ce mai multi cumparatori in piata pentru ca preturile sunt foarte mici si foarte atractive", ne-a mai declarat Simionescu.
"Volumele mari pe scaderi de preturi denota aparitia cumparatorilor in piata. De fiecare data cand volumele cresc pe fondul unor scaderi ne aflam intr-o zona interesanta a ringului bursier. S-ar putea sa asistam in curand la un moment de intoarcere al SIF, pentru ca in general indicele BET-FI, dupa scaderi accentuate incepe sa cunoasca si cresteri, mai ales pe termen mediu", a incheiat Mihai Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.