Efectul de bumerang al expulzarilor romanilor din Italia a ajuns pana si la Bruxelles. Patroana unui restaurant din capitala Belgiei s-a trezit luata pe sus, dusa intr-un centru destinat repatrierilor si expediata in Romania. Asta, pentru simplul mo
Efectul de bumerang al expulzarilor romanilor din Italia a ajuns pana si la Bruxelles. Patroana unui restaurant din capitala Belgiei s-a trezit luata pe sus, dusa intr-un centru destinat repatrierilor si expediata in Romania. Asta, pentru simplul motiv ca i-a expirat pasaportul, chiar daca Legea liberei circulatii prevede expres ca acesta nu reprezinta un motiv de expulzare. Alina Costin are, astazi, acte in regula sa munceasca in Belgia, are o afacere profitabila si s-a intors la Bruxelles, insa tratamentul aplicat de autoritatile belgiene si italiene a imprimat in sufletul ei un sentiment de spaima ca este romanca.

Alina Costin, din Brasov, a fost returnata, la 12 noiembrie, in Romania, dupa ce a fost trimisa acasa de autoritatile belgiene. Parintii Alinei au povestit reporterului ca fiica lor nu a fost expulzata si ca a fost vorba doar de niste neintelegeri din partea autoritatilor belgiene. „Fiica noastra este plecata in Belgia din luna aprilie a acestui an. Este asociata cu o alta romanca si au impreuna o afacere in Bruxelles. Mai exact, un restaurant de care se ocupa. A p lecat sa munceasca cinstit, pentru ca, asa cum zice si ea, 'este greu si acolo, dar este mai bine decat in Romania>>. In data de 9 noiembrie, in timp ce era la serviciu, o echipa de jandarmi a intrat in local si a inceput sa legitimeze toate persoanele. Faceau cel mai probabil o razie. Alina le-a aratat documentele pe care le avea asupra ei si le-a explicat jandarmilor ca urmeaza ca, in cateva zile, sa-i iasa actele de munca. Singura problema pe care a avut-o era ca, intre timp, ii expirase pasaportul, dar avea cartea de identitate. Acestia nu au vrut sa inteleaga, drept pentru care au luat-o si au dus-o intr-un centru de refugiati. Astfel, in data de 12 noiembrie in jurul orei 17.00, Alina a ajuns in Romania. A fost luata la aeroport in primire de Politia de Frontiera. A dat declaratii, dar acestia nu i-au spus ca are interdictie de a parasi tara. Chiar in seara in care a ajuns acasa, a primit telefon de la asociata ei din Belgia si i-a spus ca totul este in regula, ca i-au iesit actele si ca se poate intoarce la munca. Am dori sa se inteleaga ca fiica noastra nu a fost nicidecum expulzata“, a spus Gheorghe Costin, tatal Alinei.

Alina Costin are 25 de ani si mai are inca doi frati. S-a hotarat sa plece din Romania din acelasi motiv pentru care pleaca toti romanii. Pentru a castiga un ban. Chiar daca, in urma cu o saptamana, a trecut prin momente grele, dorinta pentru a avea o viata mai buna a impins-o sa plece din nou in Belgia. „Fiica noastra a stat acasa o saptamana. A doua zi, dupa ce a ajuns, a venit si Politia de la Brasov, pentru a sta de vorba cu ea. I-au luat o declaratie, unde a povestit exact ce am spus si eu. Ca parinte, pentru a sta linistit ca totul este in regula, i-am intrebat daca a primit vreo interdictie de a parasi tara. Iar ei mi-au spus ca nu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.