Expulzarea romanilor din Italia a fost de fapt o tema de campanie electorala a cabinetului Romano Prodi. A demonstrat-o un sondaj de opinie publicat ieri, care a relevat ca Prodi a reusit pentru prima data in acest an sa-si creasca popularitatea. Li
Expulzarea romanilor din Italia a fost de fapt o tema de campanie electorala a cabinetului Romano Prodi. A demonstrat-o un sondaj de opinie publicat ieri, care a relevat ca Prodi a reusit pentru prima data in acest an sa-si creasca popularitatea. Liderul opozitiei, Silvio Berlusconi, face presiuni in continuare pentru alegeri anticipate. Aflat in vizita in Germania, premierul italian le-a dat lectii omologilor sai in materie de imigratie. El a spus ca in Italia „domneste un sentiment exacerbat de teama“, in special din cauza imigratiei. Parerea politicienilor nu este insa impartasita de italienii de rand. Pe de alta parte, seful diplomatiei italiene, Massimo d'Alema, si-a amanat vizita in Romania, programata pentru lunea viitoare.

Popularitatea premierului italian Romano Prodi creste pentru prima data anul acesta, conform unui sondaj dat publicitatii ieri. Potrivit Reuters, aceasta se datoreaza succesului inregistrat intr-un Senat ostil, prin adoptarea legii bugetului. In fapt, imbunatatirea imaginii lui Prodi se sprijina pe efectele decretului-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari . Sondajul a fost realizat in perioada 16 - 18 noiembrie, la aproape trei saptamani dupa ce cazul Romulus Mailat a fost facut „celebru“ la presiunea colegului de partid al lui Prodi, primarul Romei, Walter Veltroni. Guvernul Prodi avea nevoie ca de aer de un astfel de subiect de campanie, pentru a evita caderea la presiunea sefului opozitiei, Silvio Berlusconi. Subiectul de campanie a fost ales cu grija, intrucat, potrivit unui sondaj, italienii considera ca lupta impotriva infractionalitatii reprezinta principala problema pe care trebuie sa o rezolve Guvernul de la Roma. Cu toate acestea, actiunile Mafiei nu tin prima pagina a ziarelor, asa cum se intampla cu infractiunile comise de romani. Liderul de centru-stanga, care s-a mentinut cu greu la guvernare dupa ce l-a invins in alegeri pe Silvio Berlusconi, in 2006, a pierdut constant din sustinere, in conditiile in care coalitia sa este divizata asupra oricarui subiect, de la politica externa pana la drepturile homosexualilor sau politica de cheltuieli.

'Politica fricii>>,exportata in Germania
Italia este prada unui „sentiment extrem de teama“, cauzat de faptul ca societatea se transforma rapid, din cauza imigratiei masive, a declarat premierul italian Romano Prodi intr-un interviu publicat ieri de cotidianul german „Sueddeutsche Zeitung“. Premierul italian a avut ieri o runda de consultari cu omologul sau german Angela Merkel. In pofida statisticilor referitoare la infractionalitate, care nu semnaleaza schimbari semnificative, „in Italia domneste un sentiment exacerbat de teama, deoarece societatea se transforma rapid“, in special din cauza imigratiei, a afirmat Prodi. Premierul italian a vrut sa fie pe gustul omologilor germani, care au inchis partial piata muncii pentru romani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.