Presedintele kazah, Nursultan Nazarbaev, este asteptat, astazi, la Bucuresti, vizita liderului de la Astana inscriindu-se intr-un turneu mai amplu in regiune, pe agenda caruia figureaza si o escala la Bratislava si una la Budapesta. Pe durata vizi
Presedintele kazah, Nursultan Nazarbaev, este asteptat, astazi, la Bucuresti, vizita liderului de la Astana inscriindu-se intr-un turneu mai amplu in regiune, pe agenda caruia figureaza si o escala la Bratislava si una la Budapesta. Pe durata vizitei din tara noastra va fi lansata editia in limba romana a cartii presedintelui kazah "In inima Eurasiei", cu un cuvant inainte al ziaristului Sorin Rosca Stanescu.
Reales la conducerea Kazahstanului cu peste 90% din voturile exprimate in cadrul scrutinului prezidential din decembrie 2005, liderul de la Astana a rostit juramantul in ianuarie 2006, in prezenta omologilor sai rus, Vladimir Putin, si ucrainean, Viktor Iuscenko, precum si a catorva sute de invitati sositi din peste 70 de state. Nursultan Nazarbaev si-a luat in primire mandatul de sapte ani la inceputul anului trecut, in direct, luandu-si angajamentul de a se afla in slujba poporului kazah, a respecta legile si Constitutia tarii si a garanta drepturile si libertatile cetatenilor, in fata camerelor de luat vederi ale postului national de televiziune. "Am de multa vreme un obiectiv, acela de a aduce Kazahstanul in grupul celor 50 de state cu economia cea mai performanta din lume", a declarat Nazarbaev, subliniind ca doreste aderarea tarii la Organizatia Mondiala a Comertului si insistand asupra necesitatii implementarii unor reforme politice, economice, administrative si juridice. In materie de politica externa, presedintele kazah a reafirmat ca tara sa are "un parteneriat strategic" cu Rusia, China si SUA. Ulterior realegerii sale la conducerea statului kazah, Parlamentul de la Astana s-a pronuntat in favoarea mentinerii in functie a presedintelui pentru un numar nelimitat de mandate. "Comisia parlamentara comuna a luat aceasta decizie tinand cont de faptul ca presedintele nostru are un rol istoric in formarea unui nou si independent Kazahstan si de necesitatea de a continua reformele politice si economice", a explicat unul dintre parlamentari pentru Reuters. Aflat la conducerea statului inca din 1989, Nursultan Nazarbaev, in varsta de 67 de ani, a contribuit decisiv la obtinerea independentei fata de URSS in 1991. Mandatul sau ar fi urmat sa expire in 2012. (Anne Marie LUPASCU)
In Romania din inima Eurasiei
Astazi este lansata editia in limba romana a cartii "In inima Eurasiei", avandu-l drept autor pe presedintele Nursultan Nazarbaev si cu un cuvant inainte de Sorin Rosca Stanescu.
Surpriza este totala. Pentru ca Nursultan Nazarbaev este presedintele unui important stat. Din ce in ce mai important. Daca ne gandim fie si numai la faptul ca, sub aspect energetic, Kazahstanul devine o alternativa. Putand asigura independenta, in materie de petrol si gaze naturale, a intregii Europe. In plus, presedintele Kazahstanului a traversat o experienta unica. In calitate de conducator politic, el a trasat dificilul drum al trecerii de la o economie socialista, de comanda, la o economie de tip capitalist. Aceasta operatie a fost infinit mai dificila in Euro-Asia decat in Europa Centrala si de Est. Este usor de inteles de ce. In fine - si nu in ultimul rand - sub Nazarbaev, Kazakhstanul a devenit un stat suveran si independent. Scoaterea de sub hegemonia Moscovei si statutul sau de astazi constituie, in sine, o opera istorica de mare valoare. Din motivele expuse mai sus, carora li se pot adauga multe altele, ne-am fi asteptat ca lucrarea propusa cititorului roman de domnul Nazarbaev sa aiba un caracter exclusiv politic. Si de aici, surpriza.
Autorul ne propune cu totul altceva. O fascinanta incursiune intr-un spatiu istoric, cultural, artistic. Sub pretextul unei pleodarii, ea insasi extrem de interesanta, pentru o batalie de acum castigata de presedintele Kazahstanului: mutarea capitalei la Astana. Primim informatii pe care nu le-am cunoscut anterior despre aceasta importanta zona euro-asiatica. Despre trecutul ei. Despre modul in care s-au dezvoltat relatiile culturale dar si economice si politice cu vecinii. Stilul autorului este literar si eseistic.
In final, intelegem sensul profund al demersului lui Nazarbaev. El a mutat, intr-un fel, muntii din loc. Pentru ca este o opera de o neobisnuita indrazneala: schimbarea capitalei unei tari. Si nu este vorba doar de indrazneala. Daca aceasta dificila operatie reuseste - si in Kazahstan semnalele sunt afirmative - avem de-a face nu numai cu o lucrare de tip vizionar, ci si cu o opera sociala, arhitectonica, de inginerie urbanistica si nu mai putin de maiestrie politica.
Am citit aceasta carte pe nerasuflate. Cu mult interes. Si cred ca aceeasi va fi reactia oricarui roman care va intra in posesia ei. (Sorin ROSCA STANESCU)
Kazahstanul pe agenda UE
Uniunea Europeana si Kazahstanul au convenit, in decembrie, anul trecut, asupra a doua acorduri de principiu vizand cooperarea in domeniul energetic, devenit unul dintre domeniile prioritare ale politicii externe comunitare.
Unul dintre documentele semnate de presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, si comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner (foto), reglementeaza cooperarea in domeniul nuclear, mai precis "cooperarea directa in domeniul comertului de materie prima radioactiva" cu fostul satelit sovietic, ce dispune de aproape un sfert din rezervele de uraniu ale planetei. Acordul de principiu vizand cooperarea in domeniul energetic prevede, in special, schimbul regulat de informatii pe tema politicii energetice, o cooperare la capitolul infrastructuri de transport a energiei si dezvoltarea de tehnologii care sa respecte mediul inconjurator. Presedintele Nazarbaev a precizat, la acel moment, ca a discutat, impreuna cu oficialii europeni, despre diversificarea rutelor de tranzit al hidrocarburilor provenind din Asia Centrala, un subiect care suscita ingrijorare la Bruxelles in contextul dependentei accentuate a Uniunii fata de resursele energetice si de rutele de transport rusesti. Avand in vedere acest ultim aspect, oficialii comunitari au anuntat ca nu exclud posibilitatea apelarii la fostul satelit sovietic in calitate de potential furnizor energetic al UE, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, pledand in favoarea diversificarii surselor de astfel de importuri, prin contractarea Kazahstanului, ce detine importante rezerve de petrol (estimate la 4 mld.t) si gaze naturale (evaluate la 2 trl.mc). In prezent, un sfert din importurile de hidrocarburi ale Uniunii sunt asigurate de Rusia, sursa care si-a dovedit instabilitatea in cel putin doua randuri in ultima vreme, prin diferendele energetice recente cu Ucraina si Belarusul, resimtite si de consumatorii europeni. Majoritatea resurselor de petrol si gaze naturale detinute de Kazahstan, sunt situate in partea rusa a Marii Caspice, iar gasirea unor rute de transport reprezinta principala problema in vederea exportului spre Europa. Desi un aliat politic al Rusiei, Kazahstanul doreste sa evite dependenta fata de reteaua de tranzit a gigantului energetic rus Gazprom si urmareste cresterea importantei ca exportator de gaze naturale. Statul asiatic a sustinut, in acest sens, propunerile UE privind constructia unei conducte la Marea Caspica, care ar fi urmat sa lege portul petrolier Aktau de Capitala azera Baku (punctul de plecare al oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan), initiativa lovindu-se, insa, de opozitia Rusiei. Acesta nu a fost insa singurul proiect ce a atras interesul fostului satelit sovietic, Kazahstanul facandu-si cunoscuta intentia de a participa la proiectul de extindere a oleoductului ucrainean Odesa-Brod" pana in Polonia. (Anne Marie LUPASCU)
Rompetrol, in portofoliul kazah
KazMunaiGaz, compania de stat din Kazahstan in domeniul explorarii, productiei, rafinarii si transportului de petrol, gaze si produse petroliere, a devenit, la sfarsitul lunii august, actionar al Grupului Rompetrol. Comisia Europeana a aprobat, luni, preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGas, dupa ce a constat ca operatiunile din Europa ale celor doua companii sunt complementare si nu vor aparea probleme legate de concurenta, in urma tranzactiei.
Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul Grupului Rompetrol, a vandut 75% din actiuni catre KazMunaiGaz, care si-a anuntat, in urma cu cateva luni, intentia de a intra pe piata europeana. Dinu Patriciu a precizat ca grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari. "Tranzactia a urmarit asigurarea competitivitatii viitoare a companiei si acces la investitii", a spus Patriciu. El a aratat ca, astfel, Rompetrol va avea acces la resurse energetice si va avea independenta fata de aprovizionarea din Rusia. Companiile estimeaza ca tranzactia va fi aprobata de autoritatile de concurenta, iar KazMunaiGaz va contribui la securitatea aprovizionarii cu energie a Europei.
KazMunaiGaz, capacitate dubla de rafinare
Prin aceasta achizitie, una din cele mai mari din istoria KazMunaiGaz, firma kazaha isi dubleaza capacitatea de rafinare si isi majoreaza reteaua de retail in Europa, dobandind 630 de benzinarii in sapte tari, din Georgia pana in Franta. Rompetrol va avea acces la surse de aprovizionare cu petrol pe termen lung. "Achizitia participatiei majoritare a TRG ne da posibilitatea sa intram pe piete importante de distributie in Europa, inclusiv Franta, Romania, Moldova si Bulgaria, precum si sa utilizam TRG ca platforma pentru o viitoare extindere. Compania isi va concentra activitatile pe pietele in crestere din zona Marii Negre, Balcanilor si Mediteranei. Tranzactia creeaza un pod energetic intre resursele petroliere din Kazahstan si cererea in crestere de produse rafinate in Europa Centrala, Europa de Est si Europa Occidentala", a declarat, la momentul perfectarii tranzactiei, presedintele KazMunaiGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin. Grupul Rompetrol cuprinde circa 40 de companii, cu activitati in 13 tari. Printre activitatile de baza se regasesc rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian.
Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 5,65 miliarde de dolari si a prognozat pentru 2007 afaceri de 7,5 miliarde dolari si un profit operational cuprins intre 250 de milioane de dolari si 270 milioane dolari. In ceea ce priveste grupul de firme KazMunaiGaz, acesta a produs, in primul semestru din acest an, 8,2 milioane de tone de titei, mai mult cu 25,6% decat productia anuala a Romaniei, dar a prelucrat mai putin decat rafinaria Petromidia (circa 4 milioane tone anual), detinuta de grupul Rompetrol. KazMunaiGaz a rafinat 2,8 milioane de tone de titei si pentru acest an se asteapta sa prelucreze in rafinarii o cantitate in crestere cu 35%, la 5,75 milioane de tone. Tara asiatica ocupa locul 17 in lume in functie de nivelul rezervelor de titei, cu noua miliarde de barili, si este unul dintre primii 15 exportatori. Pentru acest an, compania kazaha estimeaza o productie 17,162 milioane de tone de petrol. KazMunaiGaz a fost creata in anul 2002, in urma fuziunii firmelor Kazakhoil si Oil&Gas Transportation Company. Firma are birouri in state precum Marea Britanie, Elvetia, Spania, Ucraina, Lituania si China. (Gabi MOROIANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.