Omo, Ariel si Persil au un inamic comun: WasH2O, masina de spalat alimentata doar cu apa.

Francezii vor fi la inceputul anului viitor primii cobai europeni ai masinii de spalat fara detergent WasH2O, produsa de compania chineza Haier. Principiul revolutionar, care va scuti hainele sa mai aiba de-a face cu miile de particule inteligente brevetate de specialistii de la companiile producatoare de detergenti, se bazeaza pe o reactie chimica veche de cind lumea: electroliza. WasH2O s-a bucurat deja de succes in China, unde s-au vindut deja 300.000 de exemplare.

In urma unei descarcari electrice, moleculele de apa sint despartite in doua entitati: ionii H+, care urmeaza sa sterilizeze textilele, si ionii de OH-, insarcinati sa neutralizeze petele. Rodul de cinci ani al cercetatorilor asiatici a preferat sa ramina totusi un produs hibrid, care sa poata functiona atit cu detergent, cit si fara, relateaza cotidianul „Le Monde". Manevra chinezilor vine in intimpinarea unui esec, pe care l-a cunoscut masina cu bule si fara apa calda, lansata in 1998 de catre compania Daewoo.

Prevazuta pentru a intra pe piata franceza inca din luna septembrie, WasH2O a preferat sa tina in suspans o tara intreaga, se arata si in „Le Figaro". „Sintem in proces de ameliorare a produsului. Ne-am dat seama ca duritatea apei nu este aceeasi pe tot teritoriul Frantei, iar apa mai calcaroasa dauneaza eficacitatii masinii. A fost nevoie sa o dotam cu un sertar suplimentar pentru a permite utilizatorilor sa adauge, la nevoie, sare pentru a face mai moale aceasta apa", marturiseste Patrick Bailly, director general in cadrul Haier France. Pretul de raft al WasH2O va fi, in aceste conditii, 749 de euro, fata de 699, cit era prevazut initial. Pentru a-i frustra cit mai putin pe cei care ezita sa se debaraseze complet de detergent, producatorii au decis sa comercializeze si pastile odorizante care sa isi faca loc alaturi de hainele murdare. WasH2O are o capacitate de sase kilograme si cinci programe, printre care si EcoTime, care reduce consumul de apa in schimbul unei durate mai mari de spalare.

Principalul inconvenient al noii masini este eficacitatea sa atunci cind petele de pe haine sint mai „incapatinate" decit de obicei. In contact cu particulele grase, ionii de OH- au proprietatea de a forma un sapun, insa ar trebui sa fim naivi sa credem ca acesta se va descurca de unul singur in efortul de a avea haine curate, avertizeaza Armand Lattes, un chimist din Toulouse. Un detergent actual contine peste 20 de compusi diferenti, dintre care Lattes aminteste particulele care dizolva mizeria, agentii care impiedica redepunerea acesteia pe textile in timpul spalarii sau altii care revigoreaza culorile.

In ultimii ani, consumatorii sint tot mai atrasi de masini de spalat ecologice, alese in functie de consumul de energie, eficacitatea spalarii sau a stoarcerii. Si producatorii aleg sa se pozitioneze pe piata in functie de diversele beneficii pe care le ofera, arata „Le Figaro". Indesit are ca atu simplitatea utilizarii, Bosch se bazeaza pe design, in timp ce Miele mizeaza pe o gama foarte silentioasa.

Detalii despre un filtru care lupta cu comentariile stupide de pe net, pe www.cotidianul.ro/select