O decizie uluitoare a unui complet de judecata din Timisoara i-a adus in pragul disperarii pe cei aproximativ 1000 de turisti si alti 880 de angajati ai unuia dintre hotelurile reprezentative din Baile Herculane: printr-o decizie a Tribunalului Timis au fost blocate conturile societatii SC Hercules SA, care administreaza Complexul hotelier Minerva.
Societatea nu numai ca isi castigase dreptul in instanta (doua complete de judecata din Dolj si Timisoara ii dadusera dreptate), dar este obligata acum sa plateasca si daunele facute de alte societati care administrasera hotelul. Beneficiara este si o firma de apartament, SC Mig Air Conditioned. Mai mult decat atat, firma in cauza, desi a postat pe Internet o serie de reclame prin care sustine ca monteaza cea mai performanta aparatura de aer conditionat, a intrat pe piata romaneasca cu aparatura second-hand, importata din Cipru. Cel putin asa reiese din analiza unora dintre cei mai buni experti tehnici din Romania. SC Mig Air Conditioned a dat lovitura dupa lovitura in Bucuresti, Sibiu sau Caras Severin - asa cum reiese din "catalogul" proceselor de pe site-ul Ministerului Justitiei. Filmul unei povesti de ras derulata prin hatisul justitiei romane este dat de faptul ca respectiva firma are doar trei actionari: mama, fata si fiul, adica Artimiza Gavrilescu, Antoanela Gavrilescu si Alexandru Gavrilescu. Pe toti trei ii regasim in diferite actionariate ale unor firme care au cel mult cinci angajati: Hotel Dacia, La Conac SRL sau Hotel Palace RRT SRL. Mergand pe firul actionariatelor prezentate de Registrul Comertului, am identificat si societatea RR Turism sau RR Realizare Active SRL, o firma care este administratorul judiciar al SC Grand Hotel Minerva SRL, firma care administrase pana in 2004 complexul hotelier. RR Realizare Active SRL este gestionata de Vasile Dumitru, care incearca sa obtina niste bani de pe urma unui contract de inchiriere cu SC Hercules SA. Acelasi personaj, Vasile Dumitru, este cel care a executat mai multe societati in calitate de executor. Astfel, firma RR Realizare Active SRL apare ca reprezentanta a firmelor falimentare ce au fost "consiliate" de aceasta din urma si au beneficiat de bani ca urmare a unor hotarari judecatoresti in cazul mai multor societati de stat sau private.
Judecatori in atentia CSM
Suspiciunile legate de "tertipurile" folosite de anumite personaje care au legaturi directe cu judecatori din tara au ajuns in atentia forului suprem al magistratilor. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat, cu putin timp in urma, in legatura cu abuzul celor trei magistrati de la Curtea de Apel Timis. Este vorba despre judecatorii Florin Motoiu, Maria Micu si Anca Buta. Toti trei au facut parte din completul de judecata care a "arbitrat" acest meci. Practic, intre S.C. Hercules S.A. Baile Herculane, in calitate de locator si S.C. Gerom Librimir S.R.L. Timisoara (transformata ulterior in S.C. Grand Hotel Minerva 2002 S.R.L.), in calitate de locatar s-a incheiat contractul de locatie nr. 1175/10.06.1993, prin care locatarul a preluat gestiunea Complexului Minerva, din structura locatorului, amplasat in statiunea Baile Herculane.
Obligatii neonorate
Intrucat locatarul nu si-a onorat obligatiile asumate prin contractul de locatie, locatorul a hotarat rezilierea contractului, in baza unui pact comisoriu de gradul 4, stipulat in contract. De altfel, prin sentinta civila nr. 553/28.05.1998, pronuntata in Dosarul nr. 649/C/1998, Tribunalul Dolj, Sectia comerciala si de contencios administrativ dispusese evacuarea locatarului din Complexul Minerva, pentru nerespectarea obligatiilor contractuale. A fost intocmit si un proces verbal, cu ocazia punerii in executare a hotararii de evacuare, de catre executorul judecatoresc. In acel proces-verbal se precizeaza ca bunurile reclamate de S.C. Grand Hotel Minerva 2002 S.R.L. au fost predate in custodia S.C. Hercules S.A. La evacuare a participat si administratorul judiciar al S.C. Grand Hotel Minerva 2002 S.R.L., care s-a obligat ca in termen de 5 zile de la incheierea inventarierii sa se prezinte pentru valorificarea inventarului si apoi sa ridice bunurile proprietatea debitoarei. Acest lucru nu s-a materializat nici dupa 30 de luni, cu toate insistentele societatii Hercules S.A. (numeroase adrese, comunicate administratorului judiciar si depuse la dosarul cauzei).
Bun de plata degeaba
Cu toate acestea, prin Decizia nr. 1125/R/08.10.2007, pronuntata in Dosarul nr. 3792/30/2005, "Curtea de Apel Timisoara - Sectia comerciala a admis recursurile declarate de reclamanta S.C. Grand Hotel Minerva 2002 S.R.L. si de intervenienta S.C. Mig Air Condition S.R.L. impotriva Sentintei Civile nr. 968/2007, pronuntata de Tribunalul Timis in Dosarul nr. 3792/30/2005". Mai mult decat atat, anuleaza tranzactia nr. 2519/12.03.2003, "in ceea ce priveste restituirea contravalorii actualizate a investitiilor predate cu titlu gratuit, in cuantum de 4.128.144,24 RON si, pe cale de consecinta, obliga parata S.C. Hercules S.A. la plata acestei sume catre reclamant". Halucinant este faptul ca, prin aceasta decizie, SC Hercules S.A. a fost obligata la plata sumei de 4.128.144,24 RON, ce reprezinta contravaloarea actualizata "a investitiilor predate cu titlu gratuit", cu toate ca aceste investitii nu au fost niciodata predate catre S.C. Hercules S.A.
Societatea pagubita a formulat o noua actiune, prin care spera ca macar in ceasul al 12-lea magistratii Curtii de Apel Timisoara sa lamureasca hotararea pronuntata si sa-si dea seama de consecintele acestei hotarari judecatoresti neconforme cu legea si cu realitatea de fapt. Aceasta masura se impune intrucat conturile societatii Hercules sunt blocate prin poprirea dispusa de executorul judecatoresc, fiind astfel in imposibilitatea de a mai continua activitatea specifica, cea de asigurare a tratamentului balnear, precum si a serviciilor de cazare si masa contractate cu Ministerul Muncii si Casa Nationala de Pensii, precum si alte drepturi de asigurari sociale, pentru cei peste 1000 turisti care se afla in prezent la tratament. De asemenea, societatea este in imposibilitatea de a mai achita salariile celor 880 de angajati precum si plata obligatiilor curente fata de stat si a furnizorilor de energie electrica si termica.