Azi la pranz va fi inaugurata cea de a XIV-a editie a Targului de Carte Gaudeamus la Pavilionul Central de la Romexpo. Cei 450 de expozanti isi vor prezenta cartile pe 10.000 mp. Alaturi de cele 170 de edituri romanesti vor fi prezente si 43 de edituri din strainatate cu stand propriu sau in stand national - cele mai multe franceze -, dar si din Grecia, Bulgaria sau Marea Britanie. Vor mai fi prezente si alte 50 de edituri straine reprezentate de agentii de difuzare romanesti, 156 de institutii de invatamant din strainatate si 22 romanesti, agentii de difuzare de carte, firme multimedia, asociatii profesionale, ONG-uri si centre culturale.
In afara evenimentelor traditionale (bursa Educatia, finala concursului national de lectura Mircea Nedelciu pentru liceeni, tombola Gaudeamus si biblioteca Gaudeamus-Carturesti), la editia aceasta vor fi organizate si evenimente in premiera. Cosul targului va oferi donatiile de carte venite de la expozanti, dar si de la vizitatori, asezamintelor pentru copii orfani si abandonati, asociatiei Pro-Vita Brancoveanu (jud. Prahova). Targul va fi transmis si online (www.gaudeamus.ro).
Programul de vizitare: miercuri - vineri, intre 11.00 si 20.00, sambata, intre orele 10.00 si 20.00 si duminica, intre orele 10.00 si 16.00. Intrarea se va face pe baza de bilet (3 lei), de la plata fiind exceptati elevii, studentii, pensionarii, membrii uniunilor scriitorilor si cadrele didactice.
Premierele targului
Expozitia aniversara Gabriel Garcia Marquez (foto) este organizata pentru prima data in Europa, la acest targ, cu sprijinul Ministerului de Externe columbian, al Ambasadei Romaniei la Bogota si al Ambasadei Columbiei la Varsovia, cu prilejul unei jumatati de veac de la debutul relatiilor oficiale bilaterale romano - columbiene. Evenimentul marcheaza o tripla aniversare care are loc in acest an: 80 de ani de la nasterea scriitorului (celebrat in 2007 pe plan mondial), 40 de ani de la prima publicare a romanului "Un veac de singuratate" si 25 de ani de la primirea Nobelului pentru literatura. Expozitia cuprinde, protrigit lui Valdimir Epstain, directorul targului, "15 segmente din viata si opera lui Gabriel Garcia Marquez", precum fotografii, traduceri, scrisori.
O a doua noutate este Salonul Tinerilor Artisti cu "Imagini cu povesti", organizat de Atelier 35 in cadrul Salonului de Carte pentru Copii "Ion Creanga". Participarea, in calitate e expozant, a Biroului pentru Publicatii Oficiale al Uniunii Europene este, de asemenea, o noutate.
Propunerile RAO
Lista de propuneri a Editurii RAO pentru Gaudeamus este: * azi - Intalnire cu autorul romanului "Case de nebuni" Regis Jauffret (ora 15.00); "Cercul Kagan" de Adrian Onciu (ora 17.00) * maine - "Trilogia de aer" de Nicolae Rotaru (ora 13.00); "Nu Motanul si fiul (carte pentru copii)" si "Mariatereza sunt eu" de Florica Bud (ora 15.00); "Ssi-Soe. Jurnal politic" de Maria Georgescu, Mihai Retegan (ora 16.00) * vineri - "Istoria uratului", coordonator Umberto Eco (ora 12.30); "Comunicarea" (Paradigme si teorii) de Ioan Dragan (ora 14.30) * sambata - "Un adevar incomod" de Al Gore (12.30).
Ofertele Humanitas
Editurile din trustul Humanitas vin cu urmatoarea oferta: * azi - "Strigatul" Laurent Graff (ora 16.00) * maine - cele mai noi tilturi ale Colectiei Cocktail (ora 18.00) * vineri - "Ghidul managerului de presa" de Cristina Simion (12.30); "Lectii particulare" de dr. Cristian Andrei (ora 14.00); "Carte de colorat pentru orbi" de Maria Ellis (ora 14.30); "Occidentul. O interpretare istorica" de Lucian Boia (ora 15.00); "Michelangelo electric" (audiobook) de Sarah Hall (ora 15.30); "Despre idei & blocaje" de Horia-Roman Patapievici (ora 16.00); cele mai noi titluri ale colectiei Thriller & Mystery (ora 17.00); "Despre seductie" de Gabriel Liiceanu (ora 18.00); "Sensuri metafizice ale crucii" de Gabriel Liiceanu, Anca Manolescu, Horia-Roman Patapievici,
Andrei Plesu (ora 19.00); seriile de autor multimedia (19.30) * sambata - "Afara nu e nici un anotimp" de Salex Iatma (ora 11.00); seria de autor Mircea Horia Simionescu (ora 11.30); Raport final al Comisiei prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste (12.00); cele mai noi titluri ale colectiei Raftul Denisei (13.00); seria de autor Victor Ieronim Stoichita (ora 14.00); "Joc fecund" de Ion Barbu (ora 15.00); "Mi-e rau la cap, ma doare mintea" de Radu Paraschivescu (ora 16.00); "Viata mea cu Mozart" de Eric-Emmanuel Schmitt (ora 14.0); "Paula" de Isabel Allende (17.30); "11 elegii" (audiobook) de Nichita Stanescu (ora 18.00) * duminica - "Dobrogea (Album DVD)" de Razvan Voiculescu (ora 10.00); "Dragostea, celalalt nume al crimei" si "Cartea cu lampa" de Ana Argenti (ora 10.30); colectia Cartea de pe noptiera (ora 11.00); "Corespondent de razboi: Irak, Israel, Palestina, Guantanamo / Cuba" de Adelin Petrisor (ora 11.30); "Cartea cu bunici" coordonator Marius Chivu (12.00); "Maestrul si Margareta" de Mihail Bulgakov (ora 13.00); "Bartleby" (audiobook) de Herman Melville (ora 13.30); "Fara cap si fara coada. Roman rotund" de Mihai Gainusa (ora 14.00); "Orbitor" - Mircea Cartarescu (15.00); "Jurnal de idei" si Despre lautarism" de Constantin Noica, "Treziti-va, suntem liberi!" - Alexandra Noica-Wilson si "Noica si Miscarea Legionara" de Sorin Lavric (16.00).
Titlurile Polirom
Editura Polirom: * azi - "Cortina de ceata" de Vladimir Tismaneanu in dialog cu Mircea Mihaies si "Reinventarea politicului. Europa Rasariteana de la Stalin la Havel" (editia a II-a, revazuta) de Vladimir Tismaneanu (ora 16.00); lansarea primelor volume in seria de autor "Ernest Hemingway" (17.00) * vineri - "Enervari sau despre bucuria de a trai in Romania" de Mirel Banica, Codrut Constantinescu (ora 13.00); "Oda la Voda" de Ion Barbu (ora 14.00); "Relatare despre moartea mea" de Gabriel Chifu (17.00) * sambata - romane de "nota" Man Booker Prize (12.00); intalnire cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu (13.00); "Nudul Dianei" de Mariana Codrut (14.00); "Jurnalul unui scandal" de Zoe Heller (15.00); volumele castigatoare ale concursului de debut "Ioan Petru Culianu" (12.30).
Eroi si geopolitici
Sambata, la ora 11.00, la standul Editurii SEMNE se lanseaza lucrarile "Eroi pentru Romani - Brasov 1987" si "Eroi pentru Romania - Transnistria si amenintarile Rusiei la Marea Neagra", in prezenta mai multor fosti detinuti politic de pe ambele maluri ale Prutului. La ora 13.00, colegul nostru Victor Roncea va prezenta o carte a sa de publicistica la standul Editurii TESU, urmand ca la ora 15.00 sa modereze o dezbatere pe tema Geopoliticii Marii Negre la standul Editurii ZIUA.
Editura Tesu
Dupa decenii de intoxicatie si rastalmaciri, Tesu Solomovici ofera cititorilor istoria evreimii-romane in anii comunismului, prilej de a dezbate cateva probleme-cheie ale epocii: participarea evreiasca la implantarea regimului comunist, prezenta evreilor in structurile de varf al Securitatii si Partidului, lichidarea conducatorilor istorici ai evreimii, arestarea si condamnarea sionistilor, imposibila renuntare la evreitate a Anei Pauker, vanzarea evreilor contra unor ferme de porci si apoi pe valuta forte, spioni securisti evrei in Tara Sfanta etc., etc. Lucrarea reprezinta volumul II din "Istoria Evreilor din Romaniai, si contine o postfata de 30 de pagini semnata de acad. prof. dr. Dinu C. Giurescu. Vizitatorilor standului (nr. 57) li se ofera si alte carti incitante: "Romania Masonicai, "Pacepa. Un dosar incendiar", "Mircea Eliade si Evreiii, "Caderea Ierusalimului de Lion Feuchtwanger, "Securitatea si Evreii", "Comediile lui Ion Pribeagu", "Mossad. Aman. Shabak. O istorie a serviciilor secrete israeliene" de Tesu Solomovici, "Revolta in deserti de Colonel Lawrence of Arabia, Shalom Alechem: "Romanul unui om de afaceri", "Evreii-un popor de singuratici" de Emil Cioran, "Jurnal II. Jurnal indirect" de Mihail Sebastian, "Marea carte cu anecdote evreiesti", "Regii Romaniei. Carol I, Ferdinand. Carol II. Mihai I", "Maresalul Ion Antonescu. Martir, erou sau criminal de razboi?", "Viata lui Iisus Hristos" de Alexandre Dumas (o raritate bibliofilica) etc.
Zece "Jurnale Culturale" in direct
De maine pana duminica, de la ora 12.00 la 12.30 si de la 18.55 la 19.30 (cu exceptia zilei de duminica) cei trei prezentatori ai Jurnalului Cultural - Andra Gavril, Adriana Titieni si Catalin Sava - va vor tine la curent cu principalele evenimente de la Gaudeamus.
Dezbaterile "Cuvantul"
Revista Cuvantul propune mai multe dezbateri publice despre cartile definitorii pentru cultura romana din anumite perioade. Programul acestora: * azi - ora 19.00 (Clubul Prometheus), lansarea proiectului "Cartile definitorii ale culturii romane" * sambata - ora 19.00, cartile definitorii ale culturii romane (I) * duminica - ora 11.00, cartile definitorii ale culturii romane (II)
Enciclopedia Personalitatilor
Editura Hubners Who is Who va lansa azi (ora 14.00) a doua editie din seria Enciclopedia Personalitatilor din Romania care cuprinde biografiile a peste 9000 de persoane din toate domeniile de activitate: economie, stiinta, cercetare, arta, politica, religie, sport, justitie si armata. Volumul este insotit si de un CD. (L.I.)