Eurofer, grupul de lobby al industriei siderurgice europene, a anuntat ca va face apel la Uniunea Europeana sa blocheze planurile companiei BHP Billiton, care intentioneaza sa fuzioneze cu rivalul Rio Tinto, deoarece exista temeri legate de afectarea mediului concurential, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Directorul general al Eurofer, Gordon Moffat, a declarat pentru Reuters ca va contacta Comisia Europeana in aceasta saptamana pentru a respinge operatiunea. Grupul astfel creat va detine aproximativ 27% din piata mondiala a minereului de fier.
Institutul International al Fierului si Otelului (IISI) a precizat intr-un comunicat emis luni ca Rio Tinto, CVRD si BHP Billiton detin peste 70% din piata mondiala a minereului de fier extras din depozite marine. "Orice consolidare suplimentara intre cele trei grupuri va da nastere unui adevarat monopol pe aceasta piata. Aceasta fuziune nu este in interesul public si nu ar trebui sa fie permisa", a declarat secretarul general al IISI, Ian Christmas.
CVRD a achizitionat producatorul canadian de nichel Inco pentru circa 12,2 miliarde euro in cursul anului 2006, tranzactie care a transformat grupul in a doua companie integrata de minerit din lume.
Saptamana trecuta, Rio Tinto a respins oferta de preluare a BHP Billiton, evaluata la 95,6 miliarde de euro.
In cazul in care aceasta tranzactie va avea succes, BHP Billiton a promis la inceputul saptamanii trecute sa ofere suma de 20,5 de miliarde de euro actionarilor printr-o operatiune de rascumparare de actiuni, ceea ce inseamna ca este pregatit pentru o lupta de durata.
Un numar de grupuri siderurgice, printre care si ArcelorMittal, a anuntat planurile de a-si spori propriile operatiuni de minerit pentru a se proteja impotriva majorarii preturilor generate de consolidarile ce caracterizeaza momentan piata.