Et in Æthiopia ego

Am tras ca un edecar sa ispravesc „Jurnalul etiopian” al lui Nicholas Dima. O carte care, putea ilustra experienta rara de profesor de geografie politica detasat din America in Etiopia s-a transformat
Et in Æthiopia ego

Am tras ca un edecar sa ispravesc „Jurnalul etiopian” al lui Nicholas Dima. O carte care, putea ilustra experienta rara de profesor de geografie politica detasat din America in Etiopia s-a transformat intr-o compunere greoaie si infatuata, de elev de clasa a patra, aflat in excursie cu scoala, in care autorul prefera sa vorbeasca despre o sumedenie de prostioare din existenta lui anosta, de emigrant romån in SUA, in loc sa descrie onest tara fabuloasa in care si-a petrecut aproape un an din viata. Am asteptat sa vad daca profesorul va aminti despre un enigmatic imparat etiopian, de presupusa origine romåna, sau macar sa pomeneasca in treacat legenda sa, care continua sa intrige. Nici vorba despre asa ceva. Cunostintele lui Dima despre Etiopia sunt mai rare ca pasarile Phoenix in visurile presedintelui Americii si mai vagi ca prezenta rubidiului in scoarta terestra, iar amintirile lui despre acest taråm se rezuma fie la mesele copioase cu care a fost tratarisit de gazde, fie la apropourile deocheate pe care i le-au facut niste fatuci de nici 20 de anisori, desi båtul Dima es te sarit hat bine de 70 leat.

De ce merita efortul ca Dima sa pomeneasca legenda imparatului? Pentru ca familia invatatoarei Elena Popescu din Lisa Teleormanului pretinde ca este descendenta negusului Tewrodos II sau Theodoros al Etiopiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.