Moneda nationala continua deprecierea fata de cea europeana, cursul de referinta anuntat ieri de BNR depasind pragul psihologic de 3,5 lei/euro, pentru prima data in ultimul an.

Cursul monedei euro stabilit ieri de Banca Nationala (BNR) a
Moneda nationala continua deprecierea fata de cea europeana, cursul de referinta anuntat ieri de BNR depasind pragul psihologic de 3,5 lei/euro, pentru prima data in ultimul an.

Cursul monedei euro stabilit ieri de Banca Nationala (BNR) a fost de 3,5393 de lei, cu 4,45 de bani peste nivelul publicat in ziua precedenta. Rata de referinta nu a mai depasit pragul psihologic de 3,5 lei/euro de la 14 noiembrie anul trecut.

Insa pe piata interbancara cursul sarise de marti de 3,5 lei/euro. Iar ieri deprecierea a continuat, pe fondul unor transferuri semnificative de valuta cursul urcand pana la un maxim de 3,5470 lei/euro la finele sedintei. Temerile investitorilor s-au amplificat dupa ce Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, cea mai mare banca din Romania, a pierdut marti la bursa din Viena peste 700 de milioane de euro. Cotatiile actiunilor grupului Erste au scazut dupa ce Merrill Lynch a redus ratingul bancii, pe fondul ingrijorarilor legate de starea economiei romanesti, pe care Erste isi bazeaza cresterea.


NORMALITATE. Deprecierea leului fata de euro pana la minimele-record ale ultimelor 12 luni reprezinta o corectie normala, in concordanta cu indicatorii fundamentali ai economiei, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax. Si premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca actualul nivel al leului fata de moneda europeana este cel real in raport cu situatia economiei romanesti. Acest nivel va ajuta in buna masura exportatorii si va pune frana la anumite importuri. Picajul leului loveste insa in cei care au credite in euro, dar si in posesorii de telefoane - mobile si fixe - , pentru ca facturile sunt evaluate in euro.


Analistii economici prognozeaza ca moneda nationala ar putea sa-si continue deprecierea in perioada urmatoare. Ionut Dumitru, analist-sef al Raiffeisen Bank, a apreciat ca spre sfarsitul anului rata de schimb se va situa in jurul nivelului de 3,55 lei/euro, pentru ca la inceputul anului 2008 cursul sa urce la 3,65 lei/euro. Ulterior, in a doua jumatate a anului viitor, leul ar urma sa se aprecieze in raport cu euro, a spus el.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.