O grupare de crima organizata, cu activitati infractionale conexe celor arestati de procurorii anticoruptie in dosarul Electrica, a fost anihilata de ofiterii de la Crima Organizata Oradea. In sarcina lor s-a retinut ca, prin comercializarea unor aparate chinezesti la pret de produse Siemens, au creat prejudicii de peste 4 milioane lei.
Cele sapte persoane cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani provin din judetele Timis, Brasov, Galati si Bucuresti si sunt acuzate de evaziune fiscala, spalare de bani si infractiuni la Legea societatilor comerciale.
In urma cercetarilor efectuate de ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, Compartimentul de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare, impreuna cu procurorii DIICOT Oradea, a rezultat ca in perioada 2003 - 2004 membrii grupului au conceput si realizat un circuit comercial cu produse electrice si in paralel un circuit bancar prin care au procedat la girarea succesiva a unor plati prin procedura de compensare in lant. Au fost obtinute astfel, in scurt timp, profituri de 7 pana la 17 ori mai mari decat suma investita.
Produsele comercializate erau necesare transportului si distributiei energiei electrice (transformatoare, contactoare etc.), de provenienta chinezeasca si achizitionate de pe piata libera.
"Prin intermediul unor administratori corupti, produsele erau vandute ulterior catre diverse institutii de transport si distributie a energiei electrice, dar nu la pretul lor real, ci la cel al produselor originale", ne-a declarat comisarul - sef de Politie Nicolae Stamate, seful BCCO Oradea, precizand ca pretul produselor chinezesti era de fapt la 30% din valoarea celor originale.
Prejudiciul cauzat este de 4.163.186,03 lei noi (aproximativ 1,2 milioane euro), fiind recuperat partial prin dispunerea unor masuri asiguratorii constand in sechestru aplicat pe doua imobile situate in municipiul Bucuresti care apartineau membrilor grupului, precum si pe componentele electrice identificate in exploatare. "La finalizarea cercetarilor a fost sesizata instanta de judecata, fiind inculpati sase membri ai grupului. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca pedepse de pana la 12 ani inchisoare", ne-a mai spus seful BCCO Oradea.