Statele Unite ale Americii nu sunt ingrijorate de dezbaterile din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu privire la posibilitatea cautarii unei alternative la dolar pentru exprimarea preturilor la petrol, a declarat secretarul american pentru Energie, Sam Bodman, citat de Reuters,preluat de Mediafax. Bodman a adaugat ca OPEC ar trebui sa decida, in cadrul viitoarei intalniri, stabilite pentru 5 decembrie, la Abu Dhabi, majorarea productiei de petrol, fara sa precizeze la ce nivel.
Veniturile exportatorilor de petrol au fost afectate de deprecierea monedei americane fata de euro, pana la mai multe niveluri minime record, intrucat preturile la titei sunt exprimate in dolari. Situatia a determinat Iranul si Venezuela sa ceara OPEC sa renunte la exprimarea preturilor petrolului in dolari si sa adopte in schimb un cos de valute. Totusi, secretarul american pentru Energie a mentionat ca stocurile de titei ale OPEC se afla cu aproximativ 100 de milioane de barili sub media pe cinci ani.
Deprecierea dolarului pe pietele valutare internationale a sustinut majorarea cotatiilor barilului de petrol pana la nivelul record de 98,62 dolari, atins pe 7 noiembrie, care a determinat statele consumatoare din Occident sa ceara majorarea cantitatii de petrol furnizate de catre OPEC, pentru a determina scaderea preturilor. Pretul petrolului la nivel mondial este in dolari, ceea ce face ca devalorizarea continua a acestei monede, depreciere inceputa in urma cu doi ani, sa diminueze profiturile tarilor producatoare de petrol.
De la sfarsitul saptamanii trecute Ecuadorul s-a reintors in grup, fiind al treisprezecelea membru al grupului OPEC care acopera deja peste o treime din cererea mondiala de titei. Statul Ecuador este cel mai mic producator de petrol din OPEC si furnizeaza aproximativ 500.000 de barili pe zi.