Operatiunile de arbitraj se bazeaza pe exploatarea diferentelor de pret pentru un produs tranzactionat simultan pe doua piete de acelasi tip (fie spot, fie futures).
Pe piata de capital din Romania pot fi efectuate operatiuni de arbitraj intre p
Operatiunile de arbitraj se bazeaza pe exploatarea diferentelor de pret pentru un produs tranzactionat simultan pe doua piete de acelasi tip (fie spot, fie futures).
Pe piata de capital din Romania pot fi efectuate operatiuni de arbitraj intre pietele spot si futures, in cazul actiunilor de pe piata BVB care sunt cotate pe piata BMFMS sub forma de contracte futures.
In general, operatiunile de arbitraj presupun asumarea unor riscuri extrem de reduse, in unele cazuri apropiate de nivelul zero datorita pozitiilor de sens opus care se deschid simultan pe cele doua piete alese: cumparare pe piata mai ieftina si vanzare pe piata mai scumpa. Astfel se blocheaza pentru o perioada limitata de timp o diferenta favorabila marcandu-se un profit fix, indiferent in ce directie vor evolua preturile produsului respectiv pe pietele respective. Aceste "anomalii" de cotare a marfurilor pe diferite piete apar destul de rar si se corecteaza foarte rapid intrucat foarte multi traderi incearca sa profite de acestea la diferente (spreaduri) din ce in ce mai mici, pana in momentul in care preturile de pe cele doua piete se egalizeaza.
Un arbitraj usor de realizat este cel spot/futures. O marfa care este tranzactionata atat pe piata spot, cat si pe cea futures va beneficia de cotatii diferite datorita decalajului de livrare dintre cele doua piete (imediat pe spot si la o anumita scadenta care se poate intinde pana la 1 an sau chiar peste pe piata futures). Principiul arbitrajului spot/futures este acelasi ca si in cazul arbitrajului spot/spot: se cumpara marfa pe piata cu cotatia mai mica si simultan se vinde aceeasi marfa pe piata cu cotatia mai mare. Ceea ce trebuie sa faca un investitor in acest caz este sa urmareasca, in paralel, cotatiile unei actiuni pe piata spot si pe piata futures pe diferite scadente, iar in momentul in care diferenta de pret dintre cele doua piete este suficient de mare pentru a-i asigura randamentul dorit, investitorul va cumpara de pe piata BVB o cantitate de actiuni si va vinde simultan sau foarte rapid aceeasi cantitate de actiuni in echivalent contracte futures pentru scadenta dorita.
La scadenta, cand cele doua piete vor furniza cotatii indentice sau foarte apropiate, investitorul va lichida ambele pozitii si va incasa profitul rezultat din diferenta blocata. Operatiunea de lichidare a pozitiilor se poate face si inainte de scadenta contractelor futures daca diferenta de pret spot/futures pe actiunea respectiva se micsoreaza semnificativ.
O conditie importanta pentru investitor in vederea efectuarii de tranzactii de arbitraj spot/futures este deschiderea de conturi de client atat pentru piata spot cat si pentru piata futures si detinerea sumelor de bani in cash necesare in ambele conturi. De asemenea, la fel de important este accesul cat mai direct sau comunicarea cat mai rapida dintre investitor si brokerul sau. De preferat, pentru astfel de operatiuni este detinerea de conturi de tranzactionare on-line prin care investitorul poate urmari permanent cotatiile pe cele 2 piete in timp real si poate introduce singur ordinele de tranzactionare, eliminandu-se astfel timpul necesar contactarii brokerului si comunicarii detaliilor privind ordinele de tranzactionare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.