Intrebat daca atitudinea Comisiei Europene ar obstructiona actiunile de combatere a coruptiei, Chiuariu a raspuns: "Da. Nimeni din lume nu are trei institutii diferite ale procuraturii. A avea o singura structura este cea mai buna solutie, dar acest
Intrebat daca atitudinea Comisiei Europene ar obstructiona actiunile de combatere a coruptiei, Chiuariu a raspuns: "Da. Nimeni din lume nu are trei institutii diferite ale procuraturii. A avea o singura structura este cea mai buna solutie, dar acest lucru nu este posibil deoarece Comisia Europeana recomanda sa nu modificam cadrul legal si institutional", a spus ministrul Justitiei, citat de Mediafax. "Unii procurori inca sunt obedienti la unele influente, fie ele politice sau economice", a spus ministrul Justitiei.
Chiuariu a mai spus ca Justitia din Romania, monitorizata cu strictete de catre Uniunea Europeana, sufera de "o stare generala de impunitate" a magistratilor, care "obstructioneaza" reformele si lupta impotriva coruptiei. "Magistratii confunda prea des independenta cu lipsa responsabilitatilor", a afirmat Chiuariu in cursul unei conferinte cu presa straina. Potrivit Mediafax, Chiuariu si-a exprimat regretul ca nici un caz de coruptie la nivel inalt nu a fost finalizat, considerand ca acest lucru risca sa transmita "un semnal negativ" despre vointa Bucurestiului de eradicare a acestui flagel. El a justificat decizia luata de Guvern in octombrie de desfiintare a comisiei create de presedintie care aviza inceperea actiunilor de cercetare a ministrilor, fosti sau actuali. Chiuariu a explicat ca presedintele Traian Basescu utiliza aceasta comisie ca pe un "instrument politic" in disputele cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Ministrul Justitiei a catalogat, citat de Mediafax, drept "deplasate" declaratiile ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, care a criticat saptamana trecuta amendamentele la Codul Penal. Chiuariu apreciaza ca "nu este rolul" unui diplomat sa se pronunte asupra legislatiei din tara in care isi desfasoara activitatea. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.