Valumul creditelor restante a caror valoare depaseste 20.000 de lei, echivalentul a circa 5.600 de euro, a crescut cu 163% in perioada 2006-2007, a declarat Ion Dragulin, directorul directiei de stabilitate financiara din BNR.

Creditele restante au ajuns la aproape 330 milioane de lei in septembrie 2007. Numarul restantierilor se ridica la peste 50.000 de persoane care nu si-au achitat ratele intr-o perioada mai mare de 30 de zile, a opinat Dragulin la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Alpha Bank.


RISCURI. Multe dintre societatile de asigurari nu mai vor sa asigure creditele de consum si aceste riscuri sunt preluate de banci. Astfel, ajung creditele restante sa fie declarate la banca centrala. Cu toate astea, romanii sunt foarte optimisti si cred ca veniturile lor vor fi in continua crestere, iar somajul intr-o continua scadere, conform unui recent studiu al Comisiei Europene. Din acest motiv nu se uita la costurile totale ale unui credit si percep imprumutul ca pe un fleac. Asa se face ca ponderea creditelor catre populatie in raport cu venitul disponibil s-a triplat in ultimii trei ani si a ajuns la 48% din veniturile legale ale romanilor.