Noul plan ar putea afecta Franta, Marea Britanie si GermaniaComisia Europeana a aprobat ieri un plan care vizeaza modernizarea Politicii Agricole Comune (PAC), prin care se vor suprima cotele de lapte si lasarea terenurilor in parloaga. Proiectul va
Noul plan ar putea afecta Franta, Marea Britanie si GermaniaComisia Europeana a aprobat ieri un plan care vizeaza modernizarea Politicii Agricole Comune (PAC), prin care se vor suprima cotele de lapte si lasarea terenurilor in parloaga. Proiectul va elimina preturile garantate la cereale si va reduce subventiile acordate fermelor mari din statele membre, direct proportional cu valoarea fondurilor primite, transmite AFP, citat de NewsIn.
Propunerile intervin in plina explozie a preturilor materiilor prime agricole in intreaga lume si fac parte dintr-un "bilant de sanatate al PAC" care are obiectivul de a continua reforma istorica suferita de acest sector in 2003. Reforma din urma cu patru ani a pus capat legaturii sistematice care exista intre ajutoarele platite agricultorilor europeni si cantitatile produse, pentru a combate supraproductia.
Adoptat in cursul diminetii de ieri, in timpul reuniunii saptamanale a colegiului comisarilor, acest plan va da startul unei consultari cu statele membre ce va dura sase luni, inainte de propunerile legislative asteptate in primavara anului viitor si a unor decizii ce vor fi luate la sfarsitul anului 2008.|
Printre sugestiile Bruxelles-ului, care promit o dezbatere aprinsa cu statele membre si in special cu Franta, beneficiar important al PAC, figureaza suprimarea preturilor garantate oferite de UE exploatatorilor "pentru majoritatea cerealelor", din cauza "nivelului extrem de ridicat al preturilor de piata". In general, acest mecanism numit de "interventie" ar trebui sa isi regaseasca "finalitatea sa initiala, adica sa fie o adevarata plasa de siguranta" si sa nu mai fie folosit in mod sistematic, apreciaza Comisia.Boel vrea sa reduca pana la eliminare cotele de lapteComisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel vrea sa mearga mai departe si in "decuplajul" initiat in 2003, adica deconectarea sumelor ajutoarelor de volumul productiei in "tari care au ales sa mentina o legatura intre productie si sustinere publica pentru anumite sectoare agricole", aluzie la Franta. In aceeasi ordine de idei, comisarul doreste revizuirea modului de calcul al ajutoarelor forfetare ("plati unice" in jargonul european) platite de acum exploatatorilor, atunci cand ele nu mai sunt dependente de cantitatile produse. Bruxelles-ul nu vrea sa mai raporteze aceste ajutoare la plati anterioare, ci la criterii mai uniforme, precum suprafata cultivata. Boel mai propune si ridicarea progresiva a cotelor de lapte pana la disparitie, prevazuta abia in 2015, in situatiile cand sectorul sufera de o oferta insuficienta prin raport cu cererea, ceea ce ridica pretul untului, branzei si iaurtului. Aceste cote au fost create in 1986 pentru a combate supraproductia. Comisia propune, de asemenea, eliminarea lasarii obligatorii in parloaga a terenurilor in UE, din cauza contextului mondial de cerere puternica de produse agricole si de crestere a preturilor, factori care fac ca aceasta masura de control a productiei sa fie invechita. Planul, autorizat de comisarul european pentru Agricultura Fischer Boel, contine si proiectul de modificare a ajutoarelor individuale pentru marile exploatari agricole ale Uniunii Europene, pentru care sunt alocate anual fonduri de 44 de miliarde de euro, respectiv 40% din cheltuielile UE.Reducerea fondurilor pentru fermele mari va nemultumi agricultoriiProiectul CE, care ar putea deranja Marea Britanie si Germania, sugereaza reducerea fondurilor acordate fermelor mari direct proportional cu marimea subventiilor anuale primite. Astfel, pentru fermele care primesc subventii de peste 100.000 de euro anual, ar putea sa fie aplicata o reducere de 10% a platilor, pentru cele care depasesc 200.000 de euro, de 25%, iar pentru cele care primesc peste 300.000 de euro anual ar putea exista o scadere de 45%.
Propunerile mai contin sugestii privind obligarea statelor membre sa-si majoreze, in perioada 2010 - 2013, fondurile orientate pentru proiectele de dezvoltare rurala cu 2% pe an.
"Noi trebuie sa verificam daca este necesara ajustarea politicii agricole comune la evolutia rapida a celor 27 de state membre ale UE si a intregii lumi. Schimbarile pe care le propun vor reprezenta o diferenta reala pentru fermieri, consumatori si platitori de taxe", a declarat Boel.
Proiectul prevede si introducerea unui nivel minim al platilor anuale si posibilitatea majorarii suprafetei minime solicitate de la nivelul actual de 0,3 hectare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.