Avantul inregistrat de piata autohtona de real-estate este cat se poate de vizibil nu numai din punctul de vedere al proiectelor si volumului investitiilor in acest sector, ci si din perspectiva evolutiei companiilor de consultanta. Astfel, in anul i
Avantul inregistrat de piata autohtona de real-estate este cat se poate de vizibil nu numai din punctul de vedere al proiectelor si volumului investitiilor in acest sector, ci si din perspectiva evolutiei companiilor de consultanta. Astfel, in anul in curs, piata de consultanta imobiliara a atins un nivel dublu fata de anul anterior, urmand ca, pana la sfarsitul anului, sa depaseasca nivelul de 50 milioane de euro, conform estimarilor lui Bogdan Georgescu, Managing Partner al Colliers International Romania. Aceasta crestere fulminanta este cat se poate de fireasca, daca avem in vedere viziunea pozitiva pe care o are reprezentantul companiei asupra real-estate-ului autohton. "Criza de pe piata imobiliara din SUA nu a avut un impact direct asupra pietei locale si nici in viitorul apropiat nu cred ca vom vedea urmari importante. Economia romaneasca merge destul de bine, iar analistii economici sustin ca indicatorii macroeconomici confirma perioada de crestere inregistrata de piata imobiliara locala", subliniaza oficialul Colliers.
Pentru a-si fundamenta "teoria" cu privire la cresterea pietei, Georgescu aduce exemplul segmentului office, unde (ca in toate celelalte sectoare imobiliare) cererea se afla sub nivelul ofertei. "Raportul dintre stocul de spatii de birouri si populatia Bucurestiului este de 0,3, in timp ce, in celelalte piete din Europa Centrala si de Est, acest raport este de 1, iar in marile capitale financiare, precum Londra sau Frankfurt, acest raport ajunge la 6", arata reprezentantul Colliers. Aceasta analiza, este de parere Georgescu, indica faptul ca stocul office din Capitala ar trebui sa se tripleze in urmatorii 5 ani, explicand in acelasi timp rata actuala de neocupare, care a ajuns la 0 pentru cladirile de birouri de Clasa A. Conform unui raport al Colliers International, stocul de spatii de birouri de clasa A din Bucuresti este de 545.000 mp, mult sub valorile din Budapesta sau Varsovia, de 1.450.000 mp si, respectiv, 2.600.000 mp. La ora actuala, piata de consultanta imobiliara din Romania este dominata de 6 companii puternice: Colliers International, Eurisko, DTZ, Cushman, JLL si CBRE. In contextul cresterii puternice inregistrate de piata imobiliara locala, Colliers si-a majorat cota de piata cu 6% fata de anul trecut, ajungand la un procent de 40%. Biroul din Romania al companiei se situeaza pe primul loc in clasamentul birourilor din regiune, iar la nivel mondial ocupa unul dintre primele 5 locuri din punctul de vedere al productivitatii. Conform unui comunicat al companiei, Colliers International estimeaza o cifra de afaceri de peste 30 de milioane USD pentru anul in curs, ceea ce reprezinta o crestere de 100% fata de 2006. Valoarea totala a tranzactiilor in care a fost implicata compania in 2007 se ridica la 2 miliarde de euro, in timp ce valoarea proprietatilor evaluate depaseste 3 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.