Jale mare la BVB. Bursa se pravaleste si se tot pravaleste. De ce? Cat timp o sa mai tina? Este un lucru bun sau nu? Sa le luam pe rand. Care sunt cauzele? Una dintre ele, cert, este situatia de pe bursele internationale, in special de pe cea america
Jale mare la BVB. Bursa se pravaleste si se tot pravaleste. De ce? Cat timp o sa mai tina? Este un lucru bun sau nu? Sa le luam pe rand. Care sunt cauzele? Una dintre ele, cert, este situatia de pe bursele internationale, in special de pe cea americana, unde DJIA (Dow Jones Industrial Average) a cazut sub 13.000 de puncte, dupa ce acum circa o luna era peste pragul de 14.000. Şi, asa cum spune un proverb bursier romanesc recent, "noi ne corelam doar la scaderi". Aversiunea fata de risc a fondurilor straine s-a tradus si ea prin retrageri de pe pietele emergente cum este BVB, desi criza subprime le-a aratat americanilor ca nici distinctia intre bursele "emergente" si cele dezvoltate nu mai e ce a fost. Totusi, nerezidentii au scos ceva bani din Romania, chiar daca sumele nu sunt foarte mari (conform CNVM, in septembrie, diferenta dintre intrarile si retragerile strainilor a fost de circa 15 milioane de euro).
In ultima vreme, suspectul de serviciu a fost IPO Transgaz. Pachetul de 10% scos pe piata valoreaza 63,5 mil. euro, si, aproape sigur va fi suprasubscris de cel putin 5 ori (de fapt, probabil ca investitorii vor da de vreo 10 ori mai multi bani decat actiunile oferite). Asta inseamna mobilizarea a cateva sute de milioane de euro, in conditiile in care lichiditatea medie a Bursei este de 10-20 de milioane de euro. Bineinteles, nu toti banii pentru IPO vor fi extrasi de la BVB prin vanzarea de actiuni, insa o parte de aici vin, asa ca Transgaz a pus umarul serios la aceasta "bear market" la care asistam de cateva saptamani.
Şi pentru ca motivele de mai sus nu erau destule, evolutia economiei, prestatia "socialista" a Guvernului liberal, dar si perioada de incertitudine politica au mai dat un branci Bursei.
Acestea ar fi motive "externe" Bursei. Mai exista insa si altele, cum este profilul de speculator al investitorilor romani. Pe BVB exista titluri care au adus randamente mari investitorilor (enorme in cazul foarte multor actiuni de pe RASDAQ), iar aceasta tendinta de speculatie a facut ca multi sa-si marcheze profitul. Pe langa acestia, au existat insa si multi care fie din panica, fie din convingerea ca vor cumpara mai ieftin au marcat pierderi.
A doua intrebare este pana cand va mai tine caderea? Aici sperantele se indreapta, in primul rand, catre Transgaz. Conform graficului de subscriere si decontare al prospectului aprobat de CNVM, banii suprasubscrisi la IPO nu se vor intoarce anul acesta in piata. Insa multi din cei care au ramas cu actiunile in portofoliu sau au cumparat pe trendul de scadere se uita catre luna ianuarie ca la un nou El Dorado. Desi, in mod sigur, nu toate sutele de milioane de euro vor reveni in piata, o buna parte o vor face, si vor insemna macar o gura importanta de oxigen, daca nu chiar momentul inversarii de trend si inceputul unei noi ere de "bull market".
Bineinteles, pentru ca sa se instaleze cu adevarat un nou ciclu de crestere, este nevoie si ca macar o parte din cauzele negative de mai sus sa dispara. Adica situatia politica sa se stabilizeze (sansele sunt insa destul de slabe, pentru ca urmeaza o serie succesiva de momente electorale ce vor tine pana la prezidentialele din 2009), optimismul sa revina pe toate pietele lumii, iar bugetul propus de Guvern sa fie votat de Parlament fara sa fie mai socialist decat este (deja investitiile au fost sacrificate in mare masura in dauna actiunilor populiste).
Este un lucru bun sau rau aceasta corectie? Este foarte rau pentru ca au fost multi investitori care au pierdut bani (pentru ca au vandut, asa cum spuneam mai sus, din panica sau pentru ca au considerat ca o sa ia mai ieftin mai tarziu), desi multi dintre ei aveau titluri solide, luate dupa o analiza atenta a companiilor - care nu s-a tradus si printr-o crestere in piata.
Exista si un lucru bun in aceasta cadere, si anume o lectie. Una predata atat celor de mai sus, cat si speculatorilor care prefera un profit mic, dar sigur, in schimbul optiunii de a deveni cu adevarat "investitor" ce plaseaza bani intr-o companie buna, cu perspective de crestere si asteapta pana cand aceasta crestere se concretizeaza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.