Curtea Constitutionala a amanat, pentru 27 noiembrie, decizia in privinta exceptiei de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului referitoare la unele prevederi ale Legii raspunderii ministeriale si la cele ale ordonantei referitoare la componenta Comisiei speciale de la Cotroceni.
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a contestat la Curtea Constitutionala legalitatea constituirii Comisiei speciale de la Cotroceni, respectiv prezenta judecatorilor in comisie.
Potrivit recentelor modificari ale Legii privind raspunderea ministeriala, facute de Guvern prin ordonanta de urgenta, Comisia prezidentiala careia i se solicita de catre Parchet aviz pentru declansarea urmaririi penale fata de un ministru este formata din cinci judecatori.
(Inainte de aceasta modificare, Comisia era constituita din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului de Interne si ai Presedintiei). Juristii spun ca puterea judecatoreasca, din randul careia se numara judecatorii, s-ar imixtiona astfel in puterea executiva, intrucat Comisia constituita la nivelul Administratiei Prezidentiale are natura administrativa, specifica puterii executive. Mai mult, potrivit Constitutiei, functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
Judecatorii Comisiei speciale se pronunta asupra unor acte premergatoare inceperii urmaririi penale, in conditiile in care Parchetele conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala. Orice aviz ar da judecatorii, presedintele tarii este cel care decide in final, verificarile magistratilor fiind pur formale.
Indiferent de verdictul pe care l-ar fi dat ieri Curtea Constitutionala, acesta ar fi fost interpretabil tinand cont ca duminica sunt alegeri pentru Parlamentul European si pentru referendum.