Şedinta de ieri pietei valutare a readus euro, dupa un an, la pragul de 3,5 lei, pe fondul unei intensificari a sentimentelor de aversiune fata de risc a fondurilor straine, speculative sau de hedging, care a mentinut bursa romaneasca pe "rosu" dar
Şedinta de ieri pietei valutare a readus euro, dupa un an, la pragul de 3,5 lei, pe fondul unei intensificari a sentimentelor de aversiune fata de risc a fondurilor straine, speculative sau de hedging, care a mentinut bursa romaneasca pe "rosu" dar si a scaderii dobanzilor spre pragul de 4%, evolutie care reduce randamentele pe care speculatorii si le doreau.
Actuala depreciere a leului are si o parte pozitiva, avand in vedere sprijinul pe care il primesc exportatorii, care au inregistrat pierderi mari atunci cand euro coborase spre 3 lei, dar si efecte benefice asupra deficitului comercial si de cont, prin posibila reducere a importurilor.
Pe de alta parte, inflatia s-ar putea mentine peste pragul de 5,7%, noua tinta pe care si-a propus-o BNR, iar rambursarea creditelor in euro va deveni tot mai scumpa.
Cursul mediu al euro a urcat de la 3,4833 lei, acum doua zile, la 3,4948 lei, insa in piata cotatiile monedei unice au crescut la peste 3,5 lei, mai sus cu aproape 5% fata de sfarsitul lui octombrie.
Aceeasi aversiune fata de risc a determinat o crestere a monedei unice peste pragul de 1,48 dolari, pentru prima data de la crearea sa in 1999.
Revenind la piata autohtona, ea s-a deschis la valori ale euro de 3,5025 - 3,5060 lei, dupa care acesta a revenit sub pragul de 3,5 lei, valorile minime fiind de 3,4890 - 3,4950 lei. Treptat moneda unica si-a consolidat pozitia la pragul de 3,5 lei, urcand pana aproape de 3,51 lei.
"Şedinta nu a fost una furtunoasa cum ar fi fost de asteptat intr-o astfel de situatie a pietelor internationale, comenta un dealer bancar. S-a cumparat mai mult la deschidere dupa care euro s-a stabilizat in jurul valorii de 3,5 lei". La ora 16:00 cotatiile erau de 3,4950 - 3,5 lei.
La deprecierea leului a contribuit, in opinia dealerilor, si anuntul facut de Merril Lynch referitor la actiunile Erste din cauza prezentei in Romania. Actiunile bancii austriece s-au depreciat acum doua zile cu 4,5% la 46,65 euro/titlu, cel mai scazut pret din septembrie 2006, dupa ce Merrill Lynch a redus recomandarea pentru titluri la "neutru", pe fondul ingrijorarilor legate de starea economiei romanesti, pe care Erste isi bazeaza cresterea.
O evolutie asemanatoare au avut insa si celelalte monede din regiune, deprecierea lor fiind totusi mai redusa decat cea leului, la nivelul lunii noiembrie. Astfel, euro a urcat pana la 255,28 forinti si 3,6887 zloti.
Pe piata monetara dobanzile au continuat sa scada, ca urmare a faptului ca lichiditatea este ridicata inaintea sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii si in lipsa sterilizarilor BNR. In opinia dealerilor dobanzile care au coborat ieri la 4,4 - 5,3% in cazul celor la o zi si la 6 - 7,2%, in cazul celor la o saptamana, vor reveni la culoarul 7 - 8% incepand cu data de 23 noiembrie, odata cu inceperea unei noi perioade de formare a rezervelor minime obligatorii.
Deprecierea actiunilor listate la bursele americane, ca urmare a scaderii ratingurilor a tot mai multe banci de investitii, nelinistile privind stabilitatea economiei SUA, zvonurile despre posibilitatea interventiei de urgenta a Federal Reserve, dar si aversiunea fata de risc au provocat o crestere a euro, la deschiderea pietelor americane, la 1,4814 dolari, dupa ce pe pietele europene maximul fusese de 1,4794 dolari.
Increderea in piata americana de capital s-a redus simtitor, dupa ce analistii Goldman Sachs au recomandat investitorilor sa-si vanda actiunile Citigroup detinute, estimand ca numarul unu la nivel mondial in sectorul bancar poate pierde alte 15 miliarde dolari pe fondul deprecierii suplimentare in cursul celor doua trimestre care vor urma din cauza creditelor cu grad inalt de risc.
Deprecierea monedei americane a facut ca pe London Bullion Exchange pretul unciei de aur sa urce la fixingul de dimineata la 789,65 dolari fata de 778,85 dolari luni seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.