Barilul de petrol a atins miercuri un mou maxim istoric, ajungand la 99,29 dolari, iar analistii se asteapta la noi cresteri in zilele urmatoare.

Pretul a ajuns la noul nivel dupa ce dolarul american a atins un nou minim istoric fata de m
Barilul de petrol a atins miercuri un mou maxim istoric, ajungand la 99,29 dolari, iar analistii se asteapta la noi cresteri in zilele urmatoare.

Pretul a ajuns la noul nivel dupa ce dolarul american a atins un nou minim istoric fata de moneda unica europeana si dupa ce inasprirea conditiilor meteorologice a accentuat temerile privind rezervele de titei necesare pentru trecerea iernii.  Fata de luna august, titeiul a castigat peste 40 de procente.


"Nivelul mitic de 100 de dolari pe baril este pe cursul de a fi atins astazi, cu sau fara ajutorul statisticilor saptamanale", a declarat Olivier Jakob, de la Petromatrix. Un sondaj efectuat de catre Reuters printre analisti arata ca acestia se asteapta ca stocurile de produse distilate sa fi scazut cu cel putin 300.000 de barili in Statele Unite in aceasta saptamana. Sam Bodman, secretarul american pentru energie a afirmat si el ca si in cazul unei cresteri a stocurilor, petrolistii ar trebuie sa isi mareasca productia pentru a duce preturile jos. Insa reprezentantii OPEC, ai carei membri se vor intalni la data de 5 decembrie pentru a lua o decizie legata de politica de furnizare, au precizat ca depinde de statele consumatoare sa reduca specula.


"Pretul petrolului are toate motivele sa creasca. Lichiditatile speculative intra pe piata, in timp ce dolarul se depreciaza. In plus, ingrijorarile privind livrarile de petrol si stocurile de combustibili in sezonul de iarna persista", a afirmat Koo Ja-kown, analist in domeniul petrolier la compania coreeana nationala Korea National Oil Corp. Si pretul titeiului Brent, extras din Marea Nordului si tranzactionat la bursa londoneza, a crescut cu 50 de centi, la 95,99 dolari pe baril.


Deprecierea dolarului contribuie la sustinerea cererii pentru petrol in statele cu alta moneda nationala decat dolarul. In acelasi timp, deprecierea ar putea determina producatorii din OPEC sa mentina pretul ridicat, pentru a contracara reducerea puterii de cumparare asociata veniturilor in petrodolari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.