Societatea va fi vanduta prin licitatie cu strigare
Procesul de trecere in proprietate privata, accelerat
Ofertantul cu cel mai bun pret va fi castigatorCautand sa fie cat mai transparenta pentru a nu atrage oprobriul Comisiei Europene, mai
Societatea va fi vanduta prin licitatie cu strigare
Procesul de trecere in proprietate privata, accelerat
Ofertantul cu cel mai bun pret va fi castigatorCautand sa fie cat mai transparenta pentru a nu atrage oprobriul Comisiei Europene, mai ales dupa recentele anchete declansate in cazul Daewoo Craiova si Tractorul Brasov, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ieri, ca vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut la Antibiotice Iasi se va derula conform metodei licitatiei publice cu strigare. "Prin adoptarea acestei hotarari (de catre Guvern - n.n.), s-a urmarit eliminarea unor elemente susceptibile sa atraga un ajutor de stat in procesul de privatizare, precum si accelerarea procesului de trecere in proprietate privata a companiei iesene. De asemenea, s-a abrogat si Hotararea de Guvern nr. 794 din 2000, care reglementa privatizarea companiei Antibiotice SA Iasi", noteaza Autoritatea. Comisia Europeana a reglementat, conform Raportului XXIII referitor la Politica de Concurenta, principiul prin care o procedura de privatizare deschisa, transparenta si neconditionata nu implica elemente de ajutor de stat.
Astfel, procedura de "vanzare deschisa, transparenta si neconditionata" este definita prin derularea unei licitatii "deschise, competitive catre toti potentialii participanti, transparenta si neconditionata de indeplinirea unor alte obligatii cum ar fi achizitionarea unor active altele decat cele care fac obiectul vanzarii, continuarea unor activitati operationale certe". Totodata, compania trebuie vanduta celui care are cea mai mare oferta, participantilor la licitatie asigurandu-li-se suficient timp si informatii pentru a-si putea realiza propria evaluare a activelor in vederea stabilirii ofertelor.CE investigheaza cazurile Daewoo si TractorulLa inceputul lunii octombrie, Comisia Europeana a decis investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Daewoo si a emis un ordin prin care cere Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova si vanzarii sale catre Ford Motor Company in septembrie 2007.
"Comisia isi exprima preocuparea privind faptul ca este posibil ca privatizarea intreprinderii Automobile Craiova printr-o licitatie supusa unor conditii sa fi condus la un pret de vanzare mai mic si ar putea sa implice astfel un ajutor de stat", notau oficialii de la Bruxelles.
Contractul de privatizare a Automobile Craiova, fosta Daewoo, cu compania Ford a fost semnat in 12 septembrie, la Salonul International Auto de la Frankfurt. Producatorul american a platit 57 de milioane de euro pentru 72,4% din actiunile societatii craiovene, angajandu-se sa faca investitii de 675 de milioane de euro, dar si achizitii de produse si componente de pe piata interna in valoare de un miliard de euro, pana in 2012.
Alte privatizari anchetate de Comisie sunt cea a Combinatului Siderurgic de la Roman si a Uzinei Tractorul din Brasov.AT Kearney GmbH, consultantul financiarLa data de 7 august, AVAS a semnat contractul de consultanta financiara pentru privatizarea Antibiotice Iasi cu firma At Kearney GmbH, valoarea acestuia ridicandu-se la 345.000 euro plus TVA. "Unul dintre obiectivele AVAS cu privire la aceasta companie este de a obtine o maximizare a pretului de vanzare a pachetului de actiuni detinut de stat prin utilizarea unei metode de privatizare cat mai adecvate acestui scop", explica AVAS, sustinand ca "se doreste atragerea unor investitori strategici (impreuna sau fara investitori de portofoliu) in masura sa asigure societatii comerciale un investitor puternic, bine orientat comercial, care sa furnizeze un management performant, tehnologie moderna, investitii, masuri de protectie a mediului si protectie sociala, precum si acces la pietele de capital".
La data-limita de depunere a ofertelor, 20 aprilie a.c., AVAS a inregistrat documentele depuse de AT Kearney GmbH si Alpha Bank, prima fiind selectata datorita pretului mic. Ofertele tehnice ale celor doi ofertanti au fost identice, ele raspunzand solicitarilor din caietul de sarcini. Ca urmare, negocierile cu cele doua firme s-au purtat doar pe marginea ofertei financiare a fiecarui ofertant.Tranzactia ar putea fi incheiata anul viitorFirma internationala de consultanta manageriala AT Kearney si-a deschis deja un birou in Bucuresti. Compania a mai activat pe piata romaneasca prin furnizarea de servicii de consultanta, in special companiilor din sectorul energetic, financiar, telecomunicatiilor, farmaceutic, media si productie.
Infiintata in 1926 in Chicago, AT Kearney are aproximativ 2.500 angajati in peste 30 de tari de pe toate continentele. Compania este prezenta si pe piata Europei de Sud-Est, de peste 15 ani, si colaboreaza cu institute de cercetare, universitati si diversi experti locali. Potrivit vicepresedintelui AVAS, Laszlo Gyerko, pana la inceputul lunii septembrie Autoritatea va prezenta Guvernului un proiect de act normativ care va contine atat strategia si metoda de privatizare a companiei, cat si problema consultantului. Dupa ce actul normativ va fi aprobat de Executiv, AVAS va lansa anuntul de privatizare in termen de doua saptamani, iar tranzactia ar putea fi incheiata anul viitor, odata ce depunerea ofertelor, negocierile si alte etape de parcurs vor dura aproximativ sase luni din momentul publicarii anuntului.Biofarm, interesata de preluarea companieiIn toamna anului trecut, AVAS a primit 22 de oferte neangajante pentru privatizarea companiei Antibiotice.
Un numar de 12 scrisori de intentie au fost depuse de catre fonduri de investitii, iar alte sapte oferte au venit din partea unor companii din domeniul farmaceutic. Alte trei scrisori de intentie au fost depuse de catre distribuitori de medicamente.
Printre investitorii interesati de preluarea companiei se numara Biofarm Bucuresti, care a depus o oferta neangajanta, in calitate de lider al unui consortiu format din Biofarm, SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SSIF Broker si omul de afaceri Tudor Dumitru. Alte nume vehiculate pe piata sunt, potrivit Mediafax, grupul farmaceutic Montero si compania Polisano din Sibiu, ambele cu activitati in distributia si retailul cu medicamente, compania Phonix Laboratorium din Ungaria, firma canadiana Acic Pharmaceuticals si grupul islandez Actavis, care mai detine in Romania producatorul Sindan.
Ulterior, Autoritatea a primit inca cinci scrisori de intentie, astfel ca numarul investitorilor interesati de Antibiotice a ajuns la 27.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.