Cuvant inainte
Observatorii straini ai scenei politice din Romania se conving foarte rapid ca coruptia nu are nici o sansa in Romania, pentru ca este tara luptatorilor anti-coruptie. De la presedintele statului pana la diversi ministri a
Cuvant inainte
Observatorii straini ai scenei politice din Romania se conving foarte rapid ca coruptia nu are nici o sansa in Romania, pentru ca este tara luptatorilor anti-coruptie. De la presedintele statului pana la diversi ministri ai Justitiei, de la Consiliul Superior al Magistraturii pana la media, toti sunt ferm angajati intr-o lupta neincetata impotriva coruptiei. Pe de alta parte, razboiul nu se termina niciodata - cu siguranta nu pentru ca inchisorile statului ar fi prea mici pentru a gazdui toti politicienii care au fost acuzati de a fi sustras banii statului (ai poporului) in buzunarele lor si ale prietenilor lor. Observatorii remarca insa o deosebita rezistenta a coruptiei. Desi bazat pe o cercetare serioasa, pe zeci de interviuri cu politicieni, functionari publici si magistrati, acest ghid ironic pentru politicienii cu simtul recompenselor materiale doreste sa faca lumina in strania coexistenta a coruptiei la scara larga si a razboiului national anti-coruptie. Noi, autorii, consideram ca pentru a combate coruptia trebuie sa intelegem cum functioneaza ea. Luptatorii anticoruptie trebuie sa se puna in pielea practicantilor experimentati ai coruptiei - exact cum fac criminalistii, generalii si jucatorii de sah.
Suntem convinsi ca nici un alt milionar nu va aparea in Romania ca urmare a sfaturilor noastre. Dar, suntem la fel de convinsi ca nici in inchisorile din Romania nu vor ajunge mai multi milionari ca pana acum.
Alfred PFALLER
Victoria STOICIU
Proiect coordonat si finantat de
Fundatia Friedrich Ebert Romania (www.fes.ro)
Luptatorii anticoruptie trebuie sa se puna in pielea practicantilor experimentati ai coruptiei - exact cum fac criminalistii
Minunata epopee a lui Labanus si Tapagog
Labanus a fost coleg de scoala cu Tapagog inainte de Marea Revolutie Luminoasa, fara sa se fi cunoscut indeaproape in anii de scoala. Dupa Revolutie, drumurile lor s-au intersectat din nou, unindu-si sporadic eforturile pentru a-si spori avutia.
In 1992 Labanus era doar un om de afaceri incepator, iar Tapagog era un politician de categoria a doua, membru al Partidului Prosperitatii si Dreptatii. Servili, flexibili, ei au reusit sa intre rapid in RETEA (Relatii Eficiente pentru Tepuiala si Escrocherie Avansata). La scurt timp dupa aceasta, Tapagog a ajuns ministru al Dezvoltarii Egale, iar Labanus director al unei mari companii de stat, RomViitor. Timp de 15 ani, ei s-au sprijinit reciproc - au cumparat in numele statului, au vandut in numele statului, au construit 10 poduri peste Raul Tulbure, 15 sosele nationale in regiunile Lulafrida si Titirihana, au derulat aproximativ 40 de contracte publice si au votat peste 450 de acte normative in interesul lor sau al altor membri din RETEA. La sfarsitul acestei aventuri, conturile lor numarau milioane de Paralei, dar mai era loc pentru multi altii. Si oportunitatile pareau a fi numeroase, chiar daca epoca privatizarilor era pe sfarsite. O noua era se deschidea in calea lor - cea a fondurilor structurale, noua mina de aur a membrilor din RETEA, fara de care nimic din toate aceste fantastice realizari nu ar fi fost posibil.
Cum au reusit ei sa se imbogateasca
si sa ajunga persoane influente?
Invatand de la Labanus si Tapagog: cum sa devii destept si bogat
Cateva sfaturi de baza:
4 Fa parte dintr-o RETEA (Relatii Eficiente pentru Tepuiala si Escrocherie Avansata) - nu poti deveni bogat de unul singur!
4 Nu lasa ca banii publici sa ajunga in buzunarele strainilor - cele ale prietenilor sunt suficient de incapatoare!
4 Utilizeaza puterea legislativa pentru sporirea avutiei tale si a celor din RETEA
4 Manipuleaza ceea ce e legal pentru a acoperi ceea ce este ilegal - prietenii tai din Parlament te vor sustine!
4 Vorbeste mult, critic si patimas despre lupta impotriva coruptiei!
Schema "clasica":
Banii publici trebuie sa ajunga in buzunarele prietenilor sau ai familiei
Una dintre cele mai bune metode, a carei eficacitate a fost dovedita, este de a cumpara ceva in numele statului roman (unii idealisti ar spune: in numele poporului roman). Daca esti un ministru al Transportului, cumpara pentru moment cateva tone de asfalt pentru a repara drumurile proaste din tara. Daca cumva repararea drumurilor proaste nu este responsabilitatea ta, cele recent pavate pot fi asfaltate din nou fara probleme. Unii vor face ochi mari auzind acest lucru, dar ochii mari nu sunt un pericol.
Nu cumpara orice, cumpara de la prieteni sau oameni care te-ar putea ajuta
Cel mai rapid mod de a participa la fluxurile financiare, odata ce Guvernul (din nou naivii vor spune: poporul roman) ti-a incredintat cumpararea asfaltului este de a o face de la prieteni. Daca nu ai asemenea prieteni, poti sa iti faci unul - prin intermediul licitatiilor publice ai sarcina de a face favoruri (stim cu totii: favorurile aduc prieteni multi). Asigura-te ca firma unui prieten politician va castiga licitatia pe care o organizezi si el va avea grija ca compania amantei sau matusii tale sa castige licitatia organizata de institutia unde el este sef! "Favorurile incrucisate" sunt calea cea mai simpla de a evita conflictul de interese si de a oferi contractele publice oamenilor de incredere - rudelor, prietenilor, amantelor.
Manipuleaza licitatiile si trage foloase de pe urma derularii contractelor publice!
Favorurile pe care tu le poti aduce familiei sau prietenilor sunt cu atat mai pretioase cu cat mai mare va fi pretul pe care tu il vei plati pentru asfalt. Dar aici apare o problema. Legea cere ca contractul sa fie acordat companiei a carei oferta e cea mai avantajoasa. Cu siguranta, tu trebuie sa respecti legea - dar nu exagera! Foloseste-ti imaginatia!
Asigura-te ca compania favorita va face cea mai buna oferta. Pentru ofertele mai putin avantajoase, din nou, fa apel la prieteni. Cere-le sa participe la licitatie. Acest lucru nu va ramane ne-rasplatit, pentru ca le vei intoarce favorul cu alta ocazie. Pe buna dreptate, ei asteapta acest lucru. Sfatuieste compania prietena sa vina cu o oferta foarte joasa, a carei valoare financiara nu ar fi suficienta pentru implementarea contractului. Dar cine a sustinut ca ei chiar trebuie sa deruleze contractul conform ofertei facute? Prietenii tai vor avea grija sa nu verifice calitatea lucrarii efectuate prin contractul public!
Desigur, firma favorita poate veni si cu o oferta de pret foarte mare - in acest caz, vei putea invoca superioritatea ofertei tehnice, programul de calitate a lucrarii, durata de realizare etc.
Evita licitatiile publice - contracteaza direct
Intrusii sunt o piedica continua, putandu-ti strica aranjamentele. Mult mai simplu decat sa truchezi o licitatie publica este sa folosesti procedura de contractare directa. Stim ca aceasta e posibila in cateva situatii - cand valoarea contractului se situeaza sub o anumita suma, in situatii exceptionale care ameninta stabilitatea economica etc. Pentru ca nu vei mai cheltui energiile tale pe eliminarea intrusilor, canalizeaza-le catre metode inventive! De exemplu, 1) orice contract mare poate fi descompus in mici contracte, astfel incat sa poti contracta direct. Sau, 2) prin forta pozitiei pe care o detii tu si prietenii tai din clasa politica, poti impinge situatia intr-o directie care sa fie considerata exceptionala. In asemenea caz, fie ca tergiversezi tu insuti situatia pana cand aceasta devine una exceptionala (proasta guvernare nu e ceva la care sa nu te pricepi), fie ca faci uz de puterea prietenilor tai din Parlament, care vor legifera cu placere exceptionalitatea situatiei daca vor intrezari profiturile grase ce decurg din aceasta. Opozitia, la randul ei, se va gandi de zece ori inainte de a declansa un adevarat razboi care sa distruga insasi fundamentele afacerilor politice, care s-au dovedit a lucra in favoarea tuturor (evident, cu exceptia platitorului de taxe).
Privatizarea - febra aurului!
Nu rata ocaziile care inca exista!
Oamenii aflati la putere si prietenii lor se pot imbogati cumparand in numele statului. Dar ei se pot imbogati si mai mult vanzand in numele statului. Procedura e simpla:
4 Pune mana pe pozitie: Ocupa-te sa fii numit intr-o pozitie din care poti vinde in numele statului. Asigura-i pe cei care te vor numi in functie ca vei sti, sa te faci util. Sau numeste tu pe cineva care iti va rasplati favorurile in comisia de privatizare!
4 Intreprinderi fara valoare: Declara intreprinderea care trebuie vanduta ca fiind lipsita de valoare din cauza tehnologiilor invechite, a infrastructurii precare si a datoriilor uriase. Nu uita: datoriile mari la stat - cat mai mari - sunt principalul instrument de descurajare a participarii companiilor nedorite la licitatia de privatizare!
4 Vinde ieftin: Vinde-o pentru o suma modica "prietenilor" - celor care iti ofera un comision atractiv!
4 Stergerea datoriilor: Dupa care, in faza negocierilor directe discuta si posibilitatea stergerii datoriilor la stat contra unui alt comision gras.
4 Implica-i pe toti: Ratifica contractul de privatizare (care prevede si stergerea acestor datorii) printr-o lege, astfel incat nimeni sa nu poata fi blamat pentru acest lucru! Nu poti actiona in instanta intregul Parlament pentru ca a votat ceva, oricat de suspect ar fi continutul actului normativ! Asigura-te ca toate partidele parlamentare (si mai ales liderii lor) vor avea de castigat de pe urma privatizarii, altfel legea nu va trece.
4 Ajusteaza valoarea: Dupa care, descopera ca intreprinderea, in pofida tehnologiei invechite, este totusi destul de valoroasa (de exemplu, terenuri, imobiliare etc).
4 Vinde scump: Lasa ca noii proprietari sa vanda intreprinderea pentru o suma de 100 ori mai mare, sa zicem, decat pretul de achizitie - sau foloseste-o ca baza pentru alte afaceri profitabile.
Manipuleaza ceea ce e legal pentru a acoperi ceea ce este ilegal!
Pentru a ajunge milionar, nu poti sa respecti legea intotdeauna. Dar incearca sa o faci cat de frecvent posibil, pentru ca astfel vei deveni mai putin vulnerabil. Calea legala catre asigurarea compatibilitatii intre afacerile tale si lege este sa croiesti legea conform nevoilor tale. La urma urmei, prietenii tai din clasa politica, carora le-ai facut numeroase favoruri, pot aranja obtinerea unei majoritati in Parlament. Uneori - in functie de scopurile tale - aceasta majoritate nu e necesara, intrucat o ordonanta de urgenta este suficienta!
Prietenii tai din Parlament si din randul justitiei - pionieri in lupta anti-coruptie
Cu toate astea, daca vrei sa valorifici oportunitatile create, iti va fi imposibil sa eviti sa pacalesti statul (visatorii vor spune poporul roman), riscand sa fii pus dupa gratii. Dar nu in Romania! De ce?
4 Mai intai, pentru ca te-ai asigurat ca ai prieteni in randul justitiei, prieteni care beneficiaza de favorurile tale.
4 Intr-al doilea rand, pentru ca prietenii tai din Parlament stiu ca aplicarea legii este suficient de precara pentru a nu deveni un pericol serios pentru RETEA. Ei au grija ca legea sa limiteze accesul justitiei la documentele compromitatoare, ei pot face ca procedurile legale sa fie tergiversate astfel incat tu sa ai timpul necesar pentru a-ti organiza apararea si, mai ales, vegheaza ca lupta anticoruptie sa nu fie lasata pe mana unor fundementalisti, ci in seama unor persoane responsabile si cu simtul realismului politic.
Altruism bine calculat
Una peste alta, daca actionezi atent, nu ai de ce sa fii nelinistit. Nu uita insa ca RETEA-ua este cea care te protejeaza, care iti ofera legalitate pe cat e posibil si care tine organele de ordine penala la distanta atunci cand oportunitatile economice solicita proceduri extra-legale. Fara RETEA, este greu sa ajungi sau sa ramai milionar. Arta cultivarii relatiilor este cheia succesului economic.
Contrar la ceea ce unii cred, coruptia nu se bazeaza pe un egoism feroce, ci pe un altruism bine calculat! Altfel, inchisorile din Romania ar fi pline de milionari.
Bazele succesului
Foloseste puterea legislativa in interes propriu!
Daca ai ajuns sa ai o pozitie importanta, atunci nu irosi resursele pe care aceasta ti le ofera. Puterea legislativa - sau puterea de a influenta actele normative - este o resursa nepretuita. Prin ordonante de urgenta, legi, hotarari de guvern etc., poti crea conditiile propice pentru ca prietenii tai - si implicit tu - sa va imbogatiti. Poti decide scutiri de taxe, stergerea de datorii, acordarea de subventii, etc. Important este ca atunci cand un act normativ este adoptat, sa te gandesti in primul rand la consecintele lui asupra amicilor tai si abia mai apoi, eventual, la consecintele asupra celora care te-au votat (atat de bunul popor roman).
Principiul reciprocitatii
Fii serviabil, ofera favorurile care le poti oferi sau care iti sunt cerute. Aceste favoruri nu sunt doar financiare - poti participa la votarea unor legi care ii ajuta pe prietenii tai, poti intermedia intre cei ce vor sa obtina un contract public si cei ce vor sa il ofere, poti oferi informatii din interior etc.
Fii indragitul tuturor!
Este usor sa observi ca in curand vei fi indragitul tuturor, cel putin al celora care pot conta pe tine atunci cand e vorba sa faca afaceri profitabile cu statul. Ei te vor sutine si chiar iti vor permite sa te "infrupti" din frumosul profit pe care ei il vor face datorita tie. Pentru ca ei inteleg ca favorurile sunt cele care mentin o prietenie.
Nu interfera cu coruptia altora!
O pozitie in Guvern inseamna ca poti face lucruri pe care altii ar vrea sa le faca, dar nu pot. Acest lucru reprezinta o piata naturala pentru diferite favoruri. Iar pietele, este stiut, trebuie lasate sa functioneze liber, urmand legea cererii si a ofertei. Sansele de a fi descoperit sunt foarte mici, dar vor creste proportional cu numarul de persoane importante pe care le vei antagoniza (de exemplu, stricandu-le aranjamentele lor). Dar toata lumea stie ca orice act de coruptie inseamna harakiri curat daca comite imprudenta de a interfera cu coruptia altora. Doar ai vazut la cinema, aceasta e originea nenumaratelor filme cu mafioti.
Pentru a concluziona, daca doresti sa fii bogat:
4 inscrie-te intr-un partid politic,
4 fa-ti prieteni,
4 obtine o pozitie influenta in guvern,
4 cumpara si vinde in numele statului,
4 fii sigur ca prietenii si familia ta vor obtine contracte cu statul si
4 cultiva relatiile de prietenie de care ai nevoie pentru a te proteja impotriva legii
Cum sa te aperi de dusmanii tai?
Suportabila lejeritate a responsabilitatii colective
Din nefericire, orice succes creeaza invidie. Intelepciunea populara ne spune: paza buna trece primejdia rea. Pentru a evita ca invidia celorlalti sa se transforme intr-o arma impotriva ta, trebuie sa nu le oferi nici un pretext. Pentru aceasta, ceea ce faci trebuie sa fie in deplina armonie cu legea - sau armonizeaza legea cu actele tale! Cooperarea prietenilor tai este absolut necesara - disiparea responsabilitatii in RETEA este regula de aur a celor intelepti si prudenti. Daca vrei sa emiti un act normativ care avantejeaza afacerea ta sau a prietenilor tai, emite un ordin - in caz ca esti ministru - dar nu o fa singur, pentru ca vei fi responsabil - implica intregul Guvern sau Parlament! Asaza povara responsabilitatii pe umerii tutror - si vei vedea ca nu exista nimic mai usor, mai insesizabil si mai inconsistent decat aceasta povara colectiva!
Caini care latra, dar nu musca
Exista numerosi oameni influenti care, motivati de felul in care tu folosesti banii publici, vor deveni apropiati ai prietenilor tai. La urma urmei, Statul de Drept nu urmareste sa includa ceea ce tu si prietenii tai ati facut. Intr-o democratie, statul de drept este garantat de un sistem al "echilibrului puterilor" (checks and balances). Nu te lasa impresionat de aceasta, pentru ca tu ti-ai suprapus deja RETEAua ta de prieteni deasupra sistemului "echilibrului puterilor", nu-i asa? Pentru moment, potentialii dusmani care sunt opozitia, justitia si media, sunt doar niste caini care latra, dar nu musca. Ai grija ca ei sa ramana asa in continuare. Cum?
Secretul protectiei impotriva opozitiei: pastreaza opozitia implicata
Unul din scopurile opozitiei politice este prevenirea intrebuintarii gresite a resurselor publice de catre Guvern. Aceasta e teoria democratiei reprezentative care ne spune ca opozitia, in dorinta ei de a aduce prejudicii puterii, va fi mai apriga decat justitia, pentru ca opozitia nu apara o cauza legala, ci una politica (accesul ei la putere). In aceasta situatie, chiar daca te vei asigura ca compania ta favorita a depus cea mai buna oferta la o licitatie, opozitia va urla sus si tare in caz ca va suspecta ca ceva nu este in ordine cu licitatia pe care tocmai ai castigat-o. Nu va inceta sa investigheze cazul, acuzandu-te de coruptie pana cand carierea ta politica - respectiv si sansele de a te imbogati - nu vor fi ruinate. In zelul ei de a face rau partidului de la putere, opozitia ar putea chiar sa reuseasca sa te bage dupa gratii.
Dar nu fi nelinistit!!! Teoria democratiei reprezentative nu se aplica (inca!) in Romania. Transforma-i pe liderii cheie ai opozitiei in parteneri de afaceri - daca nu cumva sunt deja, in mod secret. Pentru moment, convinge unul dintre bogatii tai prieteni sa sponsorizeze partidul de opozitie si vei vedea ca liderii sai se vor domoli in fata argumentelor pragmatice. Luptatorii anti-coruptie din randurile opozitiei, care vor face exces de zel, vor fi impinsi in spate de catre acei lideri care vor intelege principiile politicii pragmatice si vor blama fundamentalismul de orice natura. Daca "revolutionarii anticoruptie" nu se vor supune, ei isi asuma riscul ca la viitoarele alegeri sa nu mai apara pe listele electorale decat in ultimele randuri. In acest fel, liderii tuturor partidelor nu vor trebui sa se nelinisteasca in privinta fundamentalistilor "puri si duri".
Secretul protectiei impotriva Justitiei: Fa-ti prieteni printre inaltii magistrati si foloseste Justitia contra Justitiei!
Cel mai simplu este sa eviti sa ti se deschida un dosar de urmarire penala, iar pentru aceasta e suficient ca cei din randul Procuraturii sa fie prieteni de-ai tai sau de-ai prietenilor tai. Astfel, chiar daca vreun procuror mai temerar va dispune urmarirea ta, seful lui, care e prietenul tau, poate gasi multe modalitati prin care sa te scape de acest "rau" nedorit - ar putea sa dispuna delegarea sau transferul sau sau sa transfere dosarul altui procuror, care nu va gasi nici un fel de probe concludente ca sa poata intocmi o acuzatie.
Nu te prezenta la interogari
Intrucat legea nu mai permite transferul unui dosar cu atata usurinta ca inainte (ai putea sa te gandesti cu prietenii tai la o eventuala modificare a legii!), atunci e posibil sa te trezesti la un moment dat ca esti pus sub urmarire penala. Nu te speria, probabil ca majoritatea prietenilor tai au trecut prin asa ceva, deci ei sunt cei care ti-ar putea furniza tot felul de sfaturi pentru a iesi din situatie. Cea mai la indemana metoda este sa nu te prezinti la interogari sub diverse pretexte - inventeaza-ti boli cronice si grave, accidente, matusi si parinti care mor, toate acestea punandu-te in imposibilitatea de a te prezenta la interorgari.
Reclama abuzurile din faza de urmarire penala - invoca viciile de procedura
Pentru a incurca si mai mult itele organului penal, fa o plangere adresata Consiliului Superior al Magistraturii, in care sa denunti abuzurile comise in timpul urmaririi penale. Cel mai important este sa nu iti pierzi prezenta de spirit - invoca viciile de procedura in timpul anchetei, ilegalitatea probelor obtinute etc. Chiar daca nu vei reusi sa obtii incetarea urmaririi penale, vei castiga timp, timp in care iti vei intari pozitiile - vei putea sa te asiguri ca atunci cand dosarul tau va fi trimis in instanta, nimic rau nu ti se va intampla.
Instante superioare - prieteni mai multi
Prin urmare, chiar si atunci cand ti se citeste actul de sesizare, nu e un motiv de drama daca ai stiut sa anticipezi lucrurile si sa tatonezi terenul. Cel mai simplu este ca dosarul sa ajunga pe mana unui judecator care stie cat de important esti - si cu siguranta vei fi achitat. Cu cat instanta in cadrul careia iti va fi judecat dosarul va fi mai inalta, cu atat mai multe sanse ai sa gasesti prieteni printre judecatori. O mana spala pe alta este deviza relatiei dintre politicieni si magistrati. Este posibil ca un marunt si ignorant judecator din cadrul unei instante de gradul intai sa nu te achite, tocmai pentru ca nu are nici o datorie fata de nimeni si nu beneficiaza de pe urma relatiei cu oamenii importanti - dar vei putea contesta decizia in cadrul unei instante de rang superior, unde corpul de judecatori iti va fi mai favorabil, cu siguranta.
Solicita expertiza judiciara
Intre timp, daca inca nu ti-ai construit o "relatie de incredere" cu judecatorul, poti castiga timp pentru a construi o asemenea relatie. Pentru aceasta, poti solicita efectuarea unei expertize judiciare cu privire la valoarea prejudiciului care ti se imputa. Din experienta altora, ar trebui sa stii ca acestea nu se efectueaza la termen. In majoritatea cauzelor in care se administreaza proba cu expertiza tehnica de specialitate, procesele se amana invariabil pentru rezolvarea obiectiunilor formulate de parti. De asemenea, avocatii tai pot formula cereri de amanare a procesului, pe diferite motive.
Invoca exceptia de neconstitutionalitate
O alta metoda foarte raspandita este cea a invocarii exceptiei de neconstitutionalitate a legii conform careia ti se formuleaza acuzatia - ar trebui sa cunosti aceasta practica de la prietenii tai. Daca esti cu adevarat important si daca ai stiut sa imparti beneficiile pozitiei tale, vei gasi cu siguranta aliati printre judecatorii de la Curtea Constitutionala, (pentru ca prietenii tai sunt cei care ii numesc acolo), care vor valida exceptia de neconstitutionalitate.
In concluzie, cel mai important este:
4 Sa castigi timp, servindu-te de toate parghiile legale pe care legea ti le pune la dispozitie - timpul permite consolidarea aliantelor, estompeaza sonoritatea cazului pe agenda publica, permite identificarea de noi solutii etc.
4 Sa faci astfel incat dosarul tau sa ajunga in cea mai inalta instanta cu putinta, pentru ca acolo ai prieteni - de la un anumit nivel in sus, granitele dintre politic, economic si juridic nu mai sunt atat de clare.
Secretul protectiei impotriva mass-media - foloseste strategiile comerciale si legale
Daca ai reusit sa te pui bine cu liderii opozitiei si cu justitia, media nu ar trebui sa fie o problema. Dupa cum spuneam, e un caine care latra fara sa muste - e greu de imaginat ca vei ajunge dupa gratii datorita acestui latrat. In schimb, bombardamentele media ar putea sa contribuie semnificativ la pierderea alegerilor in viitoarea cursa electorala.
Pune-te bine cu proprietarii de media
Cel mai simplu este sa te pui bine cu media - mai bine zis, cu cei care sunt proprietarii acesteia. Pozitia ta iti ofera numeroase parghii prin care poti face acest lucru. Nici un actionar media nu va fi fericit sa ii trimiti un control financiar pe cap, care sa ii aminteasca de datoriile sale la stat. Fii generos, pentru ca nu te costa nimic - sterge-le cu ajutorul prietenilor tai de la putere - sau macar prefa-te ca ai uitat de ele! Veti avea de castigat cu totii - ziarele sau televiziunea care mai ieri erau presarate cu replici acide la adresa Guvernului, vor deveni cele mai eficiente canale de promovare a imaginii tale si a partidului tau.
Transforma-i in partenerii tai de afaceri
O alta posibilitate este sa te interesezi indeaproape de afacerile principalilor actionari. In curand vei descoperi ca afacerile lor nu se limiteaza la sectorul media si ca pe langa acestea detin numeroase alte companii in domenii care nu au nici o legatura cu media, iar profitul lor ar putea creste semnificativ daca ar face afaceri cu statul. Transforma-i pe proprietarii trusturilor media in partenerii tai de afaceri!
Nu scapa din vedere ca diversificarea mijloacelor de comunicare, aparitia Internetului, etc., lucreaza in favoarea ta, pentru ca pun in pericol tirajele ziarelor, televiziunilor si capacitatea de a atrage publicitate. Asa ca gadila-i pe potentialii tai prieteni din media acolo unde le place cel mai mult - la finante! Cu siguranta ai o companie a unui amic care ar putea face efortul de a cumpara periodic reclama in paginile ziarului care si-a facut un prost obicei din a te critica.
Criticile in presa sunt un pret de platit in schimbul unor laude de durata
Evident, si in randul mass-media se vor ivi "fundemantalistii" puri si duri. Testeaza-le sinceritatea, sensibilizandu-i prin oferirea unui cadou frumos si valoros. S-ar putea sa accepte si sa iti devina prieteni, dar s-ar putea sa nu se lase convinsi de argumentele pragmatice care ii sensibilizeaza pe patroni. Poate isi inchipuie ca viitorul carierei lor depinde de cat de tare vor striga si de vehementa criticilor adresate Guvernului. Ha, ha, ha, acesta nu e un motiv sa nu dormi bine noaptea! Cel mai probabil, actionarul principal va gasi un mijloc de a-l atentiona asupra "stridentei" sale. Daca nu doreste sa isi piarda locul de munca, va trebui sa isi domoleasca criticile, fara a le exclude total, bineinteles. La urma urmei, e important ca media sa dea dovada si de spirit critic - altfel publicul si-ar pierde interesul si toate ziarele ar falimenta. E momentul sa fii intelept si sa realizezi ca niscaiva critici in presa sunt un pret de platit in schimbul unor laude de durata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.