ZIUA a dezvaluit de curand ca in randul clasei politice, dar nu numai, exista temerea ca alegerile europarlamentare ar urma sa fie fraudate in favoarea Partidului Democrat si implicit a lui Traian Basescu. Principalul "suspect" este societatea Net
ZIUA a dezvaluit de curand ca in randul clasei politice, dar nu numai, exista temerea ca alegerile europarlamentare ar urma sa fie fraudate in favoarea Partidului Democrat si implicit a lui Traian Basescu. Principalul "suspect" este societatea Net Consulting, cea care va asigura softul pentru alegerile care vor avea loc duminica, 25 noiembrie. Despre aceasta se spune ca, imediat dupa alegerile din 2004, a trecut in tabara sefului statului si a PD. De asemenea, asupra firmei de IT exista suspiciunea ca ar fi controlata de Serviciul de Informatii Externe, aflat la dispozitia totala a presedintelui Romaniei.
In editia de azi, vom prezenta noi date care, la randul lor, acrediteaza ideea ca Net Consulting ar putea pune umarul si ar putea ajuta, prin diferite metode, Partidul Democrat sa scoata un scor cat mai bun la alegerile de duminica. In urma dezvaluirilor noastre privind posibila fraudare a alegerilor prin intermediul Net Consulting, reprezentantii firmei de IT ne-au trimis un drept la replica in care, printre altele, precizau ca nu au avut si nici nu au vreo legatura politica cu Traian Basescu sau cu vreun partid. Poate ca lucrurile chiar asa stau. Ce nu au spus insa cei de la Net Consulting este faptul ca una dintre firmele patronilor societatii care va asigura softul la europarlamentare a primit anul acesta cateva sute de milioane de lei vechi chiar de la Administratia Prezidentiala. Firma care si-a alimentat conturile cu bani proveniti de la Palatul Cotroceni este Scop Computers, o diviziune practic a Net Consulting.
Copiatoare de la Scop
Scop Comuters este controlata de doi dintre patronii de la Net Consulting, Dragos Stan care detine 20% din actiuni si Alexandru Visan care detine 80% din actiuni, acesta din urma ocupand si functia de director. Dupa cum am dezvaluit de curand si Scop Computers, la fel ca si Net Consulting, este abonata la contracte pe bani publici, de-a lungul timpului incasand de la diferite institutii ale statului sume impresionante de ordinul miliardelor. Printre cei care au virat bani in conturile firmei lui Dragos Stan si Alexandru Visan se numara si Administratia Prezidentiala. Astfel, Presedintia a incheiat chiar in cursul acestui an un mic contract cu Scop Computers, in urma caruia diviziunea Net Consulting a primit dintr-un foc aproximativ doua sute de milioane de lei vechi. Bani in schimbul carora, cel putin oficial, a trebuit sa livreze cateva copiatoare. Administratia Prezidentiala nu ne-a dezvaluit insa data la care a fost semnat acest contract, precizandu-ne doar ca nu au mai existat legaturi cu firma de IT.
Desigur trebuie spus tinand cont de nivelul afacerilor pe care le desfasoara Scop Computers si Net Consulting, suma din situatia de fata nu este una mare, ba din contra. Cazul demonstreaza insa faptul ca intre patronii de la Net Consulting au avut legaturi de afaceri chiar cu Presedintia. Adica cu institutia in fruntea careia se afla seful statului. Cel in favoarea caruia ar urma sa "lucreze", conform informatiilor intrate in posesia ZIUA, Net Consulting la alegerile din 25 noiembrie. De aceea, in aceste conditii, contractul incheiat Scop Computes si Administratia lui Traian Basescu este unul care ridica semne de intrebare, cel putin din punct de vedere moral. Mai mult, contractul in urma caruia Scop a primit cateva sute de milioane de la Presedintie reprezinta un alt indiciu care, asa cum spuneam ceva mai devreme, acrediteaza la randul sau ideea ca Net Consulting a trecut in tabara lui Traian Basescu. Si ca ar urma sa puna umarul la un succes al Partidului Democrat si implicit al sefului statului.
Banii cu nemiluita de la stat
Afacerea prezentata mai sus nu este singura pe care Scop Computers a incheiat-o cu statul roman. Societatea patronilor de la Net Consulting a fost de-a lungul timpului, si inca mai este, abonata la contracte pe bani publici, incasand de la institutiile statului sume de ordinul miliardelor.
Camera Deputatilor, Senatul Romaniei si Serviciul Roman de Informatii se numara printre cei care au avut grija de conturile Scop Computers. Nu sunt insa singurii. ZIUA a dezvaluit ca firma lui Dragos Stan si Alexandru Visan a primit bani si de la diferite institutii de invatamant superior cum ar fi Academia de Studii Economice, Universitatea Bucuresti sau Politehnica. Cu sume importante au alimentat conturile Scop si o serie de ministere precum Ministerul Justitiei, Ministerul Invatamantului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Apararii Nationale sau Ministerul Agriculturii. De asemenea, diviziunea Net Consulting a incheiat fel de fel de contracte si cu societati la care statul era actionar, dar care aveau datorii uriase la bugetul de stat. Asa stau lucrurile, spre exemplu, in cazul rafinariei RAFO Onesti care a cumparat de la firma lui Visan mai multe tipuri de echipamente. Pentru care, desigur, a primit bani frumosi.
Parteneri cu fiul generalului de Securitate Macri
Legaturile dintre Scop Computers si Administratia Prezidentiala nu este singurul aspect care sustine temerea ca alegerile europarlamentare ar putea fi fraudate in favoarea Partidului Democrat si al lui Traian Basescu.
Asupra Net Consulting planeaza suspiciunea ca ar fi controlata de Serviciul de Informatii Externe. Si implicit de Traian Basescu. Asta intrucat, nu mai este un secret pentru nimeni, seful statului controleaza in totalitate serviciile secrete din Romania. Un posibil argument care ar putea sustine aceasta ipoteza este legat de fiul generalului Emil Macri, Victor Macri. Generalul Emil Macri a fost seful Directiei a II-a a Securitatii. Dupa revolutie, acesta a fost arestat si inchis, fiind anchetat in dosarul Timisoara. Procesul sau nu a apucat sa se termine, deoarece Macri a murit in inchisoare, in aprilie 1991, intr-un mod suspect. Cu toate ca raportul medical a stabilit ca decesul a survenit in urma unui infarct, exista mai multe voci care sustin ca acesta a fost intoxicat in masina care l-a plimbat dintr-un spital in altul. Interesant este ca moartea generalului a fost una extrem de oportuna, avand in vedere faptul ca Emil Macri, detinatorul unor informatii de maxim interes din domeniul economic, militar, al contraspionajului, precum si al contrainformatiilor economice, nu a mai apucat sa depuna marturie in dosarul evenimentelor din 1989.
Revenind la fiul lui Emil Macri, Victor, trebuie spus ca acesta este un vechi asociat de-al lui Ion Coltan, unul dintre patronii Net Consulting, cei doi fiind parteneri in societatea Special Media SRL. Potrivit surselor noastre, Victor Macri a activat in structurile Securitatii mai multi ani in calitate de ofiter, fiind trecut in rezerva in 1990. Aceasta situatie a durat doar doi ani, Victor Macri fiind rechemat in 1992 si trimis sa activeze sub acoperire in interiorul anumitor societati comerciale. Implicarea Serviciului de Informatii Externe la Net Consulting a fost respinsa categoric de reprezentantii firmei de IT. La fel, acestia ne-au precizat ca Victor Macri nu a fost si nici nu este colaborator al SIE. De asemenea, cei de la Net Consulting sustin ca Macri nu are nici o treaba cu societatea care va asigura softul la europarlamenatre. Interesant este insa ca dreptul la replica primit din partea Net Consulting este trimis chiar de la adresa de e-mail a lui Victor Macri. Desi acesta nu are nici o legatura cu Net, dupa cum ne-au informat reprezentantii societatii.
Miliarde si de la Videanu
La fel ca si Scop Computers, si Net Consulting a incheiat de-a lungul timpului contracte cu diferite institutii ale statului de la care a incasat zeci de milioane de euro. Una dintre cele mai bune perioade a fost cea din timpul guvernarii PSD. Atunci cand societatea de IT a incasat peste 220 de miliarde de lei vechi de pe urma contractelor pe bani publici. Astfel, in 2001 Net Consulting a primit 25 de miliarde de lei, in 2002 - 90 de miliarde, in 2003 - 42 de miliarde de lei, pentru ca in 2004 sa incaseze peste 65 de miliarde de lei. Una dintre institutiile care a cotizat din plin este Institutul National de Statistica. Asa cum am prezentat cu ceva timp in urma, in 2001, Net Consulting a primit 14 miliarde de lei pentru a furniza INS echipamente de tehnica de calcul, in 2003 - 2,5 miliarde de lei vechi, iar in 2004 peste 60 de miliarde de lei. Totusi, cel mai mare contract pe care societatea IT l-a primit din partea unei institutii a statului a fost in valoare de 1,8 milioane de euro, bani proveniti de la Primaria Constanta. Sume mari au fost virate si de catre Ministerul Industriei si Resurselor, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime, Banca Nationala a Romaniei, Hidroelectrica, Inspectia Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului, Curtea de Conturi sau Biroul Roman de Metrologie Legala. Si in momentul de fata Net Consulting are incheiate contracte cu institutii ale statului de pe urma carora primeste bani frumosi. Un exemplu in acest sens este intelegerea pe care firma lui Coltan a parafat-o, la 8 decembrie 2005, cu Primaria Capitalei condusa de presedintele executiv al PD Adriean Videanu. Net Consulting a primit patru miliarde de lei vechi pentru furnizarea unor echipamente pentru tehnica de calcul, licente si accesorii.
Afacerea Net Works
Pe langa Net Consulting, Ion Coltan mai detine si societatea Net Works SRL unde este asociat cu Alexandru Visan. Si aceasta a supt bani frumosi de la stat incheind contracte cu o serie de institutii publie. Astfel, Net Works a fost executantul retelei care leaga computerele Guvernului Romaniei. De asemenea, Net Works a prins un contract deosebit de valoros cu Banca Comerciala Romana, careia i-a cablat mai multe filiale. Pe lista institutiilor de stat cu banii carora Net Works si-a alimentat conturile mai figureaza Casa de Economii si Consemnatiuni. Si Hidroconstructia a ales sa foloseasca pentru sediul central si pentru cateva filiale tot specialistii firmei Net Works, asa cum au facut-o de altfel si Ministerul Mediului, Agentia Romana de Dezvoltare sau Camera de Comert si Industrie.
Replica Net Consulting
Intr-un drept la replica trimis la redactie, din care am publicat cele mai importante pasaje in urma cu cateva zile, Net Consulting a respins acuzatiile privind posibila fraudare a europarlamentarelor si sustine ca a castigat in mod corect licitatia privind achizitionarea programelor pentru alegerile de duminica. "In scopul unei corecte informari a Opiniei Publice, Institutul National de Statistica, impreuna cu Autoritatea Electorala Centrala si Ministerul Public au organizat prezentari ale pregatirii, organizarii si desfasurarii Alegerilor Europarlamentare, inclusiv testarea publica - cu succes - a aplicatiei informatice in fata Mass Mediei, Partidelor Politice si reprezentantilor Societatii Civile. Prezentarile au avut loc in datele de 30.10.2007, 5.11.2007 respectiv 7.11.2007. Nici un reprezentant al ziarului ZIUA nu a ridicat intrebari de orice natura in timpul acestor prezentari. (...) Nici una din afirmatiile aparute (n.r. - in ziarul nostru) nu are acoperire prin dovezi de orice natura. Net Consulting nu are si nu a avut nici cea mai mica legatura politica cu Partidul Democrat, presedintele Traian Basescu sau alte Partide Politice", sustin in acelasi drept la replica reprezentantii Net Consulting.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.