Primele despagubiri in bani acordate de stat pentru proprietarii imobilelor confiscate in timpul regimului comunist au fost inmanate ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Cei 20 de beneficiari din intreaga tara au fost cei care au stat la coada pentru depunerea dosarelor", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour.
"ANRP dispune de fonduri in valoare de 33 de milioane de lei si urmeaza sa primeasca alte 22 de milioane. Incepand cu luna octombrie 2007, fostilor proprietari li s-a dat dreptul sa aleaga cu privire la modalitatea de valorificare a titlurilor de despagubire. Acestia au putut opta fie pentru actiuni la Fondul Proprietatea, fie pentru o suma de bani in numerar", a adaugat Zaarour.
Persoanele care au ales plata in numerar in contul despagubirilor vor primi o suma de 500 de mii de lei doar daca depun cererile la ANRP pana la data de 1 aprilie 2008. Despagubirile care depasesc aceasta valoare vor putea fi acordate partial in numerar, restul fiind acoperit de actiuni la Fondul Proprietatea.
Sursele de finantare pentru acordarea sumelor in numerar sunt dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea, care totalizeaza 58,79 milioane de lei, acestea fiind mentinute pana la listarea pe bursa a fondului.
In primele doua saptamani din noiembrie, 191 de actionari persoane fizice au primit dividende de la Fondul Proprietatea, in valoare de 31,5 milioane lei, reprezentand aproape 98% din total. Anul trecut, Fondul a inregistrat un profit de 72 milioane de lei, aceasta in conditiile in care valoarea cheltuielilor se ridica la aproximativ 8,87 milioane de lei. Pentru acest an, veniturile sunt estimate la 225 milioane de lei, iar cheltuielile la 40 de milioane de lei.|
Fondul Proprietatea a fost creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai poate restitui o suma de bani echivalenta cu averile pierdute.