Vinul rosu este considerat de OMS aliment. Atunci cand este consumat in moderatie, ceea ce inseamna un pahar (250 ml) de vin pe zi la femei si doua pahare la barbati. cum zice o reclama de pe unele sticle de vin : a€˜un pahar de vin pe zi te scapa de doctoriia€™, dar, as adauga eu, de la doua pahare in sus risti sa faci ciroza. Un studiu foarte recent, publicat in editia din Noiembrie a Jurnalului FASEB arata ca polifenolii din vinul rosu, ceai sau struguri au efecte benefice atat la doze mari cat si la doze mici. Astfel, dozele mici produc cresterea vaselor de sange, lucru benefic in cazul bolilor cardiovasculare, iar dozele mari opresc formarea de noi vase de sange, lucru extrem de util in prevenirea tumorilor. Studiul a fost condus de Daniel Henrion si asociatii acestuia din cadrul INSERM (Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala) din Angers, Franta. Un grup de sobolani a primit zilnic doze mari (echivalentul a 1,4 kg sau 7 pahare de vin) sau doze mici(echivalentul a 20ml sau 1/10 dintr-un pahar) de compusi polifenolici extrasi din vin rosu. Ulterior, cercetatorii au blocat fluxul de sange in artera femurala stanga a animalelor. Dupa doua saptamani, sobolanii care au primit doza mica de polifenoli au aratat flux sanguin marit si cresterea densitatii capilarului, adica efect angiogenetic, ce a dus la aparitia si cresterea unui nou vas de sange. Animalele ce au primit doza mare de polifenoli au avut flux sanguin arteriolar, arterial, densitate capilara si flux sanguin diminuate. Doza mare de polifenoli a blocat sinteza oxidului nitric(NO) la nivelul vasului de sange - un agent vasodilatator, a diminuat expresia VEGF (factorul de crestere al endoteliului vascular ), precum si expresia MMP ( matrix-metalo-proteinaze - enzime ce pot dizolva matricea de colagen ducand la raspandirea tumorilor). Practic, dozele mari au efect antiangiogenetic, deci reduc formarea unor vase noi de sange, cresterea vaselor existente, si nu in ultimul rand, reduc expresia unor enzime cu rol in metastazare (MMP). Dozele mici de polifenoli au avut efect angiogenetic, ajutand la regenerarea vasului de sange. Ele au crescut sinteza de NO la nivelul vasului si sinteza de VEGF. Cercetatorii au stipulat ca dozele mici de polifenoli ar putea fi extrem de benefice pentru controlul bolii de inima, iar dozele mari ar putea fi benefice in controlul cancerului. Polifenolii din plante au avantaje importante, deoarece sunt siguri, ieftini si ar putea fi obtinuti oriunde pe planeta. Totusi, cercetatorii nu recomanda consumul exagerat de vin, deoarece alcoolul din continut poate avea efecte adverse importante, precum cresterea riscului de ciroza sau cancer hepatic. Studiile efectuate pe subiecti umani arata ca vinul rosu are numeroase beneficii! Vinul are efect antioxidant. Pe 24 septembrie 2007 in prestigiosul Jurnal a€˜Nutritiona€™ a fost publicat un studiu realizat pe 40 de barbati( 20 tineri sub 20 de ani si 20 peste 50 de ani) ce a aratat ca un consum de 400 ml de vin zilnic timp de doua saptamani creste semnificativ nivelul de glutation, cel mai puternic antioxidant al organismului. (2) Vinul reduce oxidarea grasimilor. Consumat cu un pranz bogat in grasimi(250 grame de cotlet de curcan), un pahar de vin rosu (200 ml) reduce cu 75% cresterea nivelului de lipide oxidate din sange. Grasimile oxidate initiaza procesul de ingustare al vaselor (ateroscleroza), lucru ce poate duce in final la infarct. Daca bucata de carne de curcan este inmuiata bine in vin inainte de a fi incalzita, iar apoi consumata impreuna cu 200 ml de vin, atunci nivelul de lipide oxidate din plasma nu creste deloc. Studiul a fost efectuat pe 10 subiecti umani si publicat in editia din octombrie 2007 a Jurnalului FASEB.(3) Vinul rosu are efect antiinflamator. Publicat in editia din noiembrie 2007 a Jurnalului American de Nutritie Clinica, un studiu randomizat efectuat pe 35 de femei a evidentiat ca un consum de 200ml de vin rosu zilnic creste nivelul de HDL - colesterol (colesterolul bun). Totodata, produce o scadere a unor markeri inflamatori precum proteina C reactiva, interleukina 6, molecula de adeziune intracelulara 1 sau alte molecule de adeziune. Aderarea monocitelor la celulele endoteliale (celule ce captusesc vasul de sange pe interior) a fost diminuata cu 89%. Cercetatorii au afirmat ca a€˜Reducerea nivelului de inflamatie si activare a endoteliului, poate fi un mecanism prin care vinul rosu isi exercita efectele protective cardiovascularea€™. (4) Vinul rosu diminua riscul de cancer renal. Consumarea a doua pahare de vin rosu pe saptamana scade cu 40% riscul de cancer renal, dupa cum arata rezultatele unui studiu publicat in edittia din august 2007 a Jurnalului Britanic de Cancer, efectat pe 2059 de subiecti , dintre care 855 bolnavi. (5) Problemele vinului - Moderatia este buna, abuzul este extrem de nociv Vinurile de pe piata contin sulfiti. O parte provin din fermentatia vinului, dar adesea producatorii adauga si ei dioxid de sulf in produsele lor. Oamenii care sufera de astm sau alte boli alergice pot fi vulnerabili la acesti sulfiti, ducand la fenomele alergice ce pot merge chiar pana la soc anafilactic, o complicatie letala in absenta tratamentului rapid cu adrenalina. Abuzul de vin poate duce la alcoolism, tulburari psihice, coma alcoolica, ciroza sau cancer hepatic. Consumarea alcoolului in cantitati mari mareste riscul aparitiei cancerului gurii, limbii, faringelui, laringelui si al esofagului, probabil datorita actiunii sale iritante. Alcoolul creste riscul aparitiei bolilor de inima. Alte afectiuni cauzate de abuzul de alcool includ: gastrita, pancreatita, si ulcerul. Persoanele care consuma alcool in cantitate mare au risc crescut de anxietate, paranoia, dementa sau depresie. In concluzie, exista numeroase dovezi recente ca vinul rosu poate fi benefic pentru organism. Poate fi benefic in lupta cu colesterolul, cu grasimile din sange, cu ateroscleroza, cu boala de inima, si chiar cu unele cancere. Totusi, beneficiile vinului rosu apar la un consum moderat, de 200-400 ml pe zi. Este posibil ca medicina moderna sa extraga la un moment dat anumiti compusi din vinul rosu, care ar putea fi administrati in doze mari pentru a trata cancerul sau alte boli. Dar, pana atunci, este bine sa tinem minte ca moderatia este solutia cea mai buna. Bibliografie: 1)The FASEB Journal. 2007;21:3511-3521. Effects of red wine polyphenols on postischemic neovascularization model in rats: low doses are proangiogenic, high doses anti-angiogenic 2)Nutr J. 2007 Sep 24;6:27.Red wine consumption increases antioxidant status and decreases oxidative stress in the circulation of both young and old humans. 3) FASEB J. 2007 Oct 5; [Epub ahead of print] A novel function of red wine polyphenols in humans: prevention of absorption of cytotoxic lipid peroxidation products. 4) Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1463-9.Down-regulation of adhesion molecules and other inflammatory biomarkers after moderate wine consumption in healthy women: a randomized trial. 5) Br J Cancer. 2007 Aug 6;97(3):429-33. Epub 2007 Jul 24. Alcoholic beverages and risk of renal cell cancer.