Da, am preluat recent conducerea Editurii ZIUA. Si m-am ingrozit constatand ce cumplita echilibristica financiara se afla in spatele fiecarui titlu. M-au uluit lefurile de mizerie din bransa. Chiar si la "marile case" romanesti, la a caror notorietat
Da, am preluat recent conducerea Editurii ZIUA. Si m-am ingrozit constatand ce cumplita echilibristica financiara se afla in spatele fiecarui titlu. M-au uluit lefurile de mizerie din bransa. Chiar si la "marile case" romanesti, la a caror notorietate si forta nu putem deocamdata decat sa visam. Pentru un venit decent, un redactor sau un traducator este obligat sa jongleze vreo doua-trei job-uri, sa-si ia adio de la zilele libere si, la nevoie, sa-si petreaca noptile in fata computerului. Nu fiindca patronii sunt haini. Ci pentru ca o salarizare mai buna ar mari costurile de productie si ar face pretul cartilor de-a dreptul prohibitiv pentru majoritatea populatiei. Si asa sunt scumpe. Si asa sunt un produs greu vandabil.
Din pacate, criza pietei de carte din Romania nu poate fi pusa exclusiv pe seama puterii de cumparare reduse a populatiei. Radacinile problemei sunt mult mai adanci si mult mai grave. De fapt, lumea nu prea mai citeste.
Imi amintesc cu nostalgie de vremurile cand cartile se vindeau pe sub mana, la suprapret si cu pile. Sau de interminabilele cozi de la librarii, din primavara lui 1990. De volumele care se deschideau singure la anumite pasaje, recitite mereu. Timpurile acelea s-au dus. Azi, librariile supravietuiesc vanzand ceaiuri sau valize. In casele oamenilor cu bani, "dressingul" a inlocuit biblioteca. Aproape ca a disparut si obiceiul de a oferi carti drept cadou la aniversari. Lectura a iesit, se pare, din viata noastra. Fenomenul nu este, insa, unul romanesc.
In lumea noastra din ce in ce mai globalizata se citeste tot mai putin. Putin si prost. Adica prostii. In topul vanzarilor nu troneaza nicaieri marii clasici, sau laureatii premiului Nobel pentru literatura. Incasarile spectaculoase le inregistreaza Harry Potter, memoriile scandaloase ale vreunei celebritati sau ineptele "manuale pentru a reusi in viata", care te invata orice: cum sa te mariti cu un miliardar, sa te pui bine cu seful, sau sa tratezi depresia animalelor de companie. A propos, intr-un astfel de "ghid" am citit ca nu e "feng shui" sa pastrezi multe carti in casa. Pentru fiecare volum nou, ar trebui sa te descotorosesti imediat de unul vechi - Doamne fereste sa nu se incropeasca de-o biblioteca! Ar fi de prost gust si complet nefast. "Ai aflat cine e criminalul? Arunca repede cartea si ia alta"- ne indeamna noii guru ai literaturii de consum.
Statisticile demonstreaza ca si in alegerea cartilor devenim din ce in ce mai mult prizonieri ai actualitatii, ai pseudo-utilitarului si ai divertismentului facil. Nu e de mirare ca cititul pierde teren in favoarea televiziunii si a Internetului. Nu se anunta vremuri bune pentru industria cartii. Si totusi...
Intr-o civilizatie a efemerului, avem nevoie de cateva repere stabile. Nu le cautati pe micile ecrane sau pe marile stadioane. Peste sase luni, nu ne vom mai aminti nici de Elodia, nici de scorul meciului cu Bulgaria. Cu atat mai putin de declaratiile belicoase care inflameaza azi scena politica. Exista, insa, carti pe care le tinem minte toata viata. Va invit sa le cautati la Gaudeamus. Ne vedem acolo.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.