Romanii incep sa urmareasca obtinerea de venituri suplimentare celor salariale.
Foarte multi s-au indreptat spre piata imobiliara, piata care in ultimii ani a explodat in Romania. Cine a investit in imobiliare in urma cu 3-4 ani, acum poate castiga sume de 2, 3 sau chiar de 4 ori mai mari. Dezvoltarea pietei imobiliare si sporirea nivelului de trai al romanilor au condus la abordarea pietei bancare cu un interes sporit si, nu in ultimul rand, si a pietei de capital.
Insa, nu orice varianta de investire este accesibila tuturor, valoarea sumei disponibile filtreaza serios oportunitatile de investire.
Astfel, oricine vrea sa investeasca trebuie sa isi puna problema gasirii echilibrului optim intre castigurile obtinute si riscurile pe care le presupune investitia. Posibilitatea multiplicarii economiilor trebuie sa asigure atat protectie la inflatie, cat si un castig real, in conditiile asumarii unui risc rezonabil.
Cele mai populare si accesibile instrumente de investire sunt: depozite la diferite banci, certificate de trezorerie, titluri de participare la fonduri de investitii, produsele societatilor de asigurari, actiuni si obligatiuni ale societatilor publice cotate la BVB sau pe piata Rasdaq. Instrumente mai putin populare sunt investitiile directe plasate in societatile necotate sau pe piete la termen.
Fiecare din aceste modalitati de investire prezinta avantajele si dezavantajele specifice.
Fara indoiala, depozitul bancar si mai ales depozitul la termen este un mijloc de economisire extrem de cunoscut. Aceasta pentru ca raspunde celor mai variate cerinte de economisire, permitand clientului sa stabileasca perioada de constituire (de la 1 luna pana la 36 luni), valuta (cea mai uzitata este moneda nationala, insa si euro este destul de utilizat), actiunea la scadenta si modalitatea de plata a dobanzii. Depozitul ofera accesibilitate la lichiditati, siguranta si poate fi folosit drept garantie colaterala la credite, sporind sansele obtinerii sumei dorite de la banca. Insa ofera rate ale dobanzilor relativ reduse in raport cu rata inflatiei, de aceea in prezent cele mai avantajoase depozite sunt cele constituite in RON cu rata dobanzii superioara ratei inflatiei, reducand deprecierea in timp a economiilor. In plus, trebuie achitate comisioane la: retragere numerar inainte de maturitate, deschidere cont, inchidere cont. Din castigul brut, inainte de ridicarea banilor, se deduce impozitul pe profit, dar numai in conditiile in care dobanda practicata de banca este mai mare decat dobanda interbancara (BUBID) la inceputul lunii pentru care se calculeaza dobanda. Asadar, plasamentele in depozite bancare aduc venituri mici, dar sigure, sunt foarte practice pentru cei care dispun de o suma mare de bani pe care nu au de gand sa o foloseasca in perioada imediat urmatoare, dar, depusa la banca, prin dobanda acordata de banca, impiedica deprecierea in timp a banilor.
Plasamentul in certificatele de trezorerie - considerata cea mai sigura metoda de investire - se bucura de un grad foarte mare de incredere, fiind cunoscut faptul ca prin dobanda acordata la subscriere populatiei, statul acopera riscul inflationist si pe cel al pietei bancare. Mai mult, castigul de incasat rezultat prin subscriere nu este supus impozitarii.
Dobanzile oferite de stat sunt foarte mari, deoarece prin emiterea acestor titluri, populatia este incurajata sa investeasca in lei, aducand bani la buget.
De exemplu, la inceputul lunii noiembrie, MFP a lansat doua emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenta la 90 si 180 de zile, cu rate ale dobanzilor de 13,5%, respectiv 14%. In paralel, cea mai buna oferta de depozitare vine de la ProCredit Bank, cu o rata a dobanzii de 7,9% pentru scadenta la 90 de zile si 8% pentru scadenta la 180 de zile.
Fondurile de investitii trebuie abordate cu un specialist in domeniu. In abordarea fondurilor de investitii (mutuale) trebuie cunoscut inca de la inceput faptul ca exista doua tipuri de fonduri: fonduri inchise si fonduri deschise. Fondurile inchise de investitii se constituie prin oferirea publica a unui numar limitat de unitati de fond pe o perioada limitata de timp pe cand fondurile deschise de investitii fac obiectul unei emisiuni si rascumparari continue. Avantajele majore ale investirii in fonduri mutuale: personalul calificat al carui scop principal este acela de a multiplica activele si transparenta ridicata, iar valoarea unitara a activului net este publicata zilnic in presa de specialitate si pe site-ul propriu. Apoi, sumele minime de investit sunt in general mai mici decat cele necesare pentru a investi pe piata bursiera sau in depozite bancare.
Veniturile unui fond de investitii sunt obtinute din dobanzile la depozitele bancare sau la certificatele de trezorerie si obligatiunile guvernamentale, precum si din discounturile la efectele de comert. Cheltuielile sunt cele directe, cauzate de tranzactiile efectuate si de taxele datorate societatii de administrare, depozitarea, ale CNVM-ului. Fondurile de investitii nu platesc impozit pe profit, insa castigul obtinut prin rascumparare, diminuat cu eventualele comisioane, va fi supus impozitului pe venitul global.
Investitiile in fonduri mutuale nu sunt garantate de stat si aceste fonduri nu participa la fondul de garantare a depozitelor bancare, drept pentru care investitia poate fi mai riscanta decat in cazul unui depozit bancar.
Avantajul incheierii politelor asigurarilor de viata este ca, pe langa fructificare, ofera si protectie asiguratului impotriva anumitor riscuri ce pot surveni ulterior incheierii contractului (cum ar fi decesul). De asemenea, fondurile obtinute prin aportul tuturor asiguratilor si care sunt destinate plasamentelor in vederea profitului sunt administrate de persoane calificate, iar tot ce trebuie sa faca asiguratul este sa aleaga tipul de risc pe care este dispus sa si-l asume. Ca dezavantaje, putem aminti rate reduse de remunerare, lichiditate scazuta si costuri ridicate. In schimb, castigurile obtinute din astfel de contracte nu sunt afectate de fiscalitate.