Cit timp nu ne vom asuma toti cetatenii, refugiindu-ne in elita sau gasind tapi ispasitori printre alogeni, cum se intimpla acum cu romii, vom trai aceeasi inocenta mirare in fata unei lumi civilizate, socata de barbariile noastre.

La inceputul anilor ’90, o echipa de consultanti politici ai presedintelui George Bush sr. se perindase prin tarile scapate de comunism pentru a ajuta fortele democratice in alegeri. Au ajuns si la Timisoara. In cele trei zile de prezentari au incercat si o structurare a taberelor de alegatori ale principalelor forte politice din Romania acelor ani. Cind au intrebat audienta cine sint votantii FSN, cineva din public i-a inclus - alaturi de tarani, securisti, militieni, chelneri si ofiteri de armata - si pe tigani. Mirat, expertul american a intrebat de ce ar vota tiganii cu FSN. „Cu o guvernare FSN le va fi mai usor sa fure", a venit, spontan, raspunsul. Constient de ponderea importanta a romilor in electorat, consilierul de la Casa Alba a gasit si solutia: „Spuneti-le sa voteze Conventia. CDR vrea o societate capitalista, prospera. Vor putea fura mai mult...".

Romii n-au avut rabdarea sa astepte minunea capitalista in Romania. Si-au luat catrafusele si au plecat sa cunoasca prosperitatea la ea acasa, in Vest, lasind altora placerea de a jefui tara. Alaturi de ei, sute de mii de romani au luat drumul strainatatii. Cei ramasi acasa n-au anticipat insa ca acest exod va avea si un recul. Unul puternic. Acum a lovit din Italia, miine s-ar putea sa loveasca din Spania sau din Anglia. Responsabili insa nu sint nici italienii, nici spaniolii, nici britanicii. Problema e aici, in ograda noastra, in felul in care ne asumam toti cetatenii tarii.

De mai bine de un secol, elita politica romaneasca promoveaza modelul unei societati in care prioritate au doar virfurile. In ignoranta ei, clasa politica de la noi considera „talpa societatii", masele, drept romani de mina a doua. Ne mindrim ca avem sportivi celebri, dar sintem codasii Europei la indicatorii de sanatate; ne falim cu olimpicii la matematica, la fizica etc., dar sistemul educational autohton e la pamint, fiind condus de modele de coruptie si incompetenta. Exemplele sint nenumarate. Romania are 22 de milioane de cetateni. Cit timp nu ne vom asuma toti cetatenii, refugiindu-ne in elita sau gasind tapi ispasitori printre alogeni, cum se intimpla acum cu romii, vom trai aceeasi inocenta mirare in fata unei lumi civilizate, socata de barbariile noastre.