Politicieni de toate culorile s-au inghesuit ieri sa inaugureze centura neterminata a Pitestiului.

Compania Nationala de Autostrazi a deschis ieri centura rutiera nord a municipiului Pitesti, proiect inceput in 2004. Aceasta este realizata la profil de autostrada cu doua benzi pe sens si are o lungime de aproape 15 km.

Chiar daca trebuia terminata in luna iunie a acestui an, centura de autostrada va fi finalizata de-abia in luna septembrie a anului 2008. Pina atunci, constructorul, consortiul format din firmele italienesti Astaldi si Italstrade, mai are de realizat un pasaj subteran in zona Bascov si sa efectueze largirea unui km din DN 7 la doua benzi pe sens.

Costul final al proiectului este de 120 de milioane de euro, aproape dublul sumei de 66 de milioane prevazute initial. 32 de milioane de euro reprezinta banii incasati suplimentar de consortiul italian ca urmare a majorarii preturilor la materialele de constructie. Desi mai sint de executat lucrari, centura permite ocolirea orasului Pitesti de catre cei care vin de pe austostrada Bucuresti-Pitesti si vor sa mearga la Rimnicu Vilcea.

Inaugurarea a fost un bun prilej pentru politicienii PNL, PD, PSD de a se face remarcati. Premierul Tariceanu, care a descins la fata locului, asemeni ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, dintr-un automobil Dacia Logan a spus ca nu are „o problema de paternitate a proiectului" (inceput de PSD in 2004), in timp ce presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a angajat fata de Ludovic Orban sa sustina in Parlament modificarea legislatiei privitoare la exproprieri pentru a urgenta proiectele de infrastructura. Seful PSD, Mircea Geoana, s-a intretinut cordial cu omul de afaceri George Copos numindu-l la un moment dat in gluma „pui de utecist".

Pe linia lui Tariceanu, Orban a spus ca, deoarece proiectele de infrastructura sint indelungate, ele nu pot fi incepute si terminate de un acelasi ministru, „ceea ce conteaza este ca toti ministrii sa aiba ritmul meu de lucru, nu cel al lui Mitrea, Dobre sau Berceanu", s-a laudat Orban. Potrivit acestuia, la venirea sa la sefia Ministerului Transporturilor in urma cu 8 luni, proiectul era facut in proportie mai mica de 60%, dar datorita lui constructorul s-a mobilizat.

Ministrul a promis ca pina in luna iulie a anului viitor contractul de concesiune pentru autostrada Pitesti-Sibiu va fi semnat. Totodata, Orban sustine ca pina la finele mandatului sau vor fi semnate toate contractele pe construire sau concesiune pentru proiectele aflate in curs.