Jurnalul National prezinta in exclusivitate cum sotia lui Valeriu Stoica a fost improprietarita ilegal in anul 1998.


Terenul restituit Cristinei Irinel Stoica, sotia fostului presedinte liberal, actual lider al PLD, apartinea domeniu
Jurnalul National prezinta in exclusivitate cum sotia lui Valeriu Stoica a fost improprietarita ilegal in anul 1998.


Terenul restituit Cristinei Irinel Stoica, sotia fostului presedinte liberal, actual lider al PLD, apartinea domeniului public si deci nu putea fi retrocedat. Mai mult, familia lui Stoica a pus mana pe un teren nu pe locatia initiala, ci tocmai in buricul targului si care era revendicat mai mult de alte persoane. Un caz tipic, bazat pe relatii politice, pe vremea cand Valeriu Stoica era ministrul Justitiei. Iar proprietarii de drept ai unor terenuri sunt si azi dusi cu zaharelul pentru a-si recupera proprietatile.


Imobilul situat in Targu-Jiu, pe Strada Tudor Vladimirescu 55, apartinuse sotiei lui Valeriu Stoica, Cristiana Irinel Chiritescu, pe numele de fata. Printr-un decret din 1980, privind anumite terenuri si cladiri, terenul de 844 mp a trecut in proprietatea statului, in administrarea autoritatilor din Targu-Jiu. Motivul a fost construirea unor blocuri de patru etaje insumand 600 de apartamente, pentru o suprafata mai mare decat cea a Irinelei Stoica. Terenul care-i apartinuse a fost insa utilizat pentru amenajarea unui parc public. In acelasi sens, planul urbanistic din 1995 al orasului Targu-Jiu prevede clar ca terenul era in domeniul public si nu putea fi retrocedat, avand in vedere ca exista deja o hotarare din 1980. Mai mult, terenul care-i apartinuse sotiei lui Valeriu Stoica era acum situat in fata Tribunalului Gorj, ceea ce inseamna ca amplasamentul sau era, de fapt, unul strategic.


RESTITUIRE FALSÃ…. Irinel Stoica depune la sfarsitul lui 1997 o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului de 855 mp. Zis si facut. In aprilie 1998, Comisia judeteana de fond funciar analizeaza cererea si decide restituirea unui teren de 700 mp, fara a preciza amplasamentul. Interesant este ca pe actele oficiale ale sedintei nu apar numele membrilor comisiei. Culmea smecheriei, desi comisia trebuia sa fie formata din 21 de membri, doar cinci sunt prezenti la luarea deciziei in cazul Stoica. Asadar, hotararea a fost ilegala, pentru ca, potrivit legii, daca nu exista trei sferturi din membri prezenti, sedinta nu se poate tine. Comisia constituita ilegal decide retrocedarea si propune prefectului liberal de la acea vreme, subordonatul pe linie de partid a lui Valeriu Stoica, sa puna in aplicare hotararea. Sunt eliberate actele de proprietate pentru doua parcele de 549 mp. Astfel, familia Stoica primeste un teren din patrimoniul orasului Targu-Jiu solicitat si de alte persoane. Imediat dupa restituirea acestui teren, Irinel Stoica vinde terenul unui numar de sase persoane pentru o suma de circa 160 de milioane de lei. Suspect de mica pentru un teren situat in centrul orasului Targu-Jiu, vizavi de Tribunalul Gorj, suma insemna la acea vreme aproximativ 15.000 de dolari. Societatile comerciale Intercomputer General SA si Xymex Prest SRL demareaza pe acel teren construirea unui sediu de mai multe etaje pentru birouri si alte activitati de natura comerciala.


INCERCARE TARDIVÃ…. Dupa alegerile din 2000 si ruperea protocolului, in 2002, dintre PNL si PSD, atat prefectul judetului Gorj, cat si primariul orasului Targu-Jiu isi dau evident intr-un final seama de abuzurile care s-au petrecut in 1997-1998 la nivelul autoritatilor locale. Ei decid in 2001 sa atace in instanta decizia comisiei de fond funciar si sa recupereze terenul retrocedat sotiei lui Valeriu Stoica. De asemenea, cele doua institutii constata ca exista multiple solicitari din partea cetatenilor care cer verificarea legalitatii emiterii titlului de proprietate pentru Stoica. Pentru repararea abuzurilor savarsite de autoritatile locale din 1997 in judetul Gorj, justitia a fost singura cale. Desi era mai mult decat evident ca terenul nu putea fi retrocedat, ca acea comisie a fost ilegal constituita si ca nu putea decide restituirea unui teren revendicat de altii, lucrurile nu s-au schimbat. Multiplele plangeri adresate de Primarie si Prefectura instantelor au cazut rand pe rand, una cate una. Incompetenta juristilor a facut ca nulitatea absoluta a titlului de proprietate eliberat pe numele Irinelei Stoica sa nu poata fi deocamdata dovedita in instanta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.