Scriitorul britanic Graham Greene s-a autoexilat in Mexic, in anii '30, dupa ce i-a acuzat de pedofilie pe producatorii unui film in care Shirley Temple, pe atunci in varsta de 8 ani, juca rolul principal, potrivit memoriilor regizorului brazilian
Scriitorul britanic Graham Greene s-a autoexilat in Mexic, in anii '30, dupa ce i-a acuzat de pedofilie pe producatorii unui film in care Shirley Temple, pe atunci in varsta de 8 ani, juca rolul principal, potrivit memoriilor regizorului brazilian Alberto Cavalcanti, informeaza The Independent.
Fuga lui Graham Greene in Mexic, in anii '30, a intrat in legenda, pentru ca aici a scris el capodopera vietii sale, "Puterea si Gloria", despre un preot alcoolic si un politist trimis sa-l vaneze. Privit ca unul dintre cei mai buni scriitori britanici ai secolului al XX-lea si catolic convins, Greene a fost trimis in Mexic de Vatican pentru a scrie despre persecutiile guvernului sau, cel putin asa s-a crezut pana recent. O noua teorie senzationala a aparut recent, aceea ca Greene a fugit, de fapt, in Mexic pentru a evita pedeapsa cu inchisoarea, dupa ce a fost dat in judecata pentru ca a scris ca Shirley Temple, pe atunci in varsta de 8 ani, a fost sexualizata in interes comercial de producatorii unui film in care juca, "Wee Willie Winkie". Teoria este prezentata in autobiografia unui foarte bun prieten al lui Greene, producatorul si regizorul brazilian Alberto de Almeida Cavalcanti, care a murit in 1982, la varsta de 85 de ani. Descoperirea, atestata cu documente si scrisori, a starnit emotie in industria filmului. Documentele lui Cavalcanti, care a avut o enorma influenta asupra cinematografiei britanice si franceze, se afla in posesia Institutului britanic de film (BFI). Biografia lui Cavalcanti contine numeroase anecdote desprte comunitatea artistica din Paris si Londra, insa cel mai important fragment este cel despre scriitorul Graham Greene. In 1937, Greene a lucrat pentru revista Night and Day. Intr-o cronica despre filmul "Wee Willie Winkie", cu Shirley Temple, acesta a scris: "Admiratorii ei - barbati de varsta a doua si functionari - reactioneaza la cochetaria ei dubioasa, la vederea trupului ei micut bine facut si atractiv, caracterizat de o vitalitate enorma, utilizand povestea si dialogul drept cortina-pretext pentru a-si ascunde dorintele".
Twentieth Century Fox a intentat proces in numele lui Temple, pe atunci in varsta de 8 ani, invocand faptul ca Greene a sugerat ca aceasta a jucat "sexy" in mod deliberat in fata unui "public format din batrani imorali, gata sa se bucure de aroma fina a unei mici creaturi pline de sarm si necoapte", scrie Cavalcanti. "Multumita unor prieteni vigilenti, Graham a fost avertizat ca producatorii americani ai filmului l-au dat in judecata, iar acest lucru ar fi putut avea drept consecinte o amenda grasa pentru sustinatorii publicatiei Night and Day si o pedeapsa cu inchisoarea pentru Graham. Singura solutie era sa gaseasca o tara care nu avea acord de extradare cu SUA. Au ales Mexic, iar bietul nostru Graham a plecat repede acolo. Este foarte probabil ca Shirley Temple sa nu fi stiut niciodata ca, in parte, datorita ei, in timpul exilului sau, Graham Greene a scris una dintre cele mai bune carti ale sale". Procesul a avut loc pe 22 martie 1938. Greene a plecat in Mexic pe 29 ianuarie si s-a intors in Marea Britanie in mai. Judecatorul, care a amendat revista cu doar 3500 de lire sterline, s-a plans ca a fost mare pacat ca Greene nu a putut fi contactat de tribunal, spune Cavalcanti.
BFI, care a primit recent suma de 25 de milioane de lire sterline de la guvern pentru a conserva negativele originale ale unor filme vechi, spune ca documentele lui Cavalcanti sunt de ajutor pentru umplerea unor goluri in istoria cinematografica. Janet Moat, presedinte al departamentului de colectii speciale din cadrul BFI, autorul unui controversat plan de a construi un centru al cinematografiei la South Bank din London, unde urmeaza sa expuna documente rare printre care se numara si cele ale lui Cavalcanti, a spus: "Este emotionant ca am obtinut documentele. Pentru noi, Cavalcanti a fost intotdeauna ca un Sfant Graal. Documentele acopera niste goluri din istoria cinematografica a secolului al XX-lea". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.