Familia longevivului sef al "doi sa€™un sfert" s-a imbogatit anul acesta cu un om de afaceri. Este vorba despre Vulpea junior, pe numele sau adevarat Alin Ardelean. In varsta de 30 de ani, feciorul lui Virgil Ardelean si-a lansat cariera de
Familia longevivului sef al "doi sa€™un sfert" s-a imbogatit anul acesta cu un om de afaceri. Este vorba despre Vulpea junior, pe numele sau adevarat Alin Ardelean. In varsta de 30 de ani, feciorul lui Virgil Ardelean si-a lansat cariera de afacerist la inceputul anului, cu cinci luni inainte ca tatal sau sa fie detronat din functia de sef al serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor. Debutul juniorului este cu atat mai interesant cu cat noii sai asociati sunt importanti oameni de afaceri.


Familia longevivului sef al "doi sa€™un sfert" s-a imbogatit anul acesta cu un om de afaceri. Este vorba despre Vulpea junior, pe numele sau adevarat Alin Ardelean. In varsta de 30 de ani, feciorul lui Virgil Ardelean si-a lansat cariera de afacerist la inceputul anului, cu 5 luni inainte ca tatal sau sa fie detronat din functia de sef al serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor. Debutul juniorului este cu atat mai interesant cu cat noii sai asociati sunt importanti oameni de afaceri. Dintr-un absolvent de drept trecut prin job-uri anonime, fiul lui Ardelean a ajuns, cu putin inainte ca Vulpea senior sa fie scos de la Interne, sa preia afaceri ale unui grup format din fosti premieri, fosti parlamentari, traderi de energie si afaceristi importanti in domenii strategice.
 
Ardeleanul si casuta postalaAlin Ardelean a inceput Facultatea de Drept la Cluj si a terminat-o la Bucuresti, fortat fiind sa se mute la sfarsitul lui a€™98, momentul in care tatal sau a preluat functia de sef al "doi sa€™un sfert". Dupa 2000, juniorul a trecut prin mai multe slujbe, cea mai importanta fiind cea de consilier juridic la Price Watterhouse Coopers. Anul acesta a decis sa-si schimbe locul de munca, angajandu-se la firma TEN Transilvania Energy, firma aflata sub controlul omului de afaceri Rares Criste. Desi este angajat al lui Criste din aprilie, Ardelean este si asociat al clujeanului in firma ENERGON GET GAS & EMISSIONS TRADING. Acest SRL a fost infiintat in ianuarie si are ca actionar majoritar o firma olandeza: ENERGON HOLDING DELFT B.V. Rares Criste este administratorul companiei. Din discutia purtata cu Alin Ardelean nu am putut afla cine este in spatele companiei olandeze. "Si eu am intrebat cine sunt olandezii, dar n-am primit nici un raspuns", ne marturiseste Alin. "De aceea am hotarat sa ma retrag din firma". Totusi, Alin a mai figurat in continuare ca partener al olandezilor in ENERGON-ul romanesc inca doua luni. Partile sale au fost cedate catre Criste si catre firma olandeza. Si mai ciudat este ca desi nu a primit raspunsul la intrebarile puse lui Criste, Alin s-a angajat la grupul TEN si s-a mai asociat intr-o firma impreuna cu acesta. Trader de emisii CO2Desi Alin Ardelean nu ne-a dat prea multe informatii legate de Energon, am aflat ca aceasta firma a fost infiintata exclusiv pentru a intermedia cote de emisii CO2, o afacere profitabila in viitorul apropiat. Afacerea presupune achizitionarea de credite de emisii de CO2 de la companii din Romania, care sunt apoi vindute pe o bursa de specialitate unor companii din spatiul UE, mari poluatori, care doresc sa-si creasca procentul maxim de poluare prevazut de legislatia europeana. Creierul afacerii este Rares Criste, implicat pe piata de energie prin firma Ten Transilvania. Desi infiintarea Energon in Romania este de data recenta, am gasit un parteneriat al lui Criste cu o firma similara inregistrata la Viena: Energon Power Trading Gmbh. Este vorba de un imprumut de 4 milioane de euro, dat de Alpha Bank sucursala Cluj catre TEN Transilvania si Energon, imprumut inregistrat in aprilie anul acesta. Ardelean ne-a declarat ca nu cunoaste daca cele doua Energon sunt inrudite (cel din Olanda cu cel din Austria), insa este de parere ca exista o legatura clara intre firme. Reprezentantul Energon din Viena este un anume Corneliu Tanasescu, iar firma sa are un capital de numai 20.000 de euro. Referinte legate de activitatea lui Tanasescu anterioara duc catre activitati in domeniul imobiliar. Vom vedea ca Rares Criste si fiul lui Virgil Ardelean au relatii de afaceri stranse cu personaje influente implicate pe piata imobiliara din Capitala, dar si pe piata de energie din Romania.


Mahari locali
Rares Criste este un discret om de afaceri clujean al carui principal business este acum comertul cu energie electrica. Ten Transilvania Energy este alaturi de compania Gevco SRL Cluj, cei mai importanti detinatori de licente de comert cu energie din orasul de bastina a lui Virgil Ardelean, cele doua companii avand colaborari si contracte cu complexele energetice de la Turceni si Rovinari. Compania Gevco este controlata din umbra de fostul director al Electrica Transilvania-Nord, Gabriel Ruga, iar in acte este detinuta de fostul jurist al societatii de stat, Victor Dragan. Asadar, Alin Ardelean si Rares Criste fac parte din tagma "baietilor destepti" din energie. Criste nu a raspuns incercarilor noastre repetate de a-l contacta si de a lamuri, astfel, relatia sa de afaceri cu fiul lui Virgil Ardelean. Potrivit lui Teofil Muresan, asociatului sau din Ten Transilvania Energy, Criste s-ar afla in Canada, intr-o deplasare de trei luni. Muresan mai spune ca nu stie nimic despre afacerile derulate prin Ten Transilvania Energy si de relatia lui Criste cu Alin Ardelean. Alte afaceri ale lui Criste, ce dateaza de la inceputul anilor 2000, sunt in domeniul comunicatiilor si internetului.

Alin are AMGAZNe-am intalnit cu Alin Ardelean pentru a discuta implicarea sa in Energon chiar in ziua in care la Registrul Comertului se inregistra o alta firma in care junele detine 25%. Am fost surprinsi sa-l gasim pe Ardelean, alaturi de acelasi Criste si alti parteneri din TEN, in firma AMGAZ FURNIZARE, firma implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat din domeniul gazelor naturale (ROMGAZ, DISTRIGAZ), deruland contracte si imprumuturi de milioane de euro. "Am platit pentru actiunile mele 2.500 RON, participarea la capitalul social. Firma a fost cumparata de la Adrian Ivan, care o detinea 100%". La intrebarea legata de contractele derulate de catre AMGAZ FURNIZARE, Ardelean ne-a raspuns ca nu are habar de contractele firmei si nici nu ne poate spune cum a ajuns sa achizitioneze tocmai aceasta companie implicata in distributia si comercializarea de gaz.

Inainte de a intra in portofoliul fiului lui Virgil Ardelan, compania Amgaz Furnizare SRL a apartinut lui Peter Braun, om de afaceri implicat in privatizarea ALRO Slatina. In companie, alaturi de Braun, a mai fost asociata Gabriela Popenici, o apropiata a lui Dorin Iacob, fostul consilier a presedintelui Traian Basescu. Compania Amgaz Furnizare SRL face parte dintr-un grup de companii (Infochem, AMGAZ SA) infiintate de Horia Rosu, fostul consilier a ministrului PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Aceste companii care au ajuns sa fie controlate de Braun si de serie de amici de-ai sai prestau pentru ROMGAZ Medias servicii de stocare si depozitare a gazelor naturale. Interesant este ca Peter Braun, omul din spatele Amgaz Furnizare SRL, este implicat acum pe piata imobiliara din Bucuresti unde a cumparat mai multe drepturi litigioase de la diferite persoane. Retrocedarile "cumparate" de Braun reprezinta terenuri extrem de valoroase situate pe malul Lacului Herastrau, langa Satul Francez. Retrocedarile au fost semnate de primarul general Adriean Videanu dupa ce au fost "cumparate" de Braun de la o pensionara. O alta legatura sugestiva, care indica influenta politico-econonica a lui Braun, este data de partenerul sau din societatea AMGAZ, Frank Barton Sidles II, care a fost asociat la randul sau cu presedintele PLD Theodor Stolojan in Rolast Pitesti SA. Ar mai fi de mentionat o legatura intre Braun, fost posesor AMGAZ si grupul de firme din Olanda, legat de noul proprietar Alin Ardelean. Este vorba de Adrian Marghescu, cenzor la Foliteck (firma asociata cu casuta postala din Delft, Olanda, detinatoarea RTC), dar cenzor si la AMGAZ SA atunci cand compania se afla sub controlul lui Braun si Frank Barton.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.