Oare de ce Partidul Noua Generatie, dupa ce urcase in sondaje pana la cer, se prabuseste acum cu atata repeziciune? Sa fie oare seria de infrangeri a Stelei singura explicatie pentru caderea lui Becali undeva sub pragul electoral? Oare cum se explica
Oare de ce Partidul Noua Generatie, dupa ce urcase in sondaje pana la cer, se prabuseste acum cu atata repeziciune? Sa fie oare seria de infrangeri a Stelei singura explicatie pentru caderea lui Becali undeva sub pragul electoral? Oare cum se explica faptul ca Partidul Democrat a inceput si el sa o ia la vale? S-a schimbat ceva semnificativ in politica acestuia? S-au produs cine stie ce mutatii in electorat? S-a prabusit imaginea lui Basescu atat de mult, incat duce partidul prezidential in jos? De ce urca PNL, in ciuda faptului ca ar trebui sa se toceasca, stand la guvernare, mai ales in conditiile in care primeste lovituri dupa lovituri pe axa Basescu-DNA? Si la scurt timp dupa ce guvernatorul Bancii Nationale anunta o cifra record a inflatiei pentru ultimii ani? Ce explicatie gasim pentru faptul ca PRM, dupa ce a cazut spectaculos si inexplicabil in sondaje, a inceput din nou sa urce? Misterul este cu atat mai mare, cu cat doua performante recente ale lui Vadim - inalta distinctie acordata de Papa Benedict si distrugerea grupului parlamentar al nationalistilor europeni, dupa ce tribunul a insistat asupra unor amendamente la controversata lege italiana a expulzarilor - sunt ulterioare cercetarilor de piata ale ultimului sondaj. In fine, care este explicatia ca Partidul Conservator a inceput brusc sa o ia in sus, in timp ce PLD se deplaseaza in jos? Au facut aceste partide, in ultima vreme, ceva iesit din comun?
Cea mai simpla explicatie care ne poate trece prin minte este ca institutele de cercetare de piata au mintit si ca, acum, cand se apropie momentul alegerilor, sunt obligate sa-si ajusteze prognozele, pentru a nu se face de ras. Iar daca este vorba de minciuna, atunci, desigur, aceasta a fost cointeresata. Financiar sau politic. Eu imi permit sa cred, totusi, intr-un alt scenariu. Si anume ca electoratul este cel care a amendat emotional anumite partide si anumiti lideri, oferind premii in compensatie altor partide si altor lideri. Tot emotional. Asa cum se intampla intotdeauna in interiorul unui ciclu electoral. Iar pe masura ce ne apropiem de momentul propriu-zis al votului, cetateanul devine mai constient de importanta deciziilor sale. Motivatiile emotionale se transforma in motivatii rationale. Evident, nu poate fi exclusa nici posibilitatea ca ambele scenarii de mai sus sa fie partial adevarate. Mai precizez ca, intr-o oarecare masura, si alegerile pentru UE si referendumul continua, partial, sa fie privite tot emotional. Abia la locale si legislative emotia va fi inlaturata.
Ce indica, pana la urma, trend-urile jucatorilor politici? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, va trebui sa fac o prognoza politica. Asa cum am facut si cu alte ocazii. Si sper sa se dovedeasca la fel de precisa. Oricum, il previn pe cititor ca vineri voi relua aceasta tema. Si acum, iata ce cred. Cum castigatorii, respectiv cei care vor trece pragul de cinci la suta, vor lua totul, presupun ca partidele mai mari vor imparti, in cele din urma, voturile urmatorilor, care nu vor trece stacheta de cinci la suta: PNTCD, PLD si PIN. Poate ca si PNG, si Partidul Conservator. UDMR are probleme mai mari decat oricand, dar electoratul sau va fi, si de aceasta data, solidar. Voturile astfel irosite vor fi preluate si impartite proportional de marii jucatori, in urmatoarea ordine: Partidul Democrat, care va obtine, in final, dupa redistribuire, intre 35 si 40 la suta - o performanta de exceptie, datorata exclusiv lui Basescu -, PSD, intre 25 si 30 la suta, PNL, in jur de 15 la suta si PRM, 10-12 la suta.
Cat despre referendumul initiat de presedinte, el va fi respins de populatie. Prin neprezentare. In schimb, scopul lui Basescu a fost atins. S-a sacrificat pentru a impinge PD in sus, in incercarea de a-l aduce la guvernare. Al doilea mare perdant este PSD. Cauza? Balbaielile politice, in general, si in special cochetaria frivola cu un sef de stat care reprezinta, in definitiv, un alt partid.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.