CE BEM, CE MÅNCÅM  
Produsul analizat poate constitui o enciclopedie a aditivilor alimentari. Toti sunt periculosi, iar amestecul lor pune in pericol viata consumatorilor.


Pizza sunca si ciuperc
CE BEM, CE MÅNCÅM  
Produsul analizat poate constitui o enciclopedie a aditivilor alimentari. Toti sunt periculosi, iar amestecul lor pune in pericol viata consumatorilor.


Pizza sunca si ciuperci Guseppe are atat de multi fosfati in compozitie, incat la un consum mai ridicat ne putem transforma in niste oameni reflectorizanti. Lista de ingrediente este foarte lunga: "faina de grau, apa, sos de rosii (rosii sfaramate, sare, ingrosator E 1422 - adipat de diamidon acetilat, zahar, amestec de condimente, aroma de ciuperci (substante aromatizante naturale si identic naturale - artificiale, sare, drojdie, praf, maltodextrina, ingrosator E 414 - guma arabica, ulei vegetal), extract de drojdie), branza Mozzarela, sunca - 8,3% (carne de porc, amidon de cartofi, sare, ingrosator E 1422 - adipat de diamidon acetilat, E 407a - caragenan, conservant E 250 - nitrit de sodiu, stabilizatori E 450 - difosfati, E 452 - polifosfati, ingrosator E 451 - trifosfati, agent de gelatinizare E 508 - clorura de potasiu, corector de aciditate E 500 - bicarbonat de sodiu, ingrosator E 412 - guma guar, extract de drojdie, substante care imbunatatesc gustul si aroma E 621 - glutamat monosodic, E 635 - 5a€™ ribonucleotide disodice, antioxidant E 301 - ascorbat de sodiu, colorant E 120 - acid carminic), ciuperci de crescatorie (8,3%), drojdie, ulei vegetal, sare, zahar, antioxidant E 300 - acid ascorbic". 100 de grame de pizza contin aport energetic: 885 kj/200 Kcal, proteine 8,5 g, hidrocarbonati 31,7 g, grasimi 4,1 g.


ANALIZÃ…. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca produsul are o sursa de gluten, un exces de fosfor, fiind totodata si o sursa importanta de sodiu, grasimi animale saturate, drojdie (alergena pentru persoanele sensibile, nerecomandata celor cu tulburari ale metabolismului azotului - guta). Pizza analizata are un profil nutritional nesanatos, amplificat de multitudinea de aditivi alimentari utilizati si care pot avea efecte adverse asupra diferitilor consumatori prin dezechilibrarea balantei calciu fosfor, aport de grasimi animale saturate periculoase pentru sistemul cardiovascular, perturbarea metabolismului azotului, perturbarea metabolismului glucidelor prin aport de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat (zaharoza). Pizza are o densitate energetica medie: 200 Kcal/100 g.


CONTRAINDICATII. Pizza nu le este recomandata copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (cancer, hipertensivi, cardiovasculari, neurodegenerative, cu boli neurologice, dislipidemie, hipertrigliceridemie), celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), persoanelor cu afectiuni dermatologice, pulmonare, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv si ale anexelor acestora (pancreas, bila), suferinzilor de boli hepatice si renale, batranilor. Persoanele cu hiperuricemie (guta) vor evita consumul produsului din cauza aditivului alimentar E 635 - 5a€™ ribonucleotide disodice, care amplifica efectele afectiunii, explica specialistul nostru, profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzis celiachicilor, din cauza continutului de gluten.
De asemenea, produsul ar trebui evitat de toate persoanele care pot avea reactii alergice la unul dintre aditivii alimentari utilizati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.