Septimiu Stoica si-a anuntat intempestiv retragerea
Stere Farmache ar putea prelua toate fraiele BVB
Demisia lui Stoica ridica insa multe intrebariPresedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, a anuntat ieri ca isi va prezenta d
Septimiu Stoica si-a anuntat intempestiv retragerea
Stere Farmache ar putea prelua toate fraiele BVB
Demisia lui Stoica ridica insa multe intrebariPresedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, a anuntat ieri ca isi va prezenta demisia din functia detinuta la BVB in cadrul Adunarii Generale din 18 decembrie si a cerut contopirea functiilor de presedinte al Consiliului de Administratie si cea de director general al institutiei. Actualul presedinte al BVB si-a motivat cererea prin faptul ca o conducere duala va eficientiza activitatea Bursei si a precizat ca propunerea sa a fost agreata de catre Consilului de Administratie. Un actionar la Bursei de Valori Bucuresti a ridicat o problema care poate da alte conotatii demisiei lui Stoica. Se pare ca acum doua luni, la una din sedintele actionarilor, presedintele sustinea, in discutiile de reorganizare a Bursei, ideea de conducere dualista bazata pe considerente de ordin corporativ, si acum, brusc, propune unificarea functiilor. Aceeasi sursa din piata reitereaza ideea de colaborare cu securitatea, care se vehicula si in cazul demisiei lui Sima. Ar putea fi retragerea diplomata a lui Stoica motivata de alte cauze? Chiar si conferinta organizata ieri la sediul Bursei prin care Stoica si-a facut publica decizia ridica un semn de intrebare. Daca nu a fost o decizie brusca si calculata din timp, asa cum a sustinut presedintele, de ce aceasta intalnire cu presa nu a fost organizata din timp si a fost anuntata duminica seara pentru dimineata urmatoare?
Interpretarile privind motivele demisiei presedintelui CA al BVB nu intarzie sa apara. Se pare ca Stoica, indirect, si-a asumat vina pentru toate problemele pietei de capital, retragandu-se onorabil si diplomatic, sub pretextul unei promisiuni facute acum un an si noua luni. "A facut un pas inteligent si in acest fel a stopat accesul in aceasta functie oricarei alte persoane. Va fi foarte greu pentru oricine sa candideze cu Farmache, care este de altfel imaginea Bursei", ne-a declarat o sursa anonima din piata.Stoica ii preda stafeta lui FarmacheSeptimiu Stoica a motivat propunerile sale, atat prin prisma unui angajament prealabil in acest sens facut in Adunarea Generala care l-a ales in functia sa actuala, cat si in baza unor considerente privind optimizarea guvernantei corporative a societatii. Propunerea va fi dezbatuta in cadrul a doua Adunari Generale ale Actionarilor, programate pe 18 si 19 decembrie, aproape de inceputul vacantei de iarna a Bursei. Stere Farmache, actualul director general al Bursei, ar putea fi numit astfel la conducerea BVB.
"La inceputul anului trecut, cand am fost ales in aceasta functie, am anuntat ca ma voi consulta cu brokerii si cu colegii mei in vederea schimbarii statutului Bursei pentru a unifica functiile de presedinte si director al Bursei. Am specificat atunci ca voi face aceasta propunere undeva pe la mijlocul mandatului, ca sa nu las loc de interpretari, si vreau sa imi onorez aceasta promisiune. Nu este doar un exercitiu de tinere a unei promisiuni, eu cred ca unificarea acestor doua functii este foarte importanta in procesul de dezvoltare a BVB. Un presedinte si un director in aceeasi persoana va fi un om puternic, de care este nevoie, mai ales in contextul actual al Bursei", a declarat Stoica intr-o conferinta.
"Am propus si am inaintat in scris Consiliului de Administratie o propunere ca intr-o proxima AGA pe care sa o convocam sa fie stipulat pe ordinea de zi un punct de modificare al actului constitutiv care sa permita directorului general al societatii sa fie si presedinte al societatii. In momentul de fata, in actul constitutiv nu este permis acest lucru. Dupa ce aceasta modificare va fi acceptata, ma voi retrage din functia de presedinte al Consiliului de Administratie pentru a vacanta postul si a face posibila intrunirea intr-o singura persoana a celor doua functii. De asemenea, am propus ca domnul Stere Farmache sa candideze la aceasta functie si sa aiba si suportul actualului Consiliu de Administratie pentru acest lucru, alegerea urmand a avea loc intr-o Adunare Generala Ordinara care sa se petreaca la aceeasi data ca Adunarea Generala Extraordinara care urmeaza sa modifice actul constitutiv. Am propus, de asemenea, ca termenul de convocare a acestei adunari generale sa fie 18 decembrie 2007, cu o a doua convocare in 19 decembrie. Consiliul de Administratie a fost de acord cu aceste propuneri", a declarat Septimiu Stoica.
Posibilitatea ca propunerile sa nu fie acceptate de actionari este foarte mica, pentru ca saptamana trecuta ideile lui Stoica au fost aprobate in unanimitate, a mai spus acesta. "Cred ca argumentele pe care le voi aduce vor fi judecate in context si sunt aproape sigur ca vor fi acceptate. In caz contrar, demersul meu de retragere va fi acelasi".
Asadar, Septimiu Stoica a decis - demisia lui este sigura, dupa 15 ani de Bursa. "Drumurile mele se vor desparti de Bursa, dar nu de piata de capital".
Deci planul lui Stoica de a se retrage nu este recent, desi lucrurile indica in sens contrar, din moment ce conferinta a fost anuntata duminica seara, lasand de inteles ca ar fi ceva urgent si in acelasi timp important.
"Este o decizie importanta, cu incidente majore asupra pietei de capital, care a venit intr-un moment cat se poate de oportun. Astfel vor inceta toate luptele pentru preluarea presedintiei Bursei, va da stabilitate si rapiditate in luarea deciziilor si o mai buna coordonare a activitatii", crede Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.