Aeromobile Norvegia si OnAir Elvetia vor monta sistemele la bordul aeronavelorLicentele de utilizare a spectrului radio, eliberate pe 6 luni, cu plata in avans
Tariful anual propus de ANRCTI este 9 euro pentru folosirea unui canal GSMProiectul d
Aeromobile Norvegia si OnAir Elvetia vor monta sistemele la bordul aeronavelorLicentele de utilizare a spectrului radio, eliberate pe 6 luni, cu plata in avans
Tariful anual propus de ANRCTI este 9 euro pentru folosirea unui canal GSMProiectul de decizie al directorului Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei privind utilizarea serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor pe parcursul zborului ar putea intra in vigoare la inceputul anului viitor, urmand ca implementarea lui efectiva sa fie realizata pana la jumatatea anului 2008.
"Aeromobile Norvegia, care a fost autorizata deja de catre ANRCTI pentru furnizarea de servicii publice de comunicatii electronice la bordul aeronavelor in spatiul aerian al Romaniei, si compania OnAir Elvetia, care a depus deja la ANRCTI documentatia necesara autorizarii, vor semna o serie de acorduri cu liniile aeriene si operatorii romani de telefonie mobila. Dupa ce se vor semna toate acestea, iar cei doi furnizori de nisa vor implementa sistemele la bordul aeronavelor, vom putea utiliza telefonul mobil in timpul zborurilor, platind un tarif de roaming", ne-a declarat ieri Raluca Moraru, director de Relatii Publice in cadrul ANRCTI.
Potrivit Autoritatii, proiectul a fost supus dezbaterii publice pana la data de 20 decembrie a.c., ca urmare a adoptarii Deciziei Comitetului pentru Comunicatii Electronice ECC/DEC/(06)07 privind utilizarea armonizata a sistemelor GSM la bordul avioanelor in benzile de 1710-1785 si 1805-1880 MHz (atribuite pentru sistemul de telefonie celulara DCS 1800), in cadrul reuniunii ECC de la Nicosia, din luna noiembrie a anului 2006.Tarifele, in functie de acordurile de roaming ale operatorilorUtilizarea telefoanelor la bordul aeronavelor este posibila cu ajutorul unui sistem, format dintr-o statie de baza montata la bordul aeronavelor la care se conecteaza terminalul mobil. Statia nu permite emisia la puteri mari si face apoi legatura prin satelit cu retelele terestre de telefonie mobila. "Pentru inceput, serviciile care vor fi disponibile la bordul aeronavelor sunt cele de voce si SMS. Pentru utilizator, sistemul este unul deosebit de usor de folosit, deoarece reprezinta o extindere a serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor si permite folosirea telefonului mobil la fel ca la sol", noteaza ANRCTI, precizand ca modalitatea de apelare este aceeasi cu cea din roaming (cel care suna trebuie sa formeze codul de tara al celui pe care il apeleaza, urmat de numarul respectiv de telefon). In ceea ce priveste tarifarea, aceasta se va face in functie de acordurile de roaming ale operatorilor autorizati pentru furnizare de servicii de comunicatii mobile la bordul aeronavelor cu operatorii de telefonie mobila din fiecare tara in parte.Vodafone, Orange si Cosmote folosesc deja frecventaLa nivel european, au fost inaintate pana in prezent doua solicitari - din partea AEROMOBILE (Norvegia) si OnAir (Elvetia), care au obtinut deja autorizatii de functionare in mai multe tari din Uniunea Europeana. Compania Aeromobile a fost autorizata deja de catre ANRCTI pentru furnizarea de servicii publice de comunicatii electronice la bordul aeronavelor in spatiul aerian al Romaniei, iar compania OnAir a depus la ANRCTI documentatia necesara autorizarii.
Licentele de utilizare a spectrului radio pentru acest sistem se vor elibera pentru inceput cu titlu ocazional, pentru o durata de maximum 6 luni si cu plata in avans. Pana in momentul de fata, licente ocazionale au fost acordate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, printre care si Belgia, Olanda, Germania, Franta, Italia etc.
"Deoarece acest serviciu va fi furnizat in benzi de frecvente acordate deja operatorilor de telefonie mobila, ANRCTI s-a consultat la inceputul anului 2007 cu toti operatorii implicati - Vodafone, Orange si Cosmote - discutand aspectele legate de implementarea sistemului, de acordarea licentelor, precum si despre benzile de frecventa si tariful perceput de catre ANRCTI pentru utilizarea canalelor GSM ce vor fi asignate in acest scop.
Prin proiectul de decizie supus consultarii, ANRCTI propune un tarif anual de 9 euro pentru folosirea unui canal GSM asignat la nivel national in scopul utilizarii la bordul aeronavelor", sustine Autoritatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.